RožajeRožaje városa Montenegró keleti részén található. A Koszovóval határos várost a térség közigazgatási központjának tartják. Rožaje a Rožaje-Kula-Peć nevű főúton fekszik, ami összekapcsolja Montenegrót Szerbiával. Aki ismeri a történelmét talán meglepődik az út szépségén és minőségén, ahonnan a látvány igazán nagyszerű. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit rontja az összképet, az az, hogy néhány határátkelőnél még mindig ENSZ katonák állnak fegyverekkel és tankokkal. Sőt, még a Google Maps sem engedi, hogy átlépjük a határt Zubin Potok-ig.

A történészek szerint a várost egy középkori erőd köré építették, és egy régi templomról a Ruzica-ról kapta a nevét. A meglehetősen fejlett városban kevesebb mint 10.000 ember él. Rožaje-t, csak úgy mint a közelben lévő városokat nem igazán akarják felfedezni a turisták. Mivel Rožaje messze van a tengerparttól, így ide tényleg csak azok jönnek, akik imádják a természetet, és szeretnék felfedezni a rendkívüli természeti szépségeket. Az ókori hegyvidéki faluban, megéri ellátogatni a 13. században, I. Uros szerb király uralma idején épült templom romjaihoz.

A város körül több hegyi ásványvízforrás is található, amiknek a hideg, rendkívül tiszta vize tele van ásványokkal.

A Rožaje-hez közeli Ibar folyó mentén rengeteg festői szoros van, amik nagyon csábító programlehetőségek a hegymászók számára. Nyáron, azért jönnek ide, hogy eddzenek és pihenjenek a zöldellő környezetben. A vadászat szerelmesei is kedvelik ezt a helyet, hiszen a Rožaje körüli erdőkben több játékot is kipróbálhatnak, sőt, akik tesztelnék a lövésük pontosságát, azoknak rettentő nagy terület áll rendelkezésükre.

TurjakA helyi sípályákat pedig szívesen látogatják a síelők, a felvonókkal felszerelt pályákon hoteleket is találunk. A várostól csupán négy kilométerre található Turjak, egy népszerű síközpont, ahol síoktatást is vállalnak.

Rožaje minden évben több kulturális eseménynek ad otthont, például a „Forró tél a hegyekben” nevezetű fesztivált, vagy az „Arany toll. Arany út” nevű szerzők és előadók gyermek zenei fesztiválja. A zene szerelmeseinek sem kell elkeseredniük, hiszen a városban rendezik meg az elektronikus zenei fesztivált is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here