Goričko TájparkSzlovénia Magyarországgal határos Északkeleti régiója elsősorban bortermő lankáiról, fürdővárosairól, vidéki hangulatáról és történelmi városairól ismert. Az országra jellemző érintetlen természet tökéletes környezetet biztosít a hegyi sportok és a természetjárás kedvelőinek is.

Programlehetőségek Északkelet Szlovéniában:

Túrázás

Számos kiváló túraútvonal van a régióban, érdemes meglátogatni a Haloze hegyi útvonalat és a Goričko Tájpark számos gyönyörű, különböző szintű felkészültséget igénylő túrautat a Muravidéken.

Hegyi kerékpározás

A régió meseszép bicikli útvonalakat tartogat minden szintnek. A Haloze hegyei, a szomszédos Slovenske Gorice hegyek és a Goričko Tájpark a Muravidéken is kiváló terület a hegyi kerékpározás szerelmeseinek. A felsoroltak mindegyike könnyebb terepet kínál, mint a régió északi, sziklásabb vidékei.

Síelés

Mariborsko Pohorje

A legközelebbi síelési lehetőség Mariborsko Pohorje, Maribor külvárosában, mely a pályák hosszának tekintetében Szlovénia legnagyobb síterepe.

Kajakozás

A Mura folyó népszerű Európa kajakosainak körében lassabb sodrású folyamának köszönhetően. Kevés gyors szakasza miatt inkább a gyönyörű természeti környezet dominál, mint az adrenalingazdag kalandozás.

Műlegyes horgászat és úszás

A Dráva folyó Ptujsko Jezerohoz közeli, alsóbb szakasza paradicsomi környezetet kínál a műlegyes horgászat kedvelőinek.
A Ptujska Jezero és a Mura folyó több szakasza úszásra is alkalmas.

Lovaglás

Ptuj és az északkeleti régió tökéletes terepet biztosít a lovassportok kedvelőinek. A Galoper Lovasklub Ormožhoz közel lovastúrákat szervez a régióban. Ehhez hasonlóan a Rakičan lovasklub is Murska Sobotához közel természetjáró túrákat kínál lóháton Muravidék szívében.

Vízisportok

Ptujsko Jezero

A Ptujsko Jezero (Ptuj mesterséges tava) a város határában kitűnő programokkal várja a vízisportok szerelmeseit. Kipróbálható a vízisí, a wakeboard, a windsurf vagy a vitorlázás is.

Golf

Szlovénia északkeleti régiója ad otthont az ország leghosszabb golfpályának Livanda néven, mely megközelítőleg 600 méteres. Emellett a Ptuji golfklub pályája kínálja az országban a legtöbb vizes akadályt. Mind a két pálya élvezhető kezdő golftudással is.

Építészet és történelem

Ptuj

Ptuj történelmi kastélya a város központjában található és a régió legfőbb építészeti, történelmi látványossága. Említésre érdemes még Ormož kis városa, Ptujska Gora impozáns, a hegytetőn álló temploma, a Štatenburg és Borl kastélyok, továbbá Muravidéken, Nagytótlakon a Szent Miklós rotunda román kori templom is.

Fesztiválok

Február vége a karneválszezon – amit a helyiek ’pustovanje’ néven emlegetnek – Szlovénia egész területén, hogy az ünneppel elűzzék a tél hidegét. Ezek közül a régióban leghíresebb Ptuj városában van. A pár napig tartó rendezvényen különös maszkos emberekkel találkozhatunk, akiket „kurents” néven ismernek, és más jelmezt viselő karakterekkel is. Természetesen a rendezvény programjait egy-két pohár jó bor is kíséri.

Természeti látványosságok

Jeruzalem

Hasonlóan Szlovénia bármely régiójához hasonlóan, az érintetlen természet körülveszi a látogatót. Érdemes útba ejteni a Jeruzalem nevű települést a Halzone hegyekben, Ormož borútjait és a Goričko Tájparkot a Muravidéken. A régió tájképe bár nem olyan drámai hegyekkel szaggatott, mint az ország északnyugati részeiben, de az idilli lankákon járva megérint a hely szépsége.

Múzeumok és galériák

A Ptuji Kastély egy múzeumnak is otthont ad, amelyben a helyi bútorkészítésről, antik hangszerekről és a Ptuji karneválról láthatunk kiállítást. Emellett galériájában megtalálható Szlovénia legszebb barokk alkotásainak legjava.
Slovenska Bistrica kastélya is megér egy látogatást, hiszen a kastély nagytermében freskókat, valamint a kastélyban több kiállítást és kollekciót tekinthetünk meg.

Gasztronómia és borkóstolás

Prekmurska gibanica

Az északkeleti régió magas termelékenységű bor tekintetében. A terület legismertebb borvidékei: Maribor, a Muravidék, Haloze és Ljutomer – Ormož. A környék kiváló borturisztikai lehetőségeket kínál, valamint a legtöbb pincében borkóstolókat is tartanak. A Muravidéket gazdag, a Magyar konyha által befolyásolt ízeiről ismerik. A legkülönlegesebb tájétel a Prekmurska gibanica puding, mely az EU által is védett örökség.

SPA & Wellness

Terme Ptuj

Az északkeleti régióban találhatunk Szlovénia tizenöt minősített gyógyfürdői közül négyet: a Terme Lendava és a Terme 3000 a Muravidéken, valamint a Radenci Health Resortot és a Terme Ptuj-t. A fürdők mindegyike gazdagon felszerelt, élen jár a balneoterápiában s emellett a szépség-egészségkezelésekben is. A Ljutomerhez közeli Bio Terme Mala Nedelje gyógyfürdő is említésre méltó a régióban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here