Porto MontenegroHogyan töltsem a nyaralásom Montenegróban? Erre a kérdésre ad tippeket a következő 22 pontból álló listánk, hogy változatos élményekkel térhessen haza montenegrói nyaralásáról.

Íme, a 22-es tevékenységlista egy montenegrói nyaraláshoz:

1. Szálljon le Tivat aprócska repterén, ahol biztosan leesik az álla a ténytől, hogy ez a kicsi reptér naponta akár 60 repülőt is fogad. A csendes kis város az utóbbi években vált igazán híressé a Porto Montenegro nevű jacht komplexumnak köszönhetően, ahol a legdrágább, legfényűzőbb jachtokat kötik ki.

2. Üljön be egy kávézóba és kóstolja meg az isteni limonádét, amit frissen facsart citrom levéből, cukorból és hideg vízből készítenek.

Budva3. Kávézzon Budvában az Óváros közelében és csodálja a mesés kikötőt. Budva a montengerói turizmus legjobb “reklámarca”, hiszen hangulatos óvárosával és számtalan strandjával valóban sokat tud adni az utazóknak. Az óváros, a citadella, a közeli Sveti Stefan sziget, a budvai Hawaii-nak is nevezett Szent Miklós-sziget és még sok más látnivaló és kikapcsolódási lehetőség az, ami annyira népszerű úti céllá teszi Budvát. Az egész mediterrán térség egyik legfelkapottabb városa.

Njeguski sonka4. Kóstolja meg a fő nemzeti ételt az úgy nevezett „Pršut”-ot, a híres njeguski sonkát, ami majdnem egy év alatt éri kiváló minőségét.

5. Béreljen autót, és kocsikázzon az egysávos földutakon az 500 méter magas sziklaszakadékok felett biztonsági korlát nélkül. Garantált adrenalin dömping, hiszen sehol nem tud megfordulni, az autók szembe is jöhetnek, így olykor-olykor a fél autó már a szakadék felett megy… és semmi mást nem csinálhat, csak szitkozódik, hogy miért is nem az eredeti útvonalon indult el. Ennek ellenére higgye el, abszolút megéri, persze csak azoknak, aki kegy kis extrémségre vágynak.

Sveti Stefan6. Látogasson el a Milocer parkba, sétálgatás közben pedig csodálja meg a gyönyörű növényeket, melyeket még az egykor szerb Karageorgevic dinasztia ültetett.

7. Csodálja meg a lenyűgöző Sveti Stefan szigetét, másszon fel az úton és biztos, hogy még az álla is le fog esni a tetejéről nyíló kilátástól.

8. A Kotori-öböl az abszolút kihagyhatatlan montenegrói gyöngyszem, a rózsaszín hegyek biztosan lenyűgöznek mindenkit.

A Szirti Madonna és a Szent György szigetek, Kotori-öböl9. Látogasson el a Perast közelében található mesterséges szigetre, hogy megcsodálhassa a Szirti Madonna templomot. Fedezze fel a katolikus templomon a meglepő ortodox szentképet. Ezen kívül még egy érdekes mendemondát is meghallgathat azokról a halászokról, akik 200 éven keresztül hordták a köveket, hogy létrehozzák a szigetet, sőt, még 100 török hajót is elsüllyesztettek.

Kotor10. Sétálgasson éjszaka Kotorban, az Óváros utcáin. Nézzen fel a domb oldalán felfutú erődre és gondolkozzon el a nyugodt éjszakában, hogyan is győzhette le az a néhány tucat, bátor montenegrói a tizenöt ezres török hadsereget.

11. Kávézzon késő estig Kotor Óvárosának a falai mentén.

12. Tanuljon meg néhány szerb szót.

Ulcinj13. Látogasson el délre, ahol Ulcinjban váratlanul egy minaretekkel díszített, keleties városban találhatja magát.

14. Szürcsölgessen el egy édeskés, mégis keserű likőrt jéggel és citrommal. Ha ízlett, vegyen 3 literrel és vigye haza, ahol dicsekedhet, hogy milyen finom italt kóstolt a montenegrói nyaralása során.

15. Látogasson el a „Velika Plaza-hoz.” A gyermekes családok számára éppen ideális ez a strand, hiszen olyan lassan mélyül, hogy lehetetlen a part közelében rendesen úszni, csak sokkal beljebb.

Ada Bojana16. Menjen el Ada Bojana szigetére, üljön be az egyik kis hangulatos étterembe és rendeljen egy 5 kilogrammos halat. Biztos lehet benne, hogy a legfrissebb és legízletesebb halat fogják maga elé tenni, és valószínűleg egy 5 kilós ínycsiklandozó hal után megfogadja, hogy legalább egy évig nem eszik halat.

Bar17. Látogasson el Bar városába, vegyen olasz ruhákat, csodálja meg a 2000 éves olajfát, sétálgasson Bar óvárosi romjai közt, és készítsen lenyűgöző fotókat.

18. Keressen elszántan egy helyet, ahol íztelen kávét szolgálnak fel, majd keressen egy helyet, ahol finom teát és jöjjön rá saját maga, hogy jobban járt volna, ha csak kávét ivott volna, vagy vörös bort… vagy fehéret, vagy éppen sört.

Cetinje monostor19. Látogasson el Montenegró régi fővárosába, Cetinje-be. Csókolja meg Keresztelő János kezét és figyeljen oda a szerzetesre, aki meglepő módon megemlékezik azokról a jó dolgokról, amit az orosz császárok tettek Montenegróval.

20. Ne rohanjon mindenhova! Csak lazítson, és tudatosítsa magában, hogy semmi más nem fontos csak a tenger, a napsütés, a mosoly és a béke.

II. Petar Petrovic Njegos mauzóleuma21. Menjen fel a Lovćen-hegyre II. Petar Petrovic Njegos mauzóleumához. Ő volt Montenegró első érseke, aki Montenegrót egy független állammá tette, 1830 és 1851 között uralkodott, emellett őt tartják az egyik legkiválóbb szerb költőnek is. Letekintve három országot is megcsodálhat: Montenegrót, Szerbiát és Albániát. Ebédeljen a csúcson és élvezze az egyedülálló kilátást.

22. Ha már elege van a halételekből, kezdje el élvezni az isteni húsból készült fogásokat is. Legvégül ne hagyja ki a mennyei desszerteket sem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here