PerastPerast városa a Boka-Kotori öböl egyik legszebb részén, a Kotori-öböl és a Risan-öböl határánál fekszik. Ez a bűbájos, csendes kis város a 873 méter magas Sv. Ilija domb alatt található, a Kotori-öböl legszűkebb részén, a Verige szorossal szemben.

A Verige szoros hossza 250 méter. A neve láncot jelent, s eredete egészen 1381-ig nyúlik vissza. A régi időkben a szorost egy acéllánccal zárták el, hogy megakadályozzák a velencei hajók bejutását az öbölbe, sőt, ugyanezt a módszert használták a kalózok ellen is. Néhány forrás szerint a neve még korábbról eredhet.

A város kulturális és gazdasági felemelkedése a Velencei köztársaság idején, a 15-18. században kezdődött. Perast volt az utolsó város, amelyik kivonta magát a Velencei Köztársaság uralma alól, tulajdonképpen a végéig a része volt. Ezután a 19. században megindult a város hanyatlása, amikor Perast a francia és osztrák kormányzás alá került.

PerastMa már csak egy kis város, ami a látványosságaival vonzza a turistákat. Fontos, hogy Perast egy igazán csendes város, szórakozási lehetőségek nélkül. Ez a hely azoknak igazán ideális, akik egy kicsit élvezni szeretnék az egyedüllétet vagy egy jó kis beszélgetést a partnerével. Nyáron a rakpartot elzárják az autósoktól, így a turisták nyugodtan sétálgathatnak és az éttermekben üldögélve élvezhetik a tengerpartot.

Perast fő látványosságai: Az 1937-ben megalapított Városi Tengerészeti Múzeum és két lenyűgözően gyönyörű sziget: a természetes Szent György sziget és a mesterséges Gospa od Škrpjela.

Perast Városi Tengerészeti Múzeuma

Városi Tengerészeti Múzeum

A fő kiállítás a Perastban élő híres családok örököseinek az adományait tartalmazza. A múzeumban megtekinthetjük a híres perasti hajósok portréit és fegyver kollekcióikat. Itt található még az I. Petr által kiadott eredeti rendelet, amely szerint az orosz hajósoknak el kellene látogatniuk Perast városába, hogy tengerészetet tanuljanak.

Szent György szigete

A két lenyűgözően gyönyörű sziget: a Szent György és a Gospa od Škrpjela

Szent György szigetén található egy régi temető és a Bencés kolostor. A kolostorról először 1166-ban Kotorhoz kapcsolódóan tettek említést. Sajnos turistahajó nem közlekedik a sziget és Perast közt, de ha privát hajót bérelnek, akkor probléma nélkül eljuthatnak oda. A kolostorba azonban nem mehetnek be a turisták, csak a perasti polgárok.

A Szirti Madonna szigete

Gospa od Škrpjela (Szirti Madonna) sziget

A Gospa od Škrpjela sziget neve olaszról lett lefordítva, aminek jelentése a Szirti Madonna. A mesterséges szigetet 1452-ben építették. A legenda szerint két hajós talál egy képet a Szent Anyáról a szirten, ami meggyógyította egyikőjüket. Ezután építették a 11 méter magas, bizánci stílusú templomot a Szent Anya tiszteletére. A mesterséges sziget gyakorlati célokat is szolgált. Az ellenség és a kalózok hajói kétszáz éven át süllyedtek el itt. Bevezettek egy törvényt, miszerint minden hajónak, ami keresztül megy itt, egy követ kell dobnia a tengerfenékre, s így alakult ki a 3030 négyzetméteres terület.

Hihetetlen látvány tárul elénk a szigetről Perast rakpartjára és a Kotori-öböl más területeire. Akik szeretnek gyönyörű fényképeket készíteni, biztosan imádni fogják ezt a helyet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here