PortorozAz európai országok közül Szlovéniához tartozik az egyik legrövidebb tengerpart. 47 km hosszú partvonala Horvátország és Olaszország közt húzódik, de méretei nem csökkentik sem kikötővárosainak, sem strandjainak szépségét. A kontinens rejtett gyöngyszemeit találjuk a történelmi kötődésük miatt jórészt olasz hangulatú települések partjainál, ahol romantikából és kikapcsolódási lehetőségekből sem fognak hiányt szenvedni a turisták. Megtaláljuk itt a csendes strandokat és a pezsgő éjszakai életet is.

Az utóbbi időben a szlovén strandok egyre nagyobb figyelmet kapnak a külföldi turistáktól. Sokáig elsősorban azoknak az olaszoknak és horvátoknak voltak kedvelt úti céljai, akik saját országaik nyüzsgő tengerpartjaival ellentétben békés körülmények közt szerették volna élvezni a strandolás örömeit. Napjainkban azonban egyre többen érkeznek más országokból is, főként a nyugat-európaiak és az amerikaiak kezdik felfedezni maguknak a szlovén partok szépségét. Az itt eltöltött napokat tökéletesen lehet kombinálni túrázással, a középkori utcákon való barangolással, az ország természeti kincseinek, Postojnan és Skocjan híres barlangjainak meglátogatásával. A Földközi-tenger a szlovén strandokon májustól szeptemberig garantálja a napfényes mediterrán időjárást.

Szlovéniában a tengerparti üdülőhelyek négy nagy körzetre oszthatók: Piran, Izola, Koper és Portoroz az Isztria szlovén részének legfőbb települései. Piran strandja lehet, hogy nem pont olyan, amire a legtöbben számítanak, de vitathatatlanul kellemes. Mint a Földközi-tenger partjának ezen részein, Szlovéniában is inkább kavicsosak a strandok, mintsem homokosak. Mivel a víz rendkívül tiszta, nagyon csábító, ezért valószínűleg több időt fogunk a tengerben tölteni, mint a parton. Szlovénia legjobb homokos strandja Portoroz lábainál fekszik, ami még jobban erősíti a város turisztikai központi szerepét. Sokan nemcsak a tenger, de a gyógyfürdők miatt is ezt választják úticélnak vagy éppen a szerencséjüket akarják próbára tenni a város kaszinóiban.

Koper

Koper

A városba elsősorban nem a strandolás, sokkal inkább a velencei hangulatú utcák és a remek éttermek vonzzák az utazókat. Kopernek egyetlen kis szabadstrandja van a kikötő közelében. A Mestno Kopalisce szinte megtelik, amikor az utasokat százával szállító hajók kikötnek a város partjainál. Koper strandját a fenyők árnyékolják be, található itt játszótér, vannak vizesblokkok és öltözők. A tengerbe való lejutást a mozgáskorlátozottak számára speciális rámpa segíti. Mivel a víz fokozatosan mélyül, gyerekekkel érkező családoknak is ideális. Aki a tömeget szeretné elkerülni, látogasson el az olasz határ mellett fekvő Debeli Rtic kék zászlós strandjára. Ez a terület 1991 óta védettség alatt áll természeti értéke miatt. Itt nemcsak strand, de gyógyfürdő, rekreációs központ, játszótér és egy gyönyörű park is található a világ minden tájáról származó, 4500 fával és különböző növényekkel.

Piran

Az egyébként bájos kis település strandja nagyon megosztja a turistákat. Vannak, akik tiszta vize és békés hangulata miatt rajonganak érte, míg mások szerint Piran valójában nem is rendelkezik stranddal. A város partjainál lehet ugyan fürdeni, de ne számítsunk a szabadstrandokon megszokott partokra, ahol a tengerhez könnyedén lesétálhatunk. Itt a tengert hatalmas sziklák szegélyezik, melyek hullámtörőként védik a partokat a víztől. Fürdeni csak ezeken átmászva lehet, de ezt a kis kellemetlenséget leküzdve már nem lehet panasz a strandra, hiszen a víz tiszta és kellemes. Érdemes felsétálni a Szent György templomhoz, ahonnan egy gyalogos ösvény egy kavicsos, gyönyörű partszakaszhoz, a Fiesa strandhoz vezet.

Izola

Simonovzaliv a San Simon Hotel magánstrandja, Izola

A romantikus hangulatú város partjainál két strand is várja a turistákat. Az egyik a kikötő, a másik a világítótorony mellett fekszik, mindkettőn megtalálhatók a kavicsos, homokos és füves részek is. A szépen rendben tartott, Kék Zászlóval elismert Simonovzaliv a San Simon Hotel magánstrandja, csak az itt megszálló vendégek használhatják. Napernyőket és egyéb strandfelszereléseket lehet bérelni, a gyerekek számára vízicsúszda is van. Izola és Piran között található a szintén kék zászlós Krka Strunjan strand, mely rendkívül zöld, egy természetvédelmi terület részét képezi. Júniustól szeptemberig az itt fürdőzők épségére életmentők felügyelnek.

Portoroz

Szlovénia egyetlen természetes homokos strandját ebben a városban találjuk. Portoroz az ország egyik legjelentősebb üdülővárosa, így strandjainak többsége is a hotelekhez tartozik, ahogyan a kék zászlós Meduza strand is, amit az Adria egyik legszebb és legexkluzívabb strandjaként tartanak számon. Portoroz központi strandján is lobog a Kék Zászló. A város partjait bárok, füves kertek és napágyak töltik meg, a tengerparton egy gyönyörű sétány is fut, melyen keresztül Piranba sétálhatunk át. A tenger kristálytiszta, de fenekén még ott is találkozhatunk sziklákkal, kövekkel, ahol a partok egyébként homokosak.

21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azthittem Szlovéniában az Adriai Tenger van 🙂 „A Földközi-tenger a szlovén strandokon májustól szeptemberig garantálja a napfényes mediterrán időjárást.” Elég nagy baki 🙂
  l

  • Jól hitted. 🙂
   A szlovén tengerpart az Adriai-tenger része, az meg a Földközi-tenger része. 🙂
   Ez a mondat szándékosan lett így fogalmazva, de köszi az észrevételt. Sokszor hasznosak és segítenek az olvasók hozzászólásai.
   Jó nyaralást!

   • Ez így túl van bonyolitva. Amúgy meg nem szoktak tengerek egymás részei lenni. Van az Adria és van a Földközi-tenger. Miért kell a kettőt egyberakni?

 2. A napokban készülök utazni, de sehol sem találok arra vonatkozó információt, hogy a kutyával hol lehet a strandra menni, illetve a szabad strandokra bemehet e az eb Szlovéniában? 🙂 Ha tudtok erre vonatkozó választ, azt nagyon szívesen veszem!

  • Állítólag Izola külön kutyás stranddal is rendelkezik, bár megbízható információnk erről nekünk sincsen. 🙂

 3. Augusztus első hetében készülünk Szlovéniába. Portorozba csak egy napra mennénk, kicsit fürdeni.
  Kocsival hol lenne érdemes leparkolni?
  Hol tudnánk ott fürdeni, ahol esetleg zuhanyzót is lehet használni a tenger után?

 4. Üdv!

  Érdekelne, hogy van-e Portorozban olyan strand, amely nem hotelhez tartozik? Két hét múlva megyünk a Bohinji tóhoz és két napra leugranánk a tengerhez is. Isola, Strunjan is érdekelne, olyan strand, ahova mehetünk egy 3 éves gyerekkel.

  Köszönöm.

 5. Kedves Gábor!
  Tavaly voltam 1 hetet Portorozsban. Ott van homokos strand, ami kék zászlós és bemehet bárki. Egy picit betonozott féleség, de végig homok. Elég drágán bérelhetsz napernyőt.
  Viszont Izolában az Óváros körül van kavicsos partszakasz, ami nekem jobban bejött, mint a portorozsi homokos strand.

  Nagyon szép hely a szlovén tengerpart, szívesen visszamennék. Pálmafák, leanderek és fenyőfák szinte mindenhol, az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek. Mindenhol udvarias kiszolgálásban volt részem. Az árak drágábbak, mint Magyarországon.
  Különösen tetszett Portorozs, onnan kb. 15 perc sétára volt Piran, ami nagyon szép hely. Izolában voltam (nekem ez a kedvencem), és Koperban (ami nem tetszett). Furcsa volt, hogy nem volt akorra tömeg, mint Horvátországban.
  Vásárolni Koperban érdemes, az autópálya mellett több bevásárlóközpont is van.

  • Érdeklődnék, hogy Portorozs-ban mennyivel kell számolni a napágyak és a napernyő bérlésére egy nap? Köszönöm

   • 2012-es árak:
    Két napágy egy napernyővel: kb. 18-20 Euro/nap
    WC: ha napágyat bérelünk, akkor külön nem kell érte fizetni, napágy bérlés nélkül 1 Euro/alkalom

 6. A nyáron a szlovén tengerpartra szeretnék menni. Szívesen venném, ha kerekesszékkel is megközelíthető közvetlen vízpartot ajánlana valaki.

 7. Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy Krka Strunjan strandot hogy lehet a legjobban megközelíteni autóval, egy napot szeretnénk ott fürdőzni. Milyen költségekre kell számítani? (parkolás, belépő, WC, stb.) Köszönöm

 8. Helyesbíteném a cikk első mondatát. Amennyire én tudom, Boszniának rövidebb a tengerpartja, mindössze 25 km.

  • Igen, egészen pontosan:
   Bosznia-Hercegovina 20 km
   Gibraltár 12 km
   Monaco 4 km
   Köszönjük az észrevételt!

 9. Izolába megyünk 5 napra. Érdemes bringát vinni és azzal bejárni a tengerpartot ? Köszi az infót 🙂

  • A szlovén tengerparton végigfutó kerékpárúton akár Portoroztól Triesztig is elbiciklizhettek. 🙂

 10. Kedves Gergő!

  Írtad, hogy neked Koper nem tetszett. Mi volt ennek az oka? Odakészülünk két múlva…még nem késő változtatni, ha annyira lebeszélnél róla! Köszönöm!

 11. Sziasztok
  Szeptember kozepen leneznek par napra a Bledi tohoz. Arra gondoltam hogy onnan elugranank egy ket napra a tengerpartra is. Van ennek meg letjogosutlsaga Szeptemberben? Vagy olyan mint Olaszorszagban pl Bibione h minden bezar szeptember kozepetol?
  Segitsegeteket elore is koszonom
  Udv

 12. Üdvözlöm!
  Idén nyáron a Szlovéniába szeretnénk menni nyaralni. Olyan helységet keresünk, ahol közel van a tengerpart, és a közelben lehetőség van édesvizű (folyó, patak) horgászatra is.
  Előre is köszönöm a segítségüket!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here