Loire-völgyLehet-e szebben köszönteni az őszt, mint a tarka lombok alatt egy pohár fehérbort kortyolgatva? A Loire-völgy Franciaország gyönyörű, zöld régiója, ahol a színes levelekkel borított tájból kimagasló kastélyok igazi őszi romantikával ajándékozzák meg az odalátogatókat.

A Loire völgye szerte a világon jól ismert finom borairól, melyeket vétek lenne kihagyni. Leginkább gyümölcsös fehérborairól híres a vidék. A bortúrák és borkóstolók tökéletes programnak ígérkeznek, hogy eltölthessünk legalább egy egész napot a régióban. A kis pincékben – melyeket a franciák „barlangoknak” neveznek – borászok invitálnak borkóstolásra, térjünk be hozzájuk!

A Loire völgyében általában később szüretelnek, mint másutt, pl. Provence-ban. Szeptember végén, október elején zajlik a szőlőültetvényeken a legnagyobb munka, ideális időszak ez arra, hogy közelebbről is bepillantást nyerjünk, hogyan készülnek az elsőrangú borok. A bortúrákhoz a szüret ideje azonban nem a legkedvezőbb, hiszen a borászok ekkor a legelfoglaltabbak, de ha arra vágyunk, hogy mi szedjük a szőlőfürtöket a Loire-völgyben, arra is lehetőségünk van ilyentájt.

Chateau de ChenonceauA völgyben több mint 300 kastély épült a 10-15. században. Eleinte még várak, erődítmények voltak ezek, majd később az uralkodó réteg számára már a kedvező, mérsékelt éghajlat miatt vált vonzóvá a vidék. Sok kastély még ma is magántulajdonban van, ám néhány a látogatók előtt is nyitva áll és szállodaként működik.

Versailles után Franciaország leglátogatottabb kastélya is itt található, a Chateau de Chenonceau. A 16. században épült késő-gótikus és reneszánsz stílusban, azt mondják, ha erre járunk, ezt a kastélyt látni kell. A híres csokoládégyártó Menier-család birtokában van 1914 óta. A kastélyban felbecsülhetetlen értékek sorakoznak az eredeti reneszánsz bútoroktól a lenyűgöző szobrokig és festményekig. A kertje igazán lélegzetelállító, ezért érdemes több időt szánni arra, hogy körbesétáljuk.

Clos LuceA Clos Luce a közeli várral, az Amboise-zal egy földalatti alagút által van összekötve. A kastély arról nevezetes, hogy Leonardo da Vinci életének utolsó három évében itt élt és dolgozott, 1519-ben pedig a kastély emeleti szobájában érte a halál. I. Ferenc király az Amboise várban töltött sok időt, ahol Da Vinci naponta meglátogatta őt, mintegy hivatásos társalkodóként. A kastély épületében és parkjában sok Da Vinci találmány látható. Képtelenség az egészet rövid idő alatt körbejárni, ha mindent fel szeretnénk fedezni, bőven szenteljünk rá az időnkből. Utána a kastély mögötti kis teázóban megpihenhetünk egy finom sütemény mellett.

A kanyargó Loire-folyó, a gömbölyű dombok, a hosszan elnyúló szőlőültetvények és a színes lombok teszik e tájat az egyik legszebb őszi kirándulási célponttá. A lebukó őszi nap arany csókjától tündöklő kastélyok és az őket ölelő erdők a Loire-völgyet egyszerűen meseszéppé varázsolják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here