Citadella, Victoria, GozoGozo a legendás Kalüpszó szigete Homérosz Odüsszeia című eposzából. Az idilli mediterrán szigeten különös halász falvakat és békés öblöket találunk. Az elképesztő tájra jellemző a zöldellő dombokon végig húzódó legelők és az apró farmok, amik a homokos strandokhoz vezetnek le. Ugyan csak egy nyolc kilométeres csatorna választja el a bájos kis szigetet Máltától, mégis sokkal nagyobb távnak tűnik. Gozo a nyugodt, békés légköréről híres, azonban nyáron, ünnepekkor és fesztiválok alkalmával megtelik élettel a sziget. A fő üdülővárosban, Marsalforn-ban kiváló éttermek és szabadtéri kávézók vannak.

A lenyűgöző természeti helyek rengeteg turistát vonzanak a szigetre. A táj nagy része vad és zord, a kristálytiszta víz pedig ideális az úszáshoz és a búvárkodáshoz. A gyönyörű tengerpart mentén számos festői útvonalat találunk, a nyugodt sétányoktól kezdve egészen a pezsdítő túrákig. Gozo szigetére a máltai Cirkewwa városából induló komppal juthatunk el, ami átvisz minket az Mgarr nevű tengeri kikötőbe. A turisták felpattanhatnak a buszokra, vagy taxikba szállva körbejárhatják az egész szigetet. Ugyan itt ritkábban járnak a buszok mint Máltán, mégis egyszerűbb azzal közlekedni, mint autót bérelni. A buszsofőrök ismerik a sziget szerpentineit és szűk, egy sávos útjait.

1. Victoria: egy középkori város a dombtetőn

A naptól kiszáradt, mediterrán dombos táj a régi homokkő épületeivel éppen úgy néz ki, mint egy mini Jeruzsálem. A Rabat-kén is ismert Victoria Gozo fővárosa. Victoria történelmi központja a citadella. A helyet először románok lakták, majd a 9. században arabok, a 12. században pedig normannok. A citadellát azonban, ami jelenleg is áll, Szent János lovagjai építették újjá, miután a középkori falakat 1551-ben a törökök lerombolták. A hatalmas erődített városfalak arany kövei rózsaszínes-okker árnyalatban ragyognak a napfényben. A citadella három bástyája hihetetlen panorámával várják a turistákat. Egész Gozo-t látni innen, az apró falvakat a hegyekben és völgyekben, egészen a tengerig. Még a Xewkija Rotunda kupoláját is láthatjuk.

A citadellán belül az óváros egy igazi labirintus a kanyargós utcákkal, szűk sikátorokkal és régies házakkal, amelyeknek bűbájos kis erkélyeik vannak. Az 1697-ben Lorenzo Gafà által épített Mária mennybemenetelének szentelt székesegyház a citadella szívében található. Homlokzata a 17. századi máltai barokk stílust tükrözi a díszített ajtóval és korinthoszi oszlopaival. Mindenképp megéri bekukkantani a katedrálisba, hiszen igazán lenyűgöző belsővel büszkélkedhet, ami mellesleg meglepően világos a magas boltozat alatti ablakoknak köszönhetően. A pompás mennyezeti festmények, a gyönyörű műalkotások és a díszes, aranyozott szegély elkápráztat minden idelátogatót. A templomhajó közepén, egy hihetetlen trompe l’oeil festménynek köszönhetően a látogatók azt hiszik, hogy található ott egy kupola. A székesegyházban van egy 1897-ben, Rómában készített szobor is, ami a Nagyboldogasszony mennybemenetelét illusztrálja. A katedrális ünnep napja augusztus 15-én van, amikor az egész város együtt ünnepel. A citadellán belül több más látványosság is akad, ilyen például a Népművészeti Múzeum vagy a Régi Börtön, amit a 15. században a lovagok használtak. A cellákat a rabok által készített falfirkák borítják. Ha Rabat városába töltjük a napot, mindenképp el kell látogatnunk a Régészeti Múzeumban, ahol a Gozo szigetén talált őskori művészeti tárgyak, eszközök és építészeti elemek kivételes gyűjteményét csodálhatjuk meg. A múzeum egyik kiemelt kiállítási darabja a Xaghrai kőkörnél talált szobrocskák gyűjteménye.

A citadellán kívül, Victoria modernebb részén több érdekes turista hely is van. A főtér, It-Tokk, egy nyüzsgő piac, ahol édesség árusok és boltok várják a látogatókat. Szent György Bazilikája egy gyönyörű, 17. századi barokk stílusú templom. Az igazat megvallva vetekszik a székesegyházzal. A „Marble Basilica”, vagyis „Márvány Bazilikaként” ismert templom belseje márvány berakásokkal és oszlopokkal van tele. A lélegzetelállítóan díszes belső tér az aranyozott boltív, a pompás mennyezeti festmények és a képzőművészeti alkotások tobzódása. A híres máltai Mattia Preti több festményét is megcsodálhatjuk. Mindenképp nézzük meg a lenyűgöző kupolát a színezett üvegeivel és a Rómából származó Giovanni Battista Conti festményeivel. Ha valakit érdekelnek a hasonló csodás templomok, megéri ellátogatni a Szent Francis templomához is, hiszen annak is gyönyörű barokk belső része van. A szentélyre jellemző az aranyozott szegély és az elképesztő mennyezeti festmények.

2. Ggantija templomromjai

Ggantija templomromjai

Ggantija templomromjai az egyik legjobban megőrzött régészeti helye a Máltai-szigeteken. Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő őskori hely valamikor a Kr.e. 3600 és Kr.e. 3200-as évekből származik, a rézkorból. Ggantija neve a máltai „ggant” szóból ered, ami az óriások faját jelenti. A Máltán található Ta Hagrat és Skorba mellett, a Ggantija templomromokat tartják a világ legrégebbi szabadon álló emlékművének, még régebbi mint az angliai Stonehenge és az egyiptomi piramisok. A látogatók a Ggantija templomromjaihoz egy Interpretációs Központon keresztül juthatnak el. A múzeum a neolitikus élet különböző aspektusait mutatja be, s így járul hozzá, hogy mindenki megértse a templomokat. A központban fontos, Gozo szigetén talált őskori régészeti leleteket tekinthetünk meg. A gyönyörű helyen elhelyezkedő régészeti komplexumot nagyon jól karbantartják. A romok mentén élénk murvafürtök és színes virágok sorakoznak.

Az 1827-ben feltárt helyen két templom romjait találták meg, melyeket egy fal kerít körbe. A hatalmas kőfal néhol a hat méteres magasságot is eléri. A délkeletre néző óriási, hat szentélyes templom a régebbi. A két belső szentélytől balra hat méter magas falak kanyarodnak befele. Itt találták meg a bonyolultan faragott kígyó domborművet, ami most a Victoria Régészeti Múzeumban látható. A központi szentélyt ugyanúgy dekorálták mint azokat, amiket a Tarxien templomokban találtak. A jobb oldalon található a kisebb templom négy szentéllyel és egy oltárral a középső urnatartó végében.

A régészeti hely a Ix-Xaghra nevű falun kívül fekszik. A kis faluban van egy pompás 19. századi templom és egy kellemes főtér, ahol szabadtéri kávézók sorakoznak.

3. A Dwerja öböl és az Azúr ablak

Azúr ablak

Gozo szigetének leghíresebb és legfotózottabb része az Azúr ablak a Dwerja öbölben. Ez egy olyan drámai táj, ami több festőt inspirált már. Az Azúr ablak egy gigantikus, 60 méter magas természetes „ablak” egy tengerparti sziklában. Egy meredek mészkő sziklából alakult ki, amikor két barlang összeomlott. A sziklának csapódó, mélykék víznek és a keresztül vitorlázó hajóknak köszönhetően olyan lenyűgöző látványt nyújt az Azúr ablak, hogy sok turista csak emiatt látogat el Gozo szigetére. A hely két híres filmben is szerepelt: a 2010-ben bemutatott Titánok harcában és a 2002-es Monte Cristo grófjában. Az Azúr ablak tetejére tilos és életveszélyes rálépni, ugyanis kockázatos, hogy a szikla összeomlik. Sok turista csak egy jó fotóért jön ide, pedig ez kiváló hely a búvárkodásra is. Az Azúr ablak előtt található a népszerű búvárhely, az úgy nevezett „Kék Lyuk”, ami egy 10 méter széles beltengeri medence. A búvárok először átmennek egy természetes kőív alatt és egy kőalagút után merülnek le a tengerbe. A tiszta kék víz tele van polippal, homárral, papagájhallal, tengeri keszeggel és más halfajokkal.

Frissítés:
2017 március 8-án a gyors, természetes erózió hatására meggyengült Azúr Ablak egy vihar alkalmával összeomlott.

Számtalan csodálatos úszásra és búvárkodásra alkalmas területet találunk távol az Azúr ablak tömegétől, a Dwejra öböl mentén. Az Il-Qawra néven ismert beltenger a part menti sekély vízi mélyedésből kialakult természetes medence. A beltengert egy csatorna köti össze a nyílt tengerrel, s ez szintén az egyik legjobb búvárhely Gozo szigetén. A közelben található a Gomba-szikla, vagy másik nevén a Generális-szikla, ami egy 65 méter magas szikla, amit az itt talált virágzó parazita növény után neveztek el. Szent János lovagjai a növényt gyógytulajdonságai miatt dicsőítették. A Gomba-szikla körüli területen rengeteg féle hal él, s ezt tartják az egyik legszebb búvárhelynek a mediterrán térségben. A tiszta víznek köszönhetően a könnyű búvárok is szívesen látogatnak el ide. Halászok viszik a turistákat a kis hajóikon a Gomba-sziklához.

4. Marsalforn, tengerparti üdülőhely

Marsalforn

Egy festői öbölben található kis halászközösség Gozo legnépszerűbb üdülőhelyévé nőtte ki magát. Az élettel teli strand épp az ellenkezője annak, amit Gozo-ról mondanak, miszerint ez az alvó sziget. Nyáron gozói látogatók, máltai családok és európai turisták özönlenek Marsalforn-ba. A város tele van mindenféle programmal, ugyanakkor nyugodt, békés tengerparti környezetet is találhatunk. A nap során Marsalforn kis kavicsos strandját ellepik a napágyak, a színes napernyők és a strandlabdával játszó gyerekek. A víz teljesen alkalmas az úszásra, elég biztonságos, a gyermekek is bátran fürdőzhetnek. Marsalforn apró, l Mengq nevű kikötőjében a halászok néha különböző halászati kirándulásokat kínálnak fel. Marsalforn jó kiindulópont a könnyű búvároknak és búvároknak, sőt, ha valaki még csak kezdő, de szeretne megtanulni búvárkodni, akkor az itt található búvár iskola remek lehetőséget nyújt erre.

Marsalforn egy bájos és kényelmes hely, főleg családok számára és azoknak a turistáknak, akik egy pihentető vakációra vágynak. A helyi élelmiszerboltokban és más üzletekben mindent megkapunk amire a nyaralás során szükségünk lehet, rágcsálnivalókat, naptejet, fürdőruhát, a városban pedig rengeteg hotel és mindenféle szállás várja a nyaralókat. Ha egy kis szórakozásra vágyunk, Marsalforn vízpartja tele van különböző programokkal. Kiváló éttermek és kávézók sorakoznak a parton tengerre néző, szabadtéri teraszokkal. Esténként sok család sétálgat a vízparti sétányon egy kellemes vacsora után. Egész nyáron helyi fesztiválok és szabadtéri koncertek várják a szórakozni vágyókat a kellemes időben.

5. Gozo legjobb strandja: Ir-Ramla il-Hamra

Ir-Ramla il-Hamra

A védett öbölben eldugott, meredek sziklákkal körülvett Ir-Ramla il-Hamra Gozo-szigetének a legnagyobb és leghomokosabb strandja. A legtöbb máltai stranddal ellentétben a Ramla öblöt finom, vöröses homok borítja. Ezen a kis elrejtett helyen a víz sekély és nyugodt, tökéletes az úszásra. A zöld zászló ami általában fent lebeg, a víz biztonságát jelzi. A Ramla öböl népszerű a napozók és a nyaralók körében is, akik hatalmas napernyők alá bújnak a tűző nap elől. A strand jól felszerelt, találunk nyilvános mosdókat, zuhanyzókat és öltözőket, bérelhető napernyőket és napágyakat, kis büféket és fagyizókat. A strand közepén áll egy hatalmas, Szűz Máriát ábrázoló szobor. Egy tengerparti út vezet a Taht l-Irdum nevű területhez, ahol a víz mélyebb, mint máshol.

Körülbelül egy kilométerre a Ramla l-Hamra strandtól található a legendás hely, amit Homérosz Odüsszeia című eposzából mindenki ismer, ahol Kalüpszó elcsábította Odüsszeiát. A Kalüpszó Barlang egy sziklás, meredek szirten található, ahonnan hihetetlen panoráma tárul elénk, láthatjuk az apró farmokat a völgyben, az öböl körül kanyargó, nagy Ramla strandot és a Földközi-tenger mélykék vizét – A barlang önmagában csak akkor érdekes, ha használjuk a képzeletünket.

6. A lenyűgöző, történelmi Nadur

Nadur

Ennek a hagyományos tengerparti falunak hihetetlen történelme van. Nadur volt az a pont, ahol a máltai lovagok figyelték a Málta és Gozo közötti csatornát. A falu neve egy máltai szóból ered, aminek jelentése: hosszasan megfigyelni és őrt állni. A termékeny zöld völgyek idillikus tájával körülvett Nadur dombtetejéről hosszan belátni a Földközi-tengert. A falu legmagasabb pontjáról, a Ta’ Kenuna toronyból lenyűgöző kilátás tárul elénk. Láthatjuk innen Gozo vidékét, a Comino-szigetet és Máltát is.

A falu egyik büszkesége egy barokk stílusú, Giuseppe Bonnici által tervezett 18. századi plébániatemplom, amit Szent Péter és Pál tiszteletére építettek. A gyönyörűen díszített belső részt Lazzaro Pisani bámulatos mennyezeti festményei, az aranyozott korinthoszi oszlopok és egy könnyed kupola jellemzi festett üvegű ablakokkal. A jobb oldali folyosón található a szentek körmeneteli szobra, amit 1881-ben készítettek a franciaországi Marseilles-ben. A szobrot a Szent Péter és Pál ünnepén, minden év június 29-én körbeviszik a városon.

A tengerpart mentén három békés, nyugodt öböl található kitűnő strandokkal. Gozo legnépszerűbb homokos strandja a Ramla-öbölben kevesebb, mint három kilométerre fekszik a várostól. A San Blas nevű öbölben van egy finom homokos, ősrégi strand, ami teljesen sértetlen és nem zsúfolt, hiszen csak nehezen megközelíthető egy szűk úton és meredek lépcsőkön. A Dahlet Qorrot öbölben található kavicsos strand népszerű az úszók körében és a kis torkolati kikötőt pedig szívesen használják a helyi halászok.

7. A Ta’ Pinu Bazilika: nemzeti kegyhely és kegytemplom

Ta' Pinu Bazilika

A nagyszerű Ta’ Pinu Bazilika egy fontos kegytemplom és nemzeti kegyhely, melyet Szűz Máriának szenteltek. Istentiszteleti hely itt már a 16. század elejétől létezett. A 47 méter magas harangtornyával a Ta’ Pinu Bazilika egy zord, elszigetelt részen áll, mint a hit jelzője, ami átvezeti a kirándulókat a gozói tájon. A román stílusú Ta’ Pinu Bazilika a 20. században épült. A határozott külseje meglepően lenyűgöző belsőt rejt. A szentély ugyan egyszerű, de megható, áhítatos hangulatot áraszt. Az eredeti 16. századi templom egy részét beleolvasztották a bazilikába, ami látható a kis kápolnában található szentély mögött. A bazilikának két múzeuma is van: az Ex Voto múzeum az odaadás és hála jeleit mutatja be a Ta’ Pinu mennyei Anyának, míg a másik a Szentély múzeum a Ta’ Pinu Bazilika történelmét illusztrálja, valamint a híres máltai festő, Emvin Cremona műveit is itt állították ki.

8. Halászat, úszás és búvárkodás a Xlendi nevű üdülőtelepülésen

Xlendi

Gozo gyönyörű délnyugati partvidékén, egy szűk öböl mentén fekszik Xlendi, egy régi halász falu, ami a sziget egyik legnépszerűbb tengerparti üdülőjévé vált. A hagyományos halászhajók az öbölben olyanok, mintha nem is hatott volna rájuk az idő, de a rengeteg turista megváltoztatta az összképet. A tipikus gozói faluban mára már több tengerparti szálláshely és modern hotel is épült a meredek domboldalakra az öböl köré. A vízpart mentén és a falu kis utcáin több étterem és kávézó várja az idelátogatókat. A kis strandnak homokos partja és nyugodt víze van, aminek köszönhetően tökéletes hely az úszásra és lubickolásra. Egy másik nagyszerű úszásra alkalmas hely a toronyóra alatti sziklák körüli rész. A strand körüli természetes barlangok pedig ideálisak a búvárkodáshoz.

9. Xewkija Rotunda: Gozo legnagyobb temploma

Xewkija Rotunda

A történelmi Xwejika, a legrégebbi falu a szigeten, s leginkább a lenyűgöző Rotunda plébániatemplomáról ismert. A Keresztelő Szent János tiszteletére épített templom a falu központjában áll. Gozo legnagyobb vallási emlékművének a kupolája annyira feltűnő, hogy a sziget nagy részéről látni lehet. A 20. században épített Xewkija Rotunda a világ harmadik legnagyobb kupolája, a római Szent Péter Bazilika után. A kupola 74 méter magas és 45.000 tonna. A gyönyörű fehér mészköves belső térben nyolc elképesztően megmunkált oszlop tartja a kupolát. A szentélyt néhány helyen szobrot és festmények díszítik. A padló az olaszországi Carrara városából hozatott csiszolt márványból készült, sőt, még a fő oltárt is értékes márványba faragták. A Xewkija plébániatemplom a jelenlegi Szent János Lovagrend székhelye. Xewkija csupán öt kilométerre található a Mgarr ix-Xini nevű keskeny öböltől, ahol egy úszók és szabad búvárok körében kedvelt kavicsos strandot is találunk.

10. Sannat, a híres csipkeverő falu

Sannat

Gozo híres a kézzel készített csipkéiről. Ez a Sannat nevű falu volt a sziget csipkeverő iparának a hagyományos központja. A turisták néha még mindig láthatnak nőket a 18. századi Szent Margit plébániatemplom árnyékában ücsörögni, ahogy csipketerítőket készítenek. A máltai csipkeipart a 17. század elején alapozták meg. A csipkeverés korai formája Olaszországból származik és ezt alakították át a könnyedén megkülönböztethető „Máltai Csipkévé”. Sannat Gozo szigetének a déli részén található, csupán nyolc kilométerre Mgarr-tól. Szent Margit ünnepét július 27-én tartják, a Festa, a falu vallási fesztiválja pedig minden évben júliusban egy teljes hétig ünnepelnek.

11. A Ta’Cenc sziklák drámai látványa

Ta'Cenc sziklák

Sannat-tól csupán két kilométerre, egy 25 perces sétára, a tengerpart mentén található egy lélegzetelállító hely. A Ta’Cenc sziklák Gozo legmagasabb sziklái a maguk 130 méterükkel. A látványos sziklák a máltai lovagok számára voltak nagyon fontosak, ugyanis ez volt a Máltai Sólmyok párzási helye, habár mára már ez a madárfaj kihalt a Máltai-szigeteken. A fehér mészkősziklák szakadéka úgy néz ki, mint egy több száz rétegből álló tortaszelet, ami épp a tengerbe esik bele. A lélegzetelállító és szürreális hely kiváló lehetőséget nyújt a madár figyelésre. A sziklák tetejéről a látogatók megcsodálhatják a Földközi-tenger és Gozo zöldellő völgyeinek elképesztő látványát. A Ta’Cenc Plateau közepén áll egy titokzatos emlékmű, ami a Kr.e. 4100 és Kr.e. 3000 közötti időkből származik. Az ősi maradványok között van egy tipikus, máltai, ősi templom ovális udvara is, de a régészeti lelőhelyet még soha nem tárták fel. A Ta ’Cenc északi csúcsán három sírt is felfedezhetnek a turisták, amik a korai bronzkorból maradtak fenn.

12. Mgarr ix-Xini: egy elhagyatott strand, a könnyű búvárok paradicsoma

Mgarr ix-Xini

Mgarr ix-Xini egy kicsi, elhagyatott strand egy festői öbölben, meredek sziklákkal és természetes völggyel körbevéve. Mgarr ix-Xini Gozo egyik legromlatlanabb strandja. A kavicsos strand népszerű az úszók és könnyűbúvárok körében, mert a tiszta víz lehetővé teszi, hogy felfedezzék a virágzó tengeri életet, valamint kiváló hely ez a víz alatti fotózáshoz. A kalandvágyó típusok az öböl körül sziklákra is mászhatnak. A strandra elmehetünk autóval de a kicsit aktívabbak Sannat-ból vagy Xewkija-ból túrázva is eljuthatunk. A völgy körüli túraútvonal során elképesztő látvány tárul elénk, a strandon viszont vízi mentők és nyilvános mosdók nincsenek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here