TivatTivat a Montenegróban található Kotori-öböl partvidékén fekszik, a Vrmac-félszigeten. A nagyon csendes és kényelmes város gyakorlatilag egy sík területen terül el, így ez tökéletes hely a kisgyermekes családok részére.

Úgy hiszik, hogy Tivat városát a Kr.e. 3. században alapították, nevét pedig az illír királynőről, Teuta-ról kapta. Ő uralkodott a királyságban, melynek akkoriban még Risan volt a fővárosa.

A középkorban gazdag családok laktak Tivat városa körül hatalmas villákban. Csupán néhány látványosság maradt fenn, azt viszont mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Tivat a 14-15. században vallási központ volt. Mihály arkangyal hatalmas monostora is itt állt a Virágok Szigetén. A monostor a Zeta érsek rezidenciája volt abban az időben.

Buća Nyári Ház (Srednjevjekovni ljetni kovac Buća-Luković)

Buća Nyári Ház

A város közepén álló házat körülbelül 500 évvel ezelőtt építették reneszánsz stílusban. Egy gyönyörű park veszi körül. Tivat galériája is ebben az épületben található. Kiállításokat és irodalmi esteket tartanak itt. A palota is Tivat egyik kulturális központja, van benne mozi illetve egy terem, ahol színházi előadásokat tartanak.

Miholjska Prevlaka a Virágok Szigete

Virágok Szigete

A Tivat repülőtere melletti félszigetet néhány idegenvezető úgy írja le, mintha egy csodálatos szépség lenne, de ez nem teljesen igaz. A Virágok Szigetének legnagyobb előnye, hogy több homokos strand is van, ugyanakkor nincsenek nyilvános illemhelyek.
Pál apostol ezen a szigeten keresztelte meg a helyieket. Mihály arkangyal monostorát is abban az időszakban építették a szigeten. A vallások közötti viszályok eredményeként 1452-ben tragédia történt a szigeten. Egy vacsora után a szerzetesek és vendégeik meghaltak mérgezésben. Sok évvel később építették újra a monostort adományokból. Így a szerzetesek jó állapotban lévő emléktárgyait a monostorban őrzik. A Virágok Szigetére autóval vagy taxival juthatunk el.

Szent Márk szigete

A korábban Stradiotti nevet viselő Szent Márk szigete egy érintetlen, természetes sziget, telis-tele olaj- és ciprusfákkal. A szigetre csak hajóval tudunk eljutni.

Porto Montenegro

Porto Montenegro

Az elmúlt években vált Tivat híressé az újonnan épített rezidenciáknak és a Porto Montenegro nevű jacht komplexumnak köszönhetően. A hófehér, feltűnően tiszta, európai stílusú rakpartja sok turistát vonz. Porto Montenegro Tivat egyik új látványossága lett. Az építését egy kanadai üzletember, Peter Munk kezdeményezte. Amellett, hogy számtalan étteremben élvezhetjük a finomabbnál finomabb fogásokat, vagy rengeteg ruhaüzletben csodálhatjuk a kínálatot, órákat eltölthetünk azzal is, hogy csak nézzük a drága jachtokat, amelyek a part mentén sorakoznak.
A legdrágább, legfényűzőbb jachtokat kötik ki Porto Montenegro partja mentén. Az orosz üzletember, Abramovich jachtját kétszer is ki akarták itt kötni, de a rakpart hossza nem tette lehetővé, hogy egy ilyen hosszú hajót itt kössön ki. Azért is van itt ennyire sok jacht, mert a legelején a kikötő díjakat csökkentették. Az elit európai üdülőhelyek jachtjai, például Horvátországból vagy Franciaországból is itt voltak kikötve.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here