PriganiceMontenegró híres a gyönyörű strandjairól, az elképesztő, ókori látnivalóiról és a számtalan programlehetőségről, amiknek köszönhetően egy egész élet is kevés lenne, hogy felfedezzük ezt a lenyűgöző országot. De ha kifáradtunk a sok sétában, túrában, kóstoljuk meg az ínycsiklandó desszertjeiket, biztosan nem fogunk csalódni!

Priganice

A priganice egy vízből, lisztből és sóból készült desszert az egyik legkedveltebb montenegrói étel. A montenegrói priganice olyan, mint egy kis golyó és az elkészítése kicsit különbözik a más országokban jellemző elkészítéstől. A lisztet langyos vízbe öntjük, majd tésztát készítünk belőle, végül kis golyókat formázunk belőle egy kanál segítségével, s addig sütjük, amíg kellően megpirul. A priganice-t leginkább sajttal, lekvárral vagy krémmel fogyasztják. Szilvalekvárral is nagyon finom, de a legjobb mézzel tálalva.

Ruštule

Ruštule

A Ruštule egy hagyományos, édes sütemény, ami népszerű az Adriai-tenger partvidékein. Gyakran készítik az ünnepekre. Az egyszerűen elkészített tésztát vékony csíkokra vágják, majd zsírban megsütik.

Baklava

Baklava

A baklava-t legtöbben úgy ismerik, mint egy híres török sütit, amelyet Montenegróban is imádnak és rengeteg dióval és mazsolával készítenek. A baklava-t sokan nem merik otthon elkészíteni, mivel úgy gondolják, hogy nagyon nehéz, azonban ez egyáltalán nincs így, az elkészítése meglepően könnyű. Valószínűleg azért hiszik ezt sokan, mert leveles tésztával dolgozni talán kicsit nehéznek tűnik, de ha néhány nagyon egyszerű tippet megfogadunk, akkor igazán egyszerű. A baklava nem csupán Törökországban és Montenegróban kedvelt desszert, de az egész közel-keleti és a mediterrán térségben, s minden országban egy kicsit másképpen készítik. Törökország, Montenegró, Libanon, Görögország, Izrael, Afganisztán… csupán egy néhány ország, ahol imádják a baklava-t, mégis az összes elkészítési mód különbözik egymástól egy kicsit. Az alapja mindegyiknek vajas leveles tészta és különféle mogyorófélék, s az egész valami édes dologgal van befedve, például mézzel vagy valamilyen sziruppal. Néhány változatban adnak hozzá még fahéjat, szegfűszeget, rózsavízet vagy narancshéjat.

Tulumba

Tulumba

A tulumba a spanyol churros-hoz hasonlító sült tészta csövek édes sziruppal töltve és bevonva. Lényegében egyfajta fánk.


Fugaca

Fugaca

A fugaca egy kelt tésztából készült édes kenyér. Ez egy tipikus húsvéti sütemény, amely legfőképpen a partvidékeken elengedhetetlen része a húsvéti asztalnak. Általában szombaton sütik meg, s húsvét vasárnap reggelire fogyasztják tojással.

Peraška torta

Peraška torta

A peraška torta egy igazán finom, kicsit régimódi sütemény, melynek alapja egy vékony, ropogós, vajas tészta telis-tele őrölt mandulás krémmel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here