Sveti StefanSveti Stefan, vagyis Szent István szigete valójában egy sziget hotel, egy igazi luxus üdülőhely, csupán néhány kilométerre Montenegró turistaközpontjától, Budva-tól. A város legmagasabb városnéző pontjáról elképesztő kilátás nyílik Sveti Stefan szigetére, ami Montenegró egyik legkülönlegesebb látványossága, és a képeslapok egyik legkedveltebb háttere.

A történelem során először 1442-ben említették meg a szigetet. Petrovac települése szorította vissza a török támadást, akik megpróbálták Kotor városát elfoglalni. A győzelem emlékére építették a helyiek a szigetre Szent István templomát.

A velencei köztársaság idején Sveti Stefan egy fontos kikötő és kereskedelmi központ volt. A 15. század után, a válság eredményeként a gazdasági jelentősége csökkent és egy átlagos halászfaluvá vált.

1950-ben azt a döntést hozták, hogy a szigetet újjá kell építeni, s így lett belőle egy luxus üdülőhely. A szigeten élő 20 embert átköltöztették a szárazföldre. Az épület felújításával a történelmi megjelenését is rendkívül jól megőrizték. Szent István temploma mögött található a Szent átváltozás templom és az Alexander Nevsky templom. Ma Sveti Stefan és a sziget közelében fekvő parkban található Villa Miločer az Aman resort szállodalánc név alatt futó hotel komplexum, az Aman Sveti Stefan. Csupán a hotel vendégei vagy az étteremben asztalt foglaló személyek látogathatják a szigetet. Világhírű sztárok és a királyi családtagok szívesen töltik itt a nyaralásukat.

Villa MiloćerA gyönyörű parkban található Villa Miloćer, korábban a Karađorđević család tulajdona volt, ez volt az ő nyári rezidenciájuk. Az 1930-as években Miklós király nyári rezidenciája lett. A jugoszláv idők alatt Josip Broz Tito nyaralt a villában. A villa melletti strand a Királynő strandja, mely csak akkor áll nyitva a nyilvánosság előtt, ha a VIP vendégek éppen nincsenek ott.

Sveti Stefan strandjaAz üdülőhelyként szolgáló Sveti Stefan különböző hoteleket és apartmanokat kínál, amikből mindenki kedvére válogathat, hogy megtalálja a neki megfelelőt. Kis boltok, éttermek és egy gyönyörű park várja az idelátogatókat.

Sveti Stefan strandja két részből áll: a bal oldali a nyilvánosság számára is nyitva áll, itt bérelhetünk napágyakat, míg a privát rész, vagyis a jobb oldali strand csak a hotel vendégeinek áll a rendelkezésére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here