MariborEgy olyan kis ország esetében, mint Szlovénia, egy hét több mindenre elég, mint gondolnánk. Bár minden szegletét a szlovén tájnak és a városok valamennyi szépségét nem fogjuk tudni felfedezni ennyi idő alatt, a kis távolságoknak köszönhetően viszonylag alaposan feltérképezhetjük az országot.
Egyetlen hetünket Szlovéniában próbáljuk úgy megtervezni, hogy minél jobban megismerhessünk az ország autentikus jellegzetességeit, érdemes elvesznünk a gyönyörű szlovén tájakon. Természetesen a városnézés és a múzeumlátogatás sem fog kimaradni és útba ejtjük a tengerpartot is!

1. nap – Maribor

Szlovénia második legnagyobb városa az első állomás, ahol hangulatos kis terek, nagyszerű éttermek várnak ránk. Maribor legfőbb attrakciója kétségkívül a vár, melyet az óváros szívében találunk. A 15. században eredetileg erődként építették, de az évszázadok során számtalanszor átalakították és bővítették, míg egy főúri rezidencia lett belőle. Maribor egy olyan nevezetességgel is büszkélkedhet, ami bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. A világ legöregebb szőlőtőkéjét nézhetjük meg a városban, amit nem a szlovének, hanem független külföldi szakértők illettek ezzel a megtisztelő jelzővel. A ma is szépen termő tőke korát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy 17. század második felében a városról készült festményen már tisztán kivehető a szőlőtőke, mely Maribor egyik legnagyobb büszkesége.

2. nap – Ptuj

Ptuj

Mariborból egy rövid autóút vezet az ókori, római eredetű városba, Ptujba. A várában kialakított múzeumba is érdemes ellátogatni, itt a portréktól a karneváli maszkokon keresztül a hangszerekig nagyon széleskörű tárlatot nézhetünk meg. A város olyan gazdag történelmi múltat tudhat maga mögött, amit részleteiben megismerni szinte lehetetlen. Ptujban ennek megfelelően rengeteg érdekes látnivaló kerül az utunkba. Itt láthatjuk az Orpheus-oszlopot, ami Szlovénia legrégebbi, ma is eredeti helyén álló műemléke.

3. nap – Tavak

Bledi-tó

A Bledi– és Bohinj-tó vidékére érdemes mielőbb megérkeznünk, hogy a természetet még viszonylagos magányában megcsodálhassuk. Napközben hamar ellepik a turisták a tájat, a százával futó turistautaknak se a hazai, se a külföldi kirándulók nem tudnak ellenállni. Szlovénia talán legszebb helyein járunk, melyeket óriási nemzetközi érdeklődés övez. Nézzük meg a középkori kastélyt, a Bledi-tó kis szigetén a romantikus templomot, a vízeséseket és az alpesi tájat, ami végigkíséri utunkat.

4-5. nap – Isonzó völgye (szlovénül Soča)

Isonzó

A Soča-folyó egyike a legtisztább vízű alpesi folyóknak, mely az idők során saját történelmet írt magának. Számos legenda és mese született már róla, napjainkban pedig a folyót és környékét Szlovénia és Európa egyik legértékesebb természeti kincseként tartják számon. A Soča-völgyben a természet és a kultúra fantasztikus találkozásának lehetünk részesei. Ízek, illatok, látvány – minden, amit csak képesek vagyunk befogadni. Keresztül-kasul szelhetjük a tájat, rácsodálkozhatunk a havas hegycsúcsokra, haraphatjuk az alpesi legelőket belengő friss levegőt, kerékpárral vagy gyalog hódíthatjuk meg a Soča-völgy legszebb részeit. Ha tehetjük, legalább két napot szenteljünk a Soča-völgynek és hogy éjszakára se szakadjunk el a természettől, foglaljunk szobát az egyik tanyán.

6. nap – Piran

Piran

A Soča-folyó völgyétől autóval 2-3 óra alatt érjük el Isztria partjait. Útközben iktassunk be egy megállót a híres Skocjan-barlangnál, aminek felfedezésére kb. 2 órát számolhatunk. Egy egész más vidékre érkezünk, alpesiről mediterránra vált a táj, az éghajlat és a hangulat. Macskaköves utcák, sikátorok, hullámzó tenger és egy finom vacsora a parti éttermek egyikében. Piranban naplemente után is pezseg az élet, klubokban, kaszinókban tölthetjük kellemesen az éjszakát. Piran meglehetősen aprócska város, néhány óra alatt bejárhatjuk, de ne mérjük stopperrel az időt és a megtett kilométereket se számoljuk. Koncentráljunk inkább a tengerparti örömökre!

7. nap – Ljubljana

Ljubljana

Piranból az autópálya egyenesen a fővárosba visz, reggel még ússzunk egyet a tengerben, aztán induljunk Ljubljana felé. A várost nemcsak gyalog, de akár kerékpárral is felfedezhetjük, több helyen is olcsón tudunk bérelni. Menjünk fel a várba és barangoljuk be az óvárost, ahol jobbnál jobb éttermek kínálják magukat. Délután beiktathatunk egy kis kultúrát, Ljubljanaban számos múzeumot és művészeti galériákat járhatunk végig. A folyó partján is kellemesen tölthetjük az időt, késő délután, naplementekor kezdődik itt a nyüzsgés. Ha még marad energiánk, vessük bele magunkat az éjszakai életbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here