Szent János-társkatedrálisA kultúra igen fontos szerepet játszott Málta történelmében. Rengeteg kulturális hely van Máltán és Gozo-szigetén. A kultúra és történelem szerelmeseinek mindenképp el kell látogatniuk a 10 legfantasztikusabb kulturális helyre a szigeteken.

Szent János-társkatedrális

A Máltán található Szent János-társkatedrális remekül bemutatja a csodás művészeti, építészeti és szobrászati motívumokat. A gyönyörű katedrális Valletta ékköveként díszeleg a főváros központjában. Ne tévesszen meg senkit az egyszerű barokk homlokzat, a Szent János-társkatedrálisra a remek, összetett építészet és a hihetetlen művészi tehetség jellemző. A faragott kőfal dizájn, a festett, boltíves mennyezet, az oltárok és Caravaggio festménye varázsolják a katedrálist Valletta igazi gyöngyszemévé.
A Szent János-társkatedrális építését 1577-ben fejezték be azzal a céllal, hogy Szent János lovagjainak a kolostoraként szolgáljon. A lovagok maguk is jelentősen hozzájárultak, hogy a templomot a legszebb művészeti alkotások díszítsék.
A padlót mesterien kidolgozott márványokból faragott sírkövek borítják. Itt nyugszik több 16-18. századi nemes család fia is, csak úgy, mint Valletta alapítója, Jean Parisot De La Valette.
A turisták és a helyiek egyaránt fontos, szent helynek tartják a katedrálist, amely néha kulturális eseményeknek is otthont ad.

Hal Saflieni Hipogeum

Hal Saflieni Hipogeum

A föld alatti Hal Saflieni Hipogeum a történelem előtti időkben temetkezési helyként szolgált, ma pedig már az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A Paola városához közeli hipogeum eredetileg valószínűleg menedékhely volt, majd később vált temetővé.
A szakértők szerint a hipogeumot először Kr.e. 3600-ban használták, amikor néhány természetes üregbe tették a halottak csontjait. Ahogy az üregek megteltek, úgy alakítottak ki új kamrákat egyre beljebb a sziklában.
Számítások szerint, századokról századokra körülbelül 7000 embert temethettek el a hipogeumba. A Hal Saflieni Hipogeum sziklába faragott termekből, kamrákból és folyosókból áll. A komplexum három szintből áll: a felső szint (Kr.e. 3600-3300), a középső szint (Kr.e. 3300-3000), és az alsó szint (Kr.e. 3000-2400).
A legmélyebb szoba a legalsó szinten található, a felszín alatt 10,6 méterrel. Azért, hogy a hipogeumot remek állapotban meg tudják őrizni, a hely mikroklímáját szigorúan szabályozzák, és ezért naponta maximum 80 látogató számára áll nyitva. Ha meg szeretnénk csodálni Málta egyik leghíresebb nevezetességét a máltai utazásunk során, mindenképp előre kell foglalni, ugyanis a túrahelyek már hetekkel korábban megtelnek.

Palazzo Parisio

Palazzo Parisio

A Palazzo Parisio egy gyönyörű palota pompás belső térrel, elegáns építészettel és bájos kertekkel. A palota Naxxar városának a szívében található, a templommal szemben. Marquis Giuseppe Scicluna építette a 19. században saját maga számára. Sokan úgy vélik, hogy olyan, mint egy mini Versailles a pompás művészeti dizájnjával, a díszített mennyezetével és freskóival, valamint a ritka műtárgyakkal, elegáns építészetével és bájos kertjeivel. A Ballroom of Mirrors, vagyis a Tükrök Bálterme, a gyönyörűen kidolgozott és élénk stílusával tökéletes helyként szolgál esküvőkhöz és más fontos eseményekhez. A palota lenyűgöző kertjei Málta egyedüli olyan privát kertjei, melyek a látogatók számára is nyitva állnak. A klasszikus barokk stílusú kertek mediterrán virágokkal várják a turistákat egész évben.

Nemzeti Régészeti Múzeum

Alvó Hölgy, Nemzeti Régészeti Múzeum, Valletta

A Nemzeti Régészeti Múzeumban számtalan szerszámot és dekorációt megtekinthetünk, melyek túlélték az ezredévet. A múzeumba látogatva megismerhetjük Málta őskori történelmét. A gyerekektől a felnőttekig garantáltan mindenki élvezi a Máltáról származó történelem előtti tárgyi leleteket bemutató múzeumot.
A múzeum első terme az emberek első máltai letelepedését mutatja be egészen a templomépítészeti időszakig. Ez a gyűjtemény a legkorábbi szerszámokból áll, melyeket az ősemberek használtak a mindennapi életükben, valamint az állatok életét is megismerhetjük.
A fő termet a gyönyörű és fenséges templomi faragványoknak szentelték. Az itt található gyűjteményben állatokat, templom modelleket és furcsa emberi alakokat ábrázoltak. A legfőbb látnivalók az Alvó Hölgy, melyet a hipogeumból hoztak át a múzeumba, valamint a Hagar Qim régészeti területéről ide kerülő Máltai Vénusz.
A templomi időszakot megjelenítő, utolsó teremben agyagedényeket, szerszámokat, gyöngyöket és egyéb érdekes és különleges dísztárgyakat tekinthetünk meg.
A Máltai Nemzeti Régészeti Múzeumnak, az Auberge de Provence, egy gyönyörű, 1571-ben épített, barokk stílusú épület ad otthont, a fővárosban, Vallettában.

Palazzo Parisio kertjei

Palazzo Parisio kertjei

A már előbb említett lenyűgöző Palazzo Parisio büszkélkedhet valószínűleg Málta legszebb kertjeivel. A palota dizájnját a máltai és olasz kultúra összeolvadása jellemzi, a lehengerlően zöld gyepű kertek pedig tele vannak szebbnél szebb színes virágokkal, egzotikus növényekkel, érdekes fákkal és üvegházakkal. A kertek köré egy falat húztak fel, ami privát, békés és igazán nyugodt hangulatot kölcsönöz. Egy öntözőrendszer gondoskodik róla, hogy a Palazzo Parisio kertjei egész évben gyönyörű zöld színben pompázzanak. Egy kellemes ebédet is elfogyaszthatunk a kertek csodás környezetében, de ajánlatos előre helyet foglalni. Máltán a Palazzo Parisio az egyetlen olyan privát rezidencia, melynek kertjei nyitva állnak a látogatók számára is, s mivel a szigetország legszebbjének is tartják őket, így mindenképp érdemes itt tölteni legalább egy napot a máltai üdülésünk idején.

San Anton kertek

San Anton kertek

Az Attard városában található, lenyűgöző Elnöki Palota körül terülnek el az árnyékos San Anton kertek. A kertekkel Antoine de Paule Nagymester egészítette ki nyári rezidenciáját, a San Anton Palotát, ami ma a máltai elnök rezidenciájaként szolgál.
Több sétaútvonal is végig vezeti az ide látogatókat a csodás zöld kerteken, ahol felfedezhetjük a szökőkutakat, kacsa családokkal teli tavakat, gyönyörű növényeket és virágokat, mint például rózsákat és a világ összes tájáról származó fákat, melyek közül néhány több mint három évszázados. A kerteket fal veszi körül, ami rusztikus és privát hangulatot nyújt a parknak.

Ggantija templomok

Ggantija templomok

A Gozo-szigetén található Ggantija templomok a legrégebbi szabadon álló építmények a világon. Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő megalitikus templomok évente több ezer látogatót vonzanak.
A Xaghra község határában fekvő Ggantija két temploma a gigantikus, neolitikus épületeiről híres, melyeket Kr.e. 3600 és 2500 között építettek, a neolitikus korban. A több mint 5500 éves Ggantija templomok a világ legrégebbi vallási épületei, korábban épültek, mint az egyiptomi piramisok vagy a Stonehenge.

Mosta Dome

Mosta Dome

A Mosta Dome valószínűleg Málta leglenyűgözőbb temploma a világ harmadik legnagyobb, igen masszív kupolájával. A templomot 1860-ban építették a Nagyboldogasszony tiszteletére. A II. világháború idején a templomot majdnem teljesen lerombolták egy légitámadás során, amikor egy kétszáz kilogrammos bomba keresztülzuhant a kupolán anélkül, hogy felrobbant volna. A 300 ember közül, aki éppen akkor vett részt a reggeli misén, senki sem sérült meg. 1942. április 9-én a detonátort eltávolították, ma pedig a másolata, ami megtekinthető a templom belsejében, népszerű turista látványosságnak számít. A Mosta Dome terve egy francia tervező, George Grognet de Vasse nevéhez kötődik, építése pedig 27 évbe telt. A Nagyboldogasszony tiszteletére tartott ünnepséget Mosta-ban minden év augusztus 15-én tartják.

Felső Barakka Kertek

Felső Barakka Kertek

A Felső Barakka Kertek a főváros szívében nyújtanak békét és árnyékot egy kellemes nyári napon. A Castille Palota mellett elterülő kertekből fantasztikus kilátás nyílik a Nagy Kikötőre, valamint Senglea, Vittoriosa és Kalkara városaira.
Az ide látogatók órákat tölthetnek el azzal, hogy szimplán csak csodálják a hihetetlen kilátást. A Felső Barakka Kerteket egy bástya tetejére építették 1661-ben, ami Valletta legmagasabb pontja, s egykor a lovagok privát kertje volt.
A lenyűgöző kerteket ma már a turisták is látogathatják, akik megcsodálhatják a színes virágokat és fákat. Ha kicsit kiszabadulnánk a nyüzsgő, fővárosi rohanásból, pihenjünk meg az igazán békés, nyugodt parkban. A gyönyörű növényeken kívül, szobrokat is találunk a kertekben, mint a „Les Gavroches” nevű bronz szoborcsoportot, valamint egy Winston Churchill tiszteletére állított emlékművet.

Casa Bernard

Casa Bernard

A Rabat városában található Casa Bernard egy középkori palota lenyűgöző építészettel és csodás bútorokkal. A palota egy máltai nemes család privát otthona. A felújítások alkalmával gyönyörű építészeti megoldásokat kombináltak össze, mint például a csodás erkélyt, az autentikus 16. századi bejárati ajtót, a dongaboltozatos folyosót, és a pincét, amelyben egy kápolna is található. Megcsodálhatunk egy lenyűgöző zongorát is a fényűző palotában, valamint egy feltűnő csigalépcső vezet bennünket a háromszintes őrtoronyba. A kíváncsi turistáknak idegenvezetők mutatják be a gyönyörű palotát a bájos antik bútoraival, festményeivel és műtárgyaival.

1 hozzászólás

  1. Köszönöm Málta bemutatását. Nagyon hasznos lesz számunkra, mivel februárba oda készülünk utazni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here