Málta gyerekeknekNapsütés és tenger, hajókirándulások és könnyű búvárkodás, vidék és barlangok, erődök és kastélyok: számtalan látnivaló és program van a fiatalok számára is Máltán és Gozo szigetén. Ezekhez adjuk még hozzá a sétányokat a városközpontokban, a barátságos helyieket, a hihetetlen nyugalmat, a szabadtéri éttermeket, a rövid távokat a látnivalók között és máris megkaptuk az ideális családi úti célt.

Málta gyerekeknek

Mint a legtöbb mediterrán országban, itt is meleg fogadtatásban van részük a családoknak. A napos időjárásnak és a nyugis életstílusnak köszönhetően a gyerekek is könnyedén elszórakozhatnak a nyaralás alatt. Nagyon jó egészségügyi rendszerük van, a legtöbb ember pedig beszél angolul. Kisebb arányban beszélnek olaszul is, néhányuk pedig franciául. A Malta Baby & Kids Directory, amit megvásárolhatunk online verzióban és könyv formájában is, rengeteg hasznos információt tartalmaz, programokat és általános tanácsokat is.

Bébiszitterek

Ha egy kis szusszanásra van szüksége, akkor sincs semmi probléma, hiszen a legtöbb nagy hotelben működik gyermekfelügyelet, de ha vendégházba vagy apartmanba szállnak meg, ott is bátran rákérdezhetnek, hogy van-e lehetőség gyermekfelügyeletre. Ha nincs, akkor sincs minden veszve, próbálják ki a Stepping Stones Early Learning Centre nevű gyermekgondozói központot.

Éttermi vacsora

A legtöbb étteremben szívesen látják a gyerekeket is, habár a nagyon elegáns helyekre nem engedik be a nagyon kicsi gyermekeket. A gyerekbarát éttermekbe a magasított székek is a rendelkezésünkre állnak, sőt, normális esetben gyerek menüt is készítenek, valamint pelenkázókat is kialakítottak. A gyerekmenük általában csirkefalatokat, pizzát és hasonlóakat kínálnak, ha pedig valami másra vágynának a gyerekek, kérhetnek a felnőtt ételekből fél adagot is. Csak úgy mint Olaszországban, itt sem néznek furcsák az emberek azokra a gyerekekre, akik késő estig fent vannak, főleg nyáron, amikor a délutáni hőségben sziesztázhatnak a hűs szobában.

Nyílt terek

Málta homokos strandja a legjobbaknak számítanak a fiatal gyermekek számára, mivel könnyen megközelíthetők és a sekély részein pedig a kicsik is bátran lubickolhatnak. A legnépszerűbb strandokon a kicsit nagyobbak már vízi sportokat is kipróbálhatnak vagy egy hajókiránduláson is részt vehet az egész család, ami a gyerekek számára is felejthetetlen élmény lesz. A partok menti sziklás öblök inkább a nagyobbaknak és felnőtteknek ideális, mert ezeknek a természetes tengeri medencéknek nem mindig van sekély részük.

Vidámparkok

Popeye film forgatási helyszín

Bugibba Water Park: egy ingyenes vízi játszó park, szín kódolt területekkel, mind más-más korosztálynak, egészen 12 éves korig.

Malta National Aquarium: a Qawra városában található korszerű akvárium betekintést enged a tenger világába.

Splash & Fun Park: Baħar iċ Ċagħaq vízi csúszdái és játszóterei.

Az 1980-as Popeye című film forgatási helyszínét mára már egy szórakoztató parkká varázsolták. Szálljunk hajóra és képzeljük magunkat a filmbe! Gyerekekkel kihagyhatatlan máltai program!

Barlangok

Għar Dalam mészkőbarlang

Az idősebb gyerekek biztosan élvezni fogják a misztikus barlangokat, ahol felfedezhetik Szent Ágota kriptáját és katakombáit, valamint Szent Pál katakombáit.

A házak alatt kialakult Ninu-barlangban és a Xerri Grotto barlangban megcsodálhatják az álló és lecsüngő cseppköveket.

A Mellieħa légitámadások ellen védelmet nyújtó alagutakat is megnézhetjük a gyerekekkel, ahol a máltai lakosok a II. világháborús légitámadások idején bujdokoltak. Viaszbábuk teszik még élethűbbe az egészet, segítve ezáltal azt, hogy még inkább bele tudjuk élni magunkat az akkori helyzetükbe.

Għar Dalam: Málta legnagyobb barlangja megkövesedett állat maradványokkal várja az érdeklődőket.

Gyerekbarát múzeumok

Tengerészeti múzeum

A Szent Elmo erődben kialakított Nemzeti Hadtörténeti Múzeumban rengeteg audiovizuális kiállítást tekinthetünk meg.

Az audio-tárlatvezetésnek és a fegyvereknek köszönhetően a Fegyvertártól az idősebb gyerekek tuti eldobják az agyukat.

A Játék múzeum ad otthon a történelmi játékoknak, így a fiatalok megismerhetik mikkel is játszottak régen szüleik, nagyszüleik.

A Tengerészeti múzeumban rengeteg modellhajót csodálhatnak meg a gyerekek és felnőttek egyaránt, sőt az álhajósok bárjában akár szerepeket is játszhatnak.

A Máltai Repülési Múzeum lenyűgöző motoroknak és repülőgépeknek ad otthont.

A Természettudományi Múzeumban kitömött madarakat és csontvázakat csodálhatunk meg.

Hajókirándulások és vízi sportok

Jeep szafari

Rengeteg hajókirándulás közül választhatunk, amit a gyerekek is biztosan imádni fognak, fedezzük fel például a tenger élővilágát üvegaljú hajókkal a szigetek körül, nézzük meg motorcsónakkal a kis barlangokat, vagy hajókázzunk át Comino vagy Gozo szigeteire.

A kis kalandvágyók számára jó hír, hogy búvároktató központok vannak a sziget minden pontján.

Golden Bay, Mosta és Gozo nagyszerű lovagló központokat kínál, ahol kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják ügyességüket.

A Jeep szafarikon résztvevő gyerekek és felnőttek is egy életre szóló élmény során fedezhetik fel a szigeteket.

Ami a vízi sportokat illeti, az összes fő üdülőhelyen van lehetőség vitorlázásra, gumicsónak bérlésre, vízibiciklizésre stb.

Helyi szervezetek kínálnak kezdőknek sziklamászási és ereszkedési lehetőségeket.

Az egész család számára meghatározó élmény lehet egy szervezett tengeri kajaktúra, amely során az egész partvidéket felfedezhetjük.

Kiállítások

A Malta Experience Valletta-ban és a Mdina Experience olyan audiovizuális élményt nyújt, amit biztosan minden 7-12 éves gyerek élvezni fog.

A Knights Hospitaller történelmi múzeum élőnek idézi fel a múltat a középkori orvosok viaszbábuival.

A Rampila nevű étteremnek saját máltai népművészeti múzeuma van, ahol mégtöbb viaszbábút találunk.

Látványosságok és múzeumok

Szent Ágota torony

A Szent Elmo erőd ad otthon egy dísztérnek, rakétáknak és a Máltai Nemzeti Hadtörténeti Múzeumnak.

A Heritage Malta által felújított Szent Angelo erődből lenyűgöző a kilátás.

A Felső Barakka kertek és a Saluting Battery hihetetlen látványt nyújt, főleg amikor naponta kétszer, délben és délután ágyútüzelés szórakoztatja az idelátogatókat.

A Szent Ágota torony egy mini erőd, ahol akár ki is próbálhatjuk a fegyvereket… mi másra vágyna egy kisfiú?

Gozo várszerű fővárosában, Victoria-ban található a Régi Börtön, ahol megcsodálhatjuk a rabok által készített graffitikkel borított börtöncellákat.

Strandok és öblök

Wied il-Għasri

A Golden Bay egy finom homokos, igazán jól felszerelt strand.

A Għajn Tuffieħa öböl strandját egy kicsit nehéz megközelíteni, 186 lépcsőn kell lesétálni, de megéri, hiszen gyönyörű és finom homokos.

A Mellieħa öböl homokos partja ideális a kisgyermekes családoknak, hiszen a sekély vízben biztonságos pancsolhatnak és úszhatnak a kicsik is.

A Ramla-öböl egy csodás, vörös homokos strand kávézóval.

A Wied il-Għasri egy nagyszerű öböl azúrkék vízzel és kalandos, meredek, odavezető úttal.

A Kék Lagúna az a hely, amit mindenkinek látnia kell.

A legjobb üdülőhelyek gyerekekkel

Marsaxlokk

Valletta – Sétányok, paloták, erődítmények, szökőkutak, hajókirándulások és múzeumok … és ez csak egy töredéke annak, ami vár ránk a csodás fővárosban.

Silema, San Ġiljan és Paceville – Sziklás strandok, egy kis, homokos öböl, gyerekbarát kávézók és éttermek teszik igazán jó nyaralóhelyekké ezeket a máltai városokat.

Északnyugat-Málta – Itt találhatóak Málta legjobb strandjai rengeteg vízi sport lehetőséggel, hajókirándulásokkal és Málta Nemzeti Akváriumával.

Délkelet-Málta – Marsaxlokk szórakoztató, vasárnapi piacát a gyerekek is élvezhetik, a természetes medencék, barlangok és a dombtetőkön álló templomok pedig már a kicsit nagyobb gyerekeket nyűgözik le.

Gozo és Comino – Kevés olyan gyerek van, aki nem szeret hajókázni, Málta szomszédos szigeteire, Gozo-ra és Comino-ra naponta többször indítanak hajókat. Ezeken a szigeteken mindenki egy kicsit lelassíthat és csak élvezheti az úszkálást, a búvárkodást, a hajózást és felfedezheti a lenyűgöző szigeteket.

Szállás

Málta és Gozo igazán családközpontú úti célok, így rengeteg alkalmas, kedvező árú lehetőség közül választhatunk, akár önellátó szállásokat is. A Gozo-szigetén található farmházak tökéletesek a gyermekes családok számára, hiszen rengeteg hely van bennük, és gyakran még medence is van az udvaron. Valletta legtöbb elegáns hotelében már csak az idősebb gyerekek szállhatnak meg.

Mikor is menjünk?

Ha júliusban vagy augusztusban érkezünk, nagyon ajánlatos a tengerhez közeli, vagy egy medencével ellátott szállást választani. Ha gyerekekkel vagyunk, mindenképp iktassunk be egy délutáni sziesztát naponta, délután 1 és 4 között, ami a nap legmelegebb időszaka.
Tavasszal, kora nyáron és ősszel a tenger meleg, az idő enyhe, az árak alacsonyabbak, a helyek és a strandok pedig kevésbé zsúfoltak. A gyerekek a februárban és húsvétkor tartott színes parádékat is biztosan élveznék, valamint Gozo gyönyörű, élénk városait a karácsonyi időszakban. Az úszás ezekben a hónapokban viszont elég fagyos.

Mit is csomagoljunk?

Máltán bármit megtalálunk amire csak szükségünk lehet, így nem kell pánikba esnünk, ha valami otthon maradt, mint például gyógyszerek, pelenka, ruhák, ezeket könnyedén megvehetjük valamelyik üzletben. Sajnos a szúnyogok problémát jelenthetnek, így ne felejtsünk el gyerekbarát szúnyogriasztót betenni, különben a kicsiket már az első este csúnyán összecsipkedhetik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here