BerwangAusztria Európa, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ néhány legszebb falvát mondhatja magáénak. Ezek az apró települések főként festői környezetüknek köszönhetik varázsukat. Az alpesi panoráma a zöld legelőkkel, a havas hegycsúcsokkal, a tehéncsordák messzire hallatszó kolompolásával, a hagyományos osztrák stílusú faházakkal olyan idilli képet tár a nagyvárosokhoz szokott szem elé, ami már-már túl tökéletesnek hathat. Rangsorolni a falvakat szépségük szerint lehetetlen feladat, ám felkeresni legalább egy gyöngyszemet közülük “kötelező” program, ha Ausztriában járunk.

Berwang

A tiroli Zugspitz körzet legnagyobb települése egy napsütötte fennsíkon fekszik, csodás kilátással a környező tájra és a közeli Lechtal-Alpokra. Berwang valódi természeti kincs, melynek környékén 1200 növényfaj él, ami nagyon szokatlan az Alpoknak ezen a részén. Háttérben az alpesi virágokkal és fenyőkkel borított hegyoldalakkal terül el a Berwangtal-völgy, körülötte a Zugspitze és a Heiterwand csúcsai magasodnak. A falu körül több száz kilométer hosszan futnak a gyalogos és kerékpáros ösvények, melyeken keresztül el lehet kirándulni Ausztria legmagasabban fekvő sörfőzdéjéhez és az alpesi gyógynövénykerthez is. Télen a Vadászháztól kiépített szánkópályán lehet bejutni közvetlenül a faluba. A túrázásról a hó miatt sem kell lemondani, télen is járható, 600 km hosszú túraösvények tárják fel a kirándulók előtt a behavazott völgy szépségét. A síeléshez 36 km-es pálya áll rendelkezésre, lenyűgöző panorámával a völgyre.

St. Gilgen

St. Gilgen

Főként látképéről, történelmi központjáról és karácsonyi vásáráról híres St. Gilgen, a külföldi turisták egyik kedvenc falva Ausztrián belül. A Wolfgangsee Idegenforgalmi Közösségen belül a Mozart-falu elnevezést kapta, bár a híres zeneszerző maga sosem járt itt. Nagyapja azonban a faluban dolgozott és itt született édesanyja is. Szülőházát ma is meg lehet nézni, benne múzeumot hoztak létre. A tóparti St. Gilgen ideális azok számára, akik a pihenésüket aktívan képzelik el, főként, ha szeretik a vízisportokat. St. Gilgen nagybuszmegállója mellől indul a felvonó, ami 16 perc alatt ér fel a Zwölferhorn tetejére. A pazar panorámán túl ide túrázni is érdemes feljönni.

Bezau

Nem messze Vorarlberg fővárosától, Bregenztől, található a 2000 lakosú Bezau. Mint a környék településeinek többségét, Bezaut is főként nyaralóhelyként ismerik. Legfőbb bevételi forrása ma már egyértelműen a turizmus, hiszen nagyon sokan kíváncsiak festői látképére és természeti szépségére. Régi házai, szokásai, kultúrája rabul ejtik az utazókat, helytörténeti múzeumát egy hagyományos faházban hozták létre. A falu határain túl a túrázásé és a síelésé a főszerep, illetve az 1902-ben kiépített kisvasúté, melynek nagy részét ugyan 1980-ban lezárták, de egy kis, 5 km hosszú szakaszt továbbra is fenntartanak a gyerekek legnagyobb örömére.

Tulfes

Ez a szép kis falu sikeresen megőrizte vidéki jellegét, gyönyörű látványt nyújt az Inntal-völgy felett, egy napos fennsíkon elterülve. Körülötte a Tux-Alpok túraútvonalak gazdag és változatos hálózatát rejti, Tulfes-t Tirol települései között főként a szabadtéri kikapcsolódás végtelen lehetőségei miatt értékelik nagyra. A turisták elsősorban a közeli Glungezer-hegyet veszik célba, ahol túrázni, kerékpározni, hegyet mászni lehet, de a panoráma is lélegzetelállító, a Karwendel-hegyvonulat és az Inntal-völgy terül el a lábunk alatt.

Heinfels

Az 1000 lakosú település a felette álló várról kapta a nevét. Feltehetően az avarok építették, legrégebbi részét egy csigalépcsőn keresztül lehet elérni. A vár nyugati felét később, 1500 táján toldották az épülethez. Heinfels másik érdekes látnivalója a 18. századi fahíd, a Punbrugge, ami a maga nemében talán a legszebb Ausztriában. A falunak még három temploma van, melyeket szintén érdemes meglátogatni. Heinfels kedvező fekvéséből adódóan kitűnő kiindulópontja a Dél-Tirolba, Olaszországba induló túráknak. Télen 55 km hosszú sípályája vonz rengeteg síelőt és snowboardost.

Gmunden

Gmunden

A 13 ezer fős kisváros Felső-Ausztriában található, az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a Salzkammergut régióban. Fő attrakciója a kilométer hosszú sétány, az Esplanade, melyet mindkét oldalról öreg gesztenyefák szegélyeznek. Hajdanán a császárok, királyok és az arisztokraták sétálgattak itt és a városi parkban, napjainkban a turisták lepik el a városnak a ezeket a legszebb részeit. Gmunden rajongói között olyan neves személyiségeket tudhat, mint Schubert és Brahms, akik rendszeresen visszajártak ide. Strandjai a legjobbak a környéken, úszni, vitorlázni, szörfözni, vízisíelni lehet, a város határain túl pedig a könnyű hegymászáshoz is ideálisak a feltételek. A város központjából indul a felvonó, melynek végállomása a Grünberg csúcsa, ahonnan Dachsteinre és a Traunseere is rálátni.

St. Christoph am Arlberg

A falu, mint Ausztria és a Keleti-Alpok legmagasabban fekvő síparadicsoma vált ismertté. Télen a síelők lepik el a falut, nyáron pedig az 1800 m-es magasság bűvöletében itt időző túrázók, akik az Arlberg gyönyörű vidékeit gyalog vagy két keréken szeretnék felfedezni. St. Christoph-nak a gyönyörű környezet mellett nagy érdeme, hogy szállodái és éttermei minden igényt kielégítenek. Az síklub 1901-es megalapítása óta a falu egyre nagyobb hírnevet szerez magának síterepeivel, melyeknek fejlesztése folyamatosan zajlik. Aki St. Christoph am Arlbergben szeretné tölteni a téli vakációt, a környéken 94 felvonót és 340 km hosszú, jól karbantartott sípályákat vehet igénybe.

Ebnit

Ausztria gyönyörű falvainak többségétől eltérően Ebnit egy szinte háborítatlan kis település. Nagyon kevés a turista errefelé, igazi világtól elzárt hangulata van, a faluban a szálláslehetőségek száma is csupán kettő. Az Ebnit környéki erdőkben vadregényes ösvények futnak, érdemes elkirándulni a közeli kanyonokhoz, mint a Rappenlochschlucht vagy az Alploschlucht.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here