VallettaValletta, az erőd város, amit „úriemberek építettek úriembereknek”, Málta fővárosa, egy élénk, dolgozó város, a sziget közigazgatási és kereskedelmi központja. A város az alapítója, Szent János nagymester, Jean Parisot de la Valette után kapta nevét. A pompás erőd város a Marsamxett-öböl és a Nagy Kikötő közti Sceberras-félszigeten fekszik. Valletta építését 1566-ban kezdték, a lenyűgöző bástyákat, erődöket és a katedrálist meglepően rövid idő alatt, csupán 15 év alatt építették meg. Ami pedig még figyelemre méltóbb, hogy abban az időben nem voltak mechanikus szerszámok, a saját kezükkel húzták fel az egész várost.

Valletta városa több címet is visel, melyek a hihetetlen történelméből adódtak. A Szent János lovagjai által épített „modern” város a barokk stílus egyik mesterműve, egy európai művészeti város, sőt mi több, még az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. Manapság ez a világ egyik leghíresebb, legnépszerűbb történelmi helye.

Republic Street, VallettaNapközben egy nyüzsgő városban találjuk magunkat, míg éjszaka olyan a hangulata, mintha visszamentünk volna az időben. A szűk kis utcákon megcsodálhatjuk Európa legszebb művészeti alkotásait, templomokat és palotákat.
Valletta igencsak bővelkedik látnivalókban és felfedezésre váró helyekben. Rettentően érdekes történelmi épületek állnak minden sarkon, fogadalmi szobrok, szőkőkutak, címerek várják a kiváncsi turistákat. A szűk utcák telis-tele vannak apró, régies boltokkal és kávézókkal, miközben Valletta főutcáján sorakoznak a nagy nemzetközi márkaboltok. A várost leginkább gyalog érdemes körbejárni, felfedezni, hiszen így biztosan nem hagyunk ki semmi érdekeset.

Valletta történelme

Valletta

Az 1565-ös nagy ostrom után a lovagok nekiláttak egy nagyszabású projektnek, melynek neve „a város, amit úriemberek építettek úriembereknek.” IV. Piusz pápa a legjobb mérnökét, Francesco Laparelli-t küldte a városba, hogy építsen nem csupán egy erődöt a kereszténység megóvása érdekében, de egy kulturális mesterművet is.
Az Egyesült Államokban mára már gyakorivá vált hálózati rendszerre tervezett városban gondosan megtervezték a vízellátást és a csatornázást, valamint a légáramlást is lehetővé tették. Rengeteg város jött létre az évszázadok során, de Valletta volt az első európai város, ami egy teljesen új helyre épült.
Francesco Laparelli a város befejezését az asszisztensére, a máltai Gerolamo Cassar-ra hagyta, aki Rómában tanult. Cassar mesterműve a Szent János-társkatedrális. A fenséges barokk belső a calabriai művész és lovag, Mattia Preti későbbi munkája. Valletta első barokk stílusú épületeit a Lucca városából származó olasz építész, Francesco Buonamici építette, aki a lovagok rezidens mérnöke volt 1634 és 1659 között. Nem csupán az erődítményt bővítette ki egészen Floriana-ig, de ő tervezte a Rabat és Ħaż-Żebbuġ templomokat is.

Látnivalók

Felső Barrakka kertek és a Saluting Battery

Felső Barrakka kertek

A 16. században azért alakították ki a Nagy Kikötő felett magasodó kerteket, hogy egy kis pihentető menedéket nyújtson a lovagok számára. A csendes parkba elvonulhatunk egy kicsit a nyüzsgő város elől, a kilátás az erkélyről pedig egyszerűen lenyűgöző, az egyik legjobb egész Máltán. A lenti terasz a Saluting Battery birtokában áll, ahol egykor ágyúk tüzeltek az idelátogató hadihajók tiszteletére. Az ágyúfedélzetet felújították, s mindennap délben és délután négy órakor egy nagyszerű ceremónia keretében tüzel egy ágyú. Abszolút megéri idelátogatni ezekben az időpontokban, a gyerekek garantáltan élvezni fogják.

A Lascaris Háborús Helyiségek

A Lascaris Háborús Helyiségek

A Lascaris Háborús Helyiségek földalatti folyosókból és termekből áll, ami a második világháború idején főhadiszállásként szolgált. A titkos komplexumban műveleti termeket alakítottak ki az összes harci szolgáltatás számára, ahol nem csak Málta légvédelmét koordinálták, de a háború idején a mediterrán térségben zajló néhány legnagyobb csatát is. A háború után a Királyi Tengerészet mediterrán flottájának a központjává vált. Később, az 1960-as évek végén a NATO vette át, és stratégiai kommunikációs központként használták. 2009-ben pedig a Fondazzjoni Wirt Artna, a Máltai Örökségvédelmi Hivatal vállalta a kihívást, hogy felújítsák a történelmi komplexumot. A munka eredményeként ma a látogatók felfedezhetik és élvezhetik Málta egyik legjobban megőrzött háborús titkait.

A Fortress Builders, vagyis az Erőd Építők

A Fortress Builders

A máltai lovagok által épített régi raktárépületet alakítottak át egy modern, audiovizuális, interaktív központtá. A központnak saját konferenciaterme és könyvtára is van, ahol történelmi szövegeket, térképeket, publikációkat, és modern kori kutató munkákat is találunk.

Gardjola kertek

Gardjola kertek

A nagymester, De La Sengle rendelésére építették a Gardjola kerteket Senglea-ban, ahonnan hihetetlen panoráma nyílik elénk, láthatjuk innen Marsa kikötőit, a Nagy Kikötő bejáratát és a Szent Angelo erődöt is.
A bástya tetején álló őrbódé, az „il-gardjola” remekül mutatja be, hogy milyen szerepe van a kikötő körüli erődítményeknek. Az őrbódén az éberség különböző szimbólumait találjuk, konkrétan a szemet, a fület és a daru madarat. A latin felirat biztosítja a kikötő területén élő lakosság nyugalmat, míg a toronyban álló őr figyeli az ellenséges erőket, akik megpróbálják megközelíteni Málta partjait.

A Parlament épülete

A Parlament épülete

Renzo Piano lélegzetelállító, új Parlament épületét 2014-ben fejezték be. A dizájnhoz tartozik két, rengeteg kőből álló alakzat, melyek olyanok, mintha a levegőben lebegnének, de nyilván cölöpök tartják őket. A tetőn 600 négyzetméternyi napelem van, amelyek a legtöbb szükséges energiát generálják az épület fűtéséhez télen, és hűtéséhez nyáron.
Az északi blokkban található a parlamenti kamara, míg a déli blokkban a képviselők irodáit találjuk. Mivel Valletta építészete a megalapítása óta, vagyis a 16-17. század óta alig változott, Renzo Piano drámai újításai, beleértve a Parlament épületét, a Városkaput és az Operaházat, elég ellentmondásosak, és mindenkinek megvan a maga véleménye az épületekről.

Nemzeti Hadtörténeti Múzeum

Nemzeti Hadtörténeti Múzeum

Ez a mesés múzeum 2015-ben nyitotta meg kapuit újra a felújított Szent Elmo erődben. Bemutatja Málta háborús történelmét, a Nagy Ostromtól a második világháborús megpróbáltatásokon, a hidegháborús szerepvállalásán át egészen napjainkig. A rendkívül érdekes, audiovizuális képernyők felelevenítik a történelmet és a háború olyan helyzeteit szemléltetik, mint például amikor azért folyt a harc, hogy a német bombázás alatt álló szigeteknek juttassanak segélyeket.
A műtárgyak között található a Gloster Gladiator, kétfedelű repülőgép, melynek a „Faith”, vagyis Hit nevet adták. A három repülőgép közül, amik hősiesen védték a szigetet mikor 1940-ben Olaszország hadat üzent, csak ez az egy élte túl a harcot, igaz, hogy a szárnyai hiányoznak. A múzeum és egész Málta büszkesége a Szent György kereszt medál, amellyel az egész máltai népességet tüntették ki 1942-ben.

Városkapu

Városkapu

A Renzo Piano által tervezett Városkapu a város építészetének egyik drámai újítása. A méretei az eredeti, 1633-ban épített bejáratával azonosak, így a járókelőkben azt az érzést kelti, mintha egy valódi hídon kelnének át, ezen kívül remek rálátás nyílik az árokra és az erődítményekre. A kaput 25 méter magas fém pengék keresztezik.
A kapun belül széles, enyhén lejtős lépcsősor vezet a lentebb található Republic Street-hez.

Szent János-társkatedrális

Szent János-társkatedrális

Málta leglenyűgözőbb templomát, a Szent János-társkatedrálist Gerolamo Cassar építész tervezte. A katedrálist a Szent Lőrinc templom helyére építették 1573 és 1578 között, ahol a lovagok közös imádkozásra gyűltek össze. A belsejét a 17. században alakították át máltai barokk stílusúra, ami döbbenetes változás volt a sima homlokzat után. A templom egyik legnagyobb kincse egy Caravaggio festmény Keresztelő Jánosról.
A templomhajó hosszú és alacsony, a falak, az oszlopok és a bordázat pedig gazdagon díszített, így egy poros aranybrokát hatását kelti. A boltozatot Mattia Preti festményei díszítik, melyek Keresztelő Szent János életét illusztrálják. Az oratóriumhoz tartozik még két Caravaggio festmény és a Katedrális Múzeum ad otthont a különleges, megvilágított kórus könyveknek és egy pompás 17. századi flamand faliszőnyeg gyűjteménynek, melyek Rubens rajzai alapján készültek. A templom egyenértékű a Mdina-ban található Szent Pál Katedrálissal, ami a máltai érsek hivatalos székhelye, ezért lett ez egy 1816-os pápai rendelet alapján „társkatedrális”.
A látogatók egy imaházhoz méltóan felöltözve léphetnek be a katedrálisba. A tűsarkú cipők nem megengedettek, így próbálják védeni a márvány padlót.

Nagymesterek Palotája

Nagymesterek Palotája

A 16. századi Nagymesterek Palotájának zord külseje fenséges belsőt rejt. Málta függetlenségétől kezdve egészen 2015-ig ez volt a Máltai Parlament székhelye, mielőtt átköltözött volna az új Parlament Épületbe. A nagymesterek egykori istállói adnak otthon a fegyverraktárnak. Eredetileg a lovagok fegyvereit és páncéljait a Fegyvertár Palotában raktározták, haláluk után viszont a rend birtokába kerültek. A 25.000 16-18. századi páncélból több mint 5000 darab maradt fenn. Napóleon enyves keze, a britek túl lelkes „takarítása” és az általános hanyagság eltüntette a többit. Olyan érdekes és értékes darabokat találunk itt, mint a la Valette által viselt mellvért, vagy az Alof de Wignacourt számára készített arannyal díszített páncél. Néhány gyönyörű fegyvert is megcsodálhatunk a palotában, nyílpuskákat, elöltöltős puskákat, kardokat és pisztolyokat.

Mivel a máltai elnök rezidenciája a Nagymesterek Palotája maradt, így a szobák általában zárva vannak a nyilvánosság előtt. A hosszú, trompe l’œil festménnyel, tengeri csaták jeleneteivel, portrékkal és a különböző nagymesterek címereivel dekorált fegyvertár folyosó vezet végig a bal oldalon a tanácsterembe. A 17. századi gobelin faliszőnyegek, melyeket 1710-ben ajándékoztak a rend számára, jellemzően az afrikai, indiai, karibi és brazil helyszíneket mutatják be, például ahogy egy elefánt a kesudió fa alatt áll, struccokat, flamingókat, ahogy egy leopárd orrszarvúkra és zebrákra támad vagy épp egy jaguárt.

Efelett található az Állami Ebédlő és a Legfelsőbb Tanács Terme, ahol a rend Legfelsőbb Tanácsa tartja gyűléseit, ezt az 1565-ös Nagy Ostrom képei díszítik, míg a dalnokok galériája a Teremtés könyvéből vett eseményeket ábrázoló festményeket mutat be. A terem végében található ajtó vezet át a Nagykövetek Halljába, ahol a nagymesterek fontos vendégeket fogadtak, és ahol a máltai elnök a mai napig fogadja a külföldi követeket. XIV. Lajos, XV. Lajos és XVI. Lajos francia királyok, az orosz Katalin cárnő és több nagymester portréi is ebben a szobában található.

Nemzeti Régészeti Múzeum

Nemzeti Régészeti Múzeum

A kiállítási tárgyak között találunk a Kr.e. 5200-as évekből származó finom kőeszközöket, föníciai amuletteket és egy őskori építészeti makettet is, a Ta’ Haġrat templom modellt. Még lenyűgözőbbek a gyönyörű, kis őskori szobrocskát, amiket itt találtak. Közülük is a legjobb a körülbelül 5000 éves Alvó Asszony, amit itt ástak ki a föld alól. Egy mélyen alvó nőt ábrázol az egyik karjára támaszkodva.
A „kövér hölgyek” szobrokat a Ħaġar Qim nevű helyen találták. Ezeknek masszív, kerek combjaik és karjaik vannak, ugyanakkor apró, babaszerű kezeik és lábaik. Rakott szoknyát viselnek, lábukat pedig szépen, egy oldalra helyezték. Az úgy nevezett „Venus de Malta” szobrot szintén az előbb említett Ħaġar Qim nevű helyen találták. A körülbelül 10 centiméter magas szobor egy igazán élethű modell.
Az emeleten bronzkori kerámiákat csodálhatunk meg, állat szobrocskákat és ékszereket.

Szent Pál hajótörése templom

Szent Pál hajótörése templom

Kr.u. 60-ban Szent Pál hajótörést szenvedett Máltán és elhozta a kereszténységet az országba. A templom homlokzata a 19. századból származik, a belső dizájn azonban a 16. századig nyúlik vissza. Több kincsnek is otthont ad, mint például az 1650-es években, Rómában faragott, Szent Pál vakítóan aranyozott szobra, amit február 10-én végig visznek Valletta utcáin.
Találunk itt még egy arany ereklyetartót is, amiben a szent csuklójának néhány csontját tartják, valamint annak az oszlopnak egy részét, amin állítólag lefejezték Rómában.

Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola

A 16. századi Casa Rocca Piccola palota a Marquis de Piro család otthona, akik a mai napig ott élnek, a palota egy részét pedig a nyilvánosság számára is megnyitották. A látogatók betekintést nyerhetnek az arisztokraták kiváltságos életébe, sőt még a család második világháborús búvóhelyébe is, ami több mint 30 méterrel a föld alatt található.

Játék múzeum

Játék múzeum

A babaméretű múzeumban játékmodellek lenyűgöző gyűjteményét csodálhatjuk meg, mint például az 1950-es évekből származó japán bádogautókat, Matchbox autókat, háziállat figurákat, játékvonatokat és babákat.

A Lion- és a Triton szökőkutak

A Lion szökőkutat a máltai szobrász, Mariano Gerada faragta ki mészkőből a 17. században. A Triton szökőkutat pedig szintén egy máltai szobrász, Vincent Apap készítette 1959-ben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here