Kotori öbölMontenegró – a Fekete-hegy – nagyon sok világutazó kedvenc európai országa. Méretét tekintve apró, ám mégis rendkívül változatos és teljes joggal büszke is erre. Van valami egészen meseszerű benne, mintha egy varázslattal teremtették volna. Napfényes öbleinek halászkunyhói, sötét bora, a sűrű erdeiben eltűnő sziklás ösvények, legendákat mesélő várak, egy barlangi templom, egy ellenséges hajók roncsain felépült sziget – apró részletek, melyek egy sajátos, megfejthetetlen logika alapján kapcsolódnak elválaszthatatlanul egymáshoz.
Az alig 600 ezer lakosú Montenegró viharos történelmet mondhat magáénak. Az illírek, a rómaiak, a szláv törzsek, a hunok és a gótok, a velenceiek és a törökök mind küzdöttek földjéért. A kis ország gazdagon őrzi a múlt megszállóinak nyomait, melyek igazi kincsek a turisták számára. A történelmi látnivalók mellett azonban Montenegró a természet által is megáldottnak mondhatja magát. Homokos strandok, magas hegyvonulatok, kopár tájak és gördülő, zöld dombok teszik kicsit sem unalmassá. Ha a legszebb helyeit szeretnénk bejárni, ne sajnáljuk az időt és az energiát Montenegró felfedezésére!

Kotori öböl

Kotori öböl

Az Adriai-tenger partján, Montenegró dél-nyugati részén találjuk Európa egyik legfestőibb öblét. Sokszor nevezik fjordnak – az egyetlen lenne a kontinensen -, de szigorúan véve inkább egy alásüllyedt folyóvölgy, melyet a hegyekből lezúduló glaciális vizek hoztak létre. Partjain szépségben egymással versengő középkori városok fekszenek, gazdag egyháztörténelemmel, ortodox és keresztény templomokkal. A magas hegyekkel koszorúzott Kotori öböl a nyári hónapokban zsúfolásig megtelik turistákkal, akiket a hatalmas utasszállító hajók tesznek ki a partoknál vagy Horvátországból autóznak lefelé vagy akik Tivat repterén landolnak.

Ostrog kolostor

Ostrog kolostor

Nem könnyű feljutni hozzá a kanyargós, meredek hegyi úton, de megéri a fáradozást. A Balkán legszebb és egyik legfontosabb zarándokhelyéhez érkezünk, egy szerb ortodox templomhoz, mely egy szinte függőleges sziklafalban épült fel. Ez a harmadik leglátogatottabb ortodox zarándokhely a világon, itt őrzik Szent Bazil, az ortodox csodatévő szent ereklyéit. Jelentősége óriási, hiszen Montengeró spiritualitása, hite és kulturális öröksége mind itt gyökerezik, magasan az Ostrog-sziklákon.

Durmitor Nemzeti Park

Durmitor Nemzeti Park

Montenegró észak-nyugati részén, Európa egyik legháborítatlanabb hegyvonulatánál találjuk a nemzeti parkot, amit az ország legfontosabb túraútvonalai szelnek át. A Durmitor 23 olyan csúcsot foglal magában, melyeknek magassága eléri a 2300 m-t. Mondani sem kell, hogy lélegzetelállító panorámákban itt igazán nincs hiány! A nemzeti park területén található Montenegró legmagasabb pontja, a Bobotovkik, valamint az UNESCO Világörökségek közé tartozó Tara kanyon. A túraútvonalak minden nehézségi fokozatban megtalálhatók, a kezdőktől a legtapasztaltabb túrázókig mindenki kielégítheti saját kalandvágyát. Télen a síelők és a snowboardosok szállják meg a terepet, tavasztól őszig pedig a kajakosok siklanak a nemzeti park vizein.

Njegos mauzóleuma

Petar Petrovic Njegos mauzóleuma

Népszerű úti célja a kultúra és történelem iránt érdeklődő turistáknak a Lovcen-hegy, ahol Petar Petrovic Njegos, a híres montenegrói államférfi és költő mauzóleuma található. A helyiek körében a nemzeti identitás szimbólumaként tisztelt Njegos mauzóleuma a Balkán egyik legmagasabb pontján áll, de nem ez volt a szeretett vezető eredeti nyughelye. Halála után egy saját maga által épített kis kápolnába temették, de azt az I. világháború során lerombolták. A hegytetőn lévő mauzóleumának falát belülről aranyborítás, valamint hatalmas szobrok díszítik, kívülről pedig Montenegró nagy részére nyílik elképesztő kilátás.

Skadar-tó

Skadar-tó Nemzeti Park

Az Adria partjaitól kb. 7 km-re található a Balkán-félsziget legnagyobb természetes tava. Hegyek veszik körbe, a tó egyharmada pedig már Albániához tartozik. A tó átlagos mélysége 6 m, de egyes pontjain eléri a 60 m-t is. Montenegró legnagyobb nemzeti parkjának részét képezi, élővilága rendkívül gazdag. Több mint 270 különböző madárfaj él itt, köztük sok védett. Festői látványa, a terület érintetlensége, kulturális és történelmi emlékei miatt kihagyhatatlan látnivalója az országnak.

Ada Bojana

Ada Bojana

Montenegró egyik mesterségesen létrehozott szigete ez, távol a zajos utcáktól, a városi nyüzsgéstől. Mediterrán növényzet, homokos, lassan mélyülő partok, tiszta szépség – Ada Bojana 3 km hosszú strandjai nem véletlenül kedvelt célpontjai a turistáknak, köztük a nudistáknak is. A strandon nemcsak fürdeni érdemes, de a homokkal is beboríthatjuk magunkat, mivel gyógyhatást tulajdonítanak neki. Magas ásványi anyag tartalma miatt mozgásszervi betegségek és meddőség kezelésére is ajánlják. Ez az egyetlen hely az országban, ahol megengedett a meztelenül való lovaglás – ehhez a helyi lovasiskola nyújt segítséget. Partjainál nagyon finom halételeket lehet kapni a hagyományos konyhát képviselő éttermekben.

Budva óvárosa

Budva óvárosa

Egy kis félszigeten terül el a montenegrói partok mentén. Igazi kincsesládája az ország kulturális örökségének. Keskeny utcák szelik egymást keresztbe-kasul, vezetnek középkori terekhez és híres épületekhez, templomokhoz. Kávézókból, éttermekből sincs hiány és valóban ez az a hangulatos város, ahol az embert jobban csábítja egy kávézó terasza és a csendes nézelődés, mint az útikönyvek ajánlásait szigorúan követő városnéző séta. Budva óvárosa kicsi és gyönyörű, benne számos luxus üzlettel, ahol szép árukat lehet méregdrágán vásárolni. Az óváros szomszédságában lévő kikötő szintén a tehetőseké, nagyrészt óriási yachtok töltik meg.

Perast

Perast

A Kotori-öböl egyik páratlan gyöngyszeme ez a velencei stílusú kisváros. Vallási szempontból is igen jelentős, itt található a Szirti Madonna temploma, ami egyedül áll egy mesterségesen létrehozott kis szigeten. A legenda szerint a szigetet a helyi halászok építették évszázadokon át, miután a Madonnáról egy ikont találtak az öbölben. Minden sikeres kihajózásuk után egy sziklát hajítottak a tengerbe, így létrehozva a szigetet, amin ma egy csodás templom és múzeum áll. Erre emlékezve minden évben július 22-én napnyugtakor a helyiek kihajóznak és csónakjaikból egy követ hajítanak a tengerbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here