Kotori öbölHa a Balkán-félszigetnek arca lenne, Montenegró lenne annak legszebbik vonása – az ehhez hasonló megállapítások az utóbbi években igencsak megszaporodtak. Montenegró nagy lendülettel, mondhatni nekifutásból dobbantott egyet és landolt Európa turisztikai térképén a legelőkelőbb úti célok között. Abban, hogy Európa egyik legvonzóbb országának tartják, főszerepe van természeti adottságainak, azonbelül is főként tengerpartjának.


Montenegró Horvátországtól Albániáig, 295 km hosszan húzódó partszakasza egykor neves személyiségek és királyok kedvelt pihenőhelye volt. Ezt egészen az elmúlt évekig csak múlt időben lehetett elmondani róla, azonban a szerencse újra mellé állt és kis ország egy sor látnivalóval, gyönyörű tájakkal tud még a legigényesebb turistáknak is rendelkezésére állni.

Tengerpartján érdemes végig utazni, hogy minél többet ismerhessünk meg ebből a kicsi, de igen izgalmas országból. Apró halászfalvak, az UNESCO Világörökségek közé tartozó természeti látnivalók, velencei erődök, divatos üdülőhelyek jól megférnek egymás mellett ezen a lenyűgöző tengerparton. Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Margit hercegnő és Erzsébet királynő nyomain járva a külföldi utazók újra szép számmal érkeznek az országba, az itt eltöltött vendégéjszakák száma évről évre ugrásszerűen nő.

Herceg Novi

Herceg Novi

Ezt a várost a mimóza fák és a lépcsők tették híressé. Ez a Nap Városa, utalva a napsütéses órák igen magas számára. Herceg Novi szíve az Óváros, tele olyan épületekkel, melyek különböző történelmi korok emlékét őrzik. 1667-ből származó Óratornya, az 1483-ban épült Kanli Kula erőd, az 1538-as Spanjola erőd és az 1687-es Mare erődítmény csupán töredékei történelmi örökségének. Herceg Novi természeti szépségben is dúskál, rengeteg különböző fajtájú trópusi virág tarkítja, január végén pedig az egész várost körbelengi a sárga és zöld mimóza enyhe illata. Ekkor tartják a Mimóza Fesztivált, nyáron pedig még több rendezvényre kerül sor, hogy kedveskedjenek az itt nyaralóknak.

Risan

Risan

A Kotori öböl legrégebbi városa, mely az i.e. 3. században épült ki. Kézművesek és halászok lakták, valamint kereskedők, mivel Risan volt az illír állam kereskedelmi központja. A beérkező rómaiak aztán sorra húzták fel a palotákat, az építkezésekhez görög márványt használtak, házaikat gyönyörű szobrokkal és mozaikokkal díszítették, melyek nagyon szép állapotban maradtak fenn és Montenegró kulturális örökségének felbecsülhetetlen részét képezik. Az itt talált mozaikok közül kiemelkedik a Hüpnoszt, az álom istenét ábrázoló darab, mivel ez az egyetlen a világon, amin egy istenalak látható.

Perast

Perast

Az álmos barokk kisváros Kotor közelében fekszik. Legszebb épületei a 17-18. századból valók. Abban az időben a tengeri kereskedelem nagyon fellendült, a meggazdagodott hajóskapitányok pedig itt húzták fel előkelő villáikat, melyek még ma is lenyűgözik a szemlélődőket. Perast egy csendes, békés település, ahol több templomot is találunk. A Szent Miklós a 15-17. században épült, a várossal szemközti szigeten pedig egy 12. századi templom, valamint az 1630-ból származó barokk templom áll.

Kotor

Kotor

A világ talán legszebb öblében fekszik a híres tengerészek és a kereskedők városa, ami rengeteg tudna és történelmi emlékein keresztül tud is mesélni a ma emberének. Óvárosa a legszebb állapotban fennmaradt középkori városmag, tipikus megtestesítője a 12-14. századi településeknek. Középkori építészeti értékei, számtalan műemléke és kulturális öröksége révén Kotor megérdemelten lett része az UNESCO Világörökségeknek. Az egyik legnevesebb épülete a Szent Trifun székesegyház, a város szimbóluma és egyike Montenegró két római katolikus székesegyházának. Templomai mellett a 18. századi Dózse-palota és a Napóleon Színház is jeles képviselői a város gazdag kultúrájának. A Montenegró legszebb városaként is emlegetett Kotor karneváloknak és fesztiváloknak is otthont ad, ez az a város, amit igazán kár lenne kihagyni.

Tivat

Tivat strandja

A Kotori öböl középső részén fekszik Tivat, a nagyjából 10.000 fős kisváros. Története a római korig nyúlik vissza, ma elsősorban gyönyörű strandjairól és kellemes időjárásáról ismert. Legnagyobb attrakciója a Tivat központjában álló Buca Nyári Lak, egy reneszánsz épület komplexum néhány késő gótikus elemmel. Öt épületből áll, ezeket és a kertet előadásokhoz, színházként és galériaként használják. Tivat az egyetlen tengerparti város, melynek reptere van, így külföldiek számára a legkönnyebben elérhető pontja a partvidéknek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here