PerastPerast városa a Boka-Kotori öböl egyik legszebb részén, a Kotori-öböl és a Risan-öböl határánál fekszik. Ez a bűbájos, csendes kis város a 873 méter magas Sv. Ilija domb alatt található, a Kotori-öböl legszűkebb részén, a Verige szorossal szemben.

A Verige szoros hossza 250 méter. A neve láncot jelent, s eredete egészen 1381-ig nyúlik vissza. A régi időkben a szorost egy acéllánccal zárták el, hogy megakadályozzák a velencei hajók bejutását az öbölbe, sőt, ugyanezt a módszert használták a kalózok ellen is. Néhány forrás szerint a neve még korábbról eredhet.

A város kulturális és gazdasági felemelkedése a Velencei köztársaság idején, a 15-18. században kezdődött. Perast volt az utolsó város, amelyik kivonta magát a Velencei Köztársaság uralma alól, tulajdonképpen a végéig a része volt. Ezután a 19. században megindult a város hanyatlása, amikor Perast a francia és osztrák kormányzás alá került.

PerastMa már csak egy kis város, ami a látványosságaival vonzza a turistákat. Fontos, hogy Perast egy igazán csendes város, szórakozási lehetőségek nélkül. Ez a hely azoknak igazán ideális, akik egy kicsit élvezni szeretnék az egyedüllétet vagy egy jó kis beszélgetést a partnerével. Nyáron a rakpartot elzárják az autósoktól, így a turisták nyugodtan sétálgathatnak és az éttermekben üldögélve élvezhetik a tengerpartot.

Perast fő látványosságai: Az 1937-ben megalapított Városi Tengerészeti Múzeum és két lenyűgözően gyönyörű sziget: a természetes Szent György sziget és a mesterséges Gospa od Škrpjela.

Városi Tengerészeti Múzeum

Perast Városi Tengerészeti Múzeuma

A fő kiállítás a Perastban élő híres családok örököseinek az adományait tartalmazza. A múzeumban megtekinthetjük a híres perasti hajósok portréit és fegyver kollekcióikat. Itt található még az I. Petr által kiadott eredeti rendelet, amely szerint az orosz hajósoknak el kellene látogatniuk Perast városába, hogy tengerészetet tanuljanak.

A két lenyűgözően gyönyörű sziget: a Szent György és a Gospa od Škrpjela

Szent György szigete

Szent György szigetén található egy régi temető és a Bencés kolostor. A kolostorról először 1166-ban Kotorhoz kapcsolódóan tettek említést. Sajnos turistahajó nem közlekedik a sziget és Perast közt, de ha privát hajót bérelnek, akkor probléma nélkül eljuthatnak oda. A kolostorba azonban nem mehetnek be a turisták, csak a perasti polgárok.


Gospa od Škrpjela (Szirti Madonna) sziget

A Szirti Madonna szigete

A Gospa od Škrpjela sziget neve olaszról lett lefordítva, aminek jelentése a Szirti Madonna. A mesterséges szigetet 1452-ben építették. A legenda szerint két hajós talál egy képet a Szent Anyáról a szirten, ami meggyógyította egyikőjüket. Ezután építették a 11 méter magas, bizánci stílusú templomot a Szent Anya tiszteletére. A mesterséges sziget gyakorlati célokat is szolgált. Az ellenség és a kalózok hajói kétszáz éven át süllyedtek el itt. Bevezettek egy törvényt, miszerint minden hajónak, ami keresztül megy itt, egy követ kell dobnia a tengerfenékre, s így alakult ki a 3030 négyzetméteres terület.

Hihetetlen látvány tárul elénk a szigetről Perast rakpartjára és a Kotori-öböl más területeire. Akik szeretnek gyönyörű fényképeket készíteni, biztosan imádni fogják ezt a helyet.

Csatlakozz a csoportunkhoz!Miénk a Világ Facebook csoport

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here