Ulcinj óvárosa

Ulcinj az Adriai-tenger északi partvidékén található városok közül az egyik legérdekesebb. A város a mediterrán térség, Európa, kelet és nyugat keveréke. Még mindig lehet látni és érezni a kilenc nép örökségeit, melyek a múltban áthaladtak Ulcinj városán.

A városban sétálgatva felfedezhetjük a vallási épületeket, amelyek azért különlegesek, mert a Ulcinjban három vallás is békésen megfér egymás mellett.

Az Óváros

Ulcinj Óvárosa az egyik legrégebbi városépítészeti komplexum az Adriai-tenger partvidékén. Az biztos, hogy az Óváros felbecsülhetetlen jelentőségű kultúrtörténeti emlékeket őriz, mint például illíri falakat, a fellegvárát, elképesztő piacait és tereit, valamint érdekes háztömböket és értékes építményeket.
Különböző gazdasági, katonai és kulturális körülmények tették ilyen egységesség mint amilyen. A régi városrészre jellemzőek a festői szépségű, középkori, szűk és kanyargós utcák, a reneszánsz és barokk elemekkel díszített, két-három emeletes kőházak, valamint a török időkből származó értékes építmények. A legrégebbi falmaradvány még az illíri korból való. A 6. században, a városba két kaput építettek: az egyik a tenger felől megközelíthető keleti kapu, valamint a szárazföldről elérhető nyugati kapu.

Balšić torony

Balšić torony

A fellegvár a hatalmas tornyával nem csupán az Óvárost uralja, de az egész környéket. A torony a Balšić dinasztia nevéhez fűződik, egy gazdag család Skadar térségéből, akik a 15. század végén választották Ulcinj városát rezidenciájukként. Később, a törökök hozzáépítették a harmadik szintet a Balšić toronyhoz, csak úgy, mint a földszinti, gömb alakú kupolát. Elképesztő kilátás nyílik a tengerre a fenséges épület harmadik szintjéről. Ez a hatalmas torony adja vissza az egyik legjobban a középkori építészet jellemzőit Montenegróban. Manapság galériaként vagy szervezett költői esték helyeként használják.

A Palota és a Bíróság

Velencei Palota, Ulcinj

Úgy hiszik, hogy a Velencei Palota Ulcinj velencei adminisztrátorának a rezidenciájaként szolgált. A szépség és a kényelem miatt az uralkodók nem csupán otthonként, de bíróságként is használták az épületet. Nem messze a Velencei Palotától, az Óváros déli részén áll egy lenyűgöző épület, a Balšić bíróság. Manapság mind két exkluzív épület szállásként szolgál az idelátogató vendégeket és látogatók számára.

A rabszolga piac

Az Óvárosban egy templom előtti kis tér található, egykor ez volt a Rapszolga tér. A név onnan ered, hogy a 17. század közepén Ulcinj fontos rabszolga piaccá vált. Ulcinj-i kalózok fogták el ezeket a rabszolgákat, akik legfőképpen Olaszországból és Dalmáciából származtak. A kalózok főleg a gazdagok villáit rabolták ki Apuila és Szicília partjainál, majd elkapták a tulajdonosokat és eladták őket rabszolgaként. Az Ulcinj-ban élő emberek elzárva tartották a rabszolgákat, és nem dolgoztatták őket, hanem váltságdíjat követeltek a rokonaiktól, barátaiktól. A 18. század közepétől azonban ez megváltozott, és az udvaroncok kerestek afrikai rabszolgákat.

Fenyves

Fenyves, Ulcinj

A Mala plaža, vagyis a kis strand elején található fenyőerdő egy gyönyörű terület a város szívében, ahol lenyűgöző környezetben sétálgathatunk. A fenyves nem csupán szebbé varázsolja ezt a térséget, de rendkívüli gyógyító és rekreációs funkciója is van.

Ezen a lélegzetelállító területen található még a „Hölgyek strandja” a kénes forrásaival, amely egy igazi elixír a meddő nőknek. A régi Jugoszláviában dolgozó orvosok azt tanácsolták az asztmától szenvedő gyermekeknek, hogy sétálgassanak az erdőben és öblögessenek tengervízzel.

Itt sétálgatva, egy nyári reggelen biztos, hogy minden stresszt elfelejtünk, és nyugodtan tudjuk élvezni a természet szépségét. Attól, ahogy a kis mókusok körülöttünk játszanak, valamint a tenger és a fenyők illatától biztosan egészen különösen fogjuk érezni magunkat.

A Valdanos-öböl

Valdanos-öböl

Valdanos egy hely, ami telis tele van pozitív energiával, és számtalan program lehetőséggel. Élvezhetjük a friss levegőt, a szellőt, megcsodálhatjuk a természeti szépségeket, sétálgathatunk, úszhatunk, búvárkodhatunk, kerékpározhatunk vagy akár hajókázhatunk az Óváros körül és a környező öblökben.

El sem hinnénk, hogy ebben a nyugodt kis öbölben még olajfákat is termesztenek, sőt, nem is keveset! Körülbelül 18.000 olajfa van itt, melyek átlagosan 800 évesek, s ezeket az állam különösen védi. Sok fa még idősebb, hiszen vannak köztük több mint 2000 évesek is. A Valdanos öbölhöz könnyedén el lehet jutni Ulcinj főutcájáról indulva. Rendkívüli élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a Mendra félszigetre, csak úgy, mint a 11 természetes olajfaligetek belsejébe.

Nagy strand (Velika Plaža)

Nagy strand (Velika Plaža), Ulcinj

Nem igazán van olyan turista Ulcinj városában, aki nem látogat el legalább egyszer a nyaralása során a Nagy strandra, vagy más néven a Velika Plaža-ra. Ez egy 13 kilométer hosszú, homokos strand kristálytiszta vízzel.

A tengerfenék is finom homokos, sőt, ennek a homoknak gyógyító hatása is van, így ha bármilyen végtag, reumatikus vagy gerinc problémája van, ajánlatos a homokon feküdni egy kis időt. A Velika Plaža alkonyatkor a legszebb, hiszen naplementekor elképesztő színek játszanak az égen, amely egyesíti a tengert, a homokot és az eget. Írók, költők, színészek és énekesek is látogatják a Velika Plaža-t.

Kruče – a régi Ulcinj

Az Ulcinj riviéra nyugati végén van egy Kruče nevű öböl, ahol egy szikla tetején a régi Ulcinj városából fennmaradt romok találhatóak. A régi Ulcinj városát kolkhiszi görögök alapították körülbelül 2,5 ezer évvel ezelőtt, de a település egy Kr.e. 444-es földrengés következtében eltűnt a tengerben.

A Kruče-öbölben egy Villa rustica, vidéki villa maradványait is felfedezték. A gazdag nemesemberek Ulcinj-ből gyakran építtettek ide rezidenciákat, mivel a mediterrán éghajlatnak és a forrásoknak köszönhetően a területnek rendkívül jó egészségügyi hatásai vannak az emberi szervezet számára. Manapság, csak úgy mint a régi időkben, hatalmas olajfa- és szőlőültetvények vannak a térségben. Az olajat és a bort amforákban tartották.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here