PtujMint Szlovénia legrégebbi városát tartják számon, elsősorban fesztiváljai jogán szerzett magának biztos helyet az ország turisztikai térképén. Ezeknek keretében Ptuj gazdag kulturális és történelmi örökségét ünneplik. Nemcsak a számos rendezvény, de a rengeteg műemlék is tanúskodik a város fordulatos múltjáról.

A Szlovénia keleti részén, a Dráva partján fekvő város általában Ljubljana után a második helyet foglalja el a turisták listáján. Bár első ránézésre egy hagyományos kisvárosnak tűnik, kellemes meglepetést okoz az utazóknak.

Története egészen a kőkorig nyúlik vissza, virágkorát a település a római időkben élte. A város neve Traianus császártól ered, aki a tartományt Colonia Ulpia Traiana Poetovionak nevezte el. Ptuj első írásos említése 69-ből, Vespasianus császár uralmának idejéből származik. A város a rómaiak gazdasági, katonai és egyben közigazgatási központja is volt. Akkoriban több mint 40 ezer ember élt a városban, annyi lakosa volt, mint azóta soha. A városi státuszt 1376-ban nyerte el, az ezt követő fellendülésének a török háborúk vetettek véget. A támadások mellett tűzvész, járványok és árvizek is sújtották.
Ma Podravje régió gazdasági központja, a vásárok városa, környékén számos túralehetőség kínálkozik, az éttermekben a remek helyi gasztronómia fogásait kóstolhatjuk végig, a borospincéi a környék finom nedűit rejtik, gyógyfürdői pedig a pihenni vágyókat várják.

Vár, PtujA hegy, melyen a vár áll, már a történelem előtti és a római időkben is lakott volt, stratégiai helyzete pedig felkeltette a középkori feudális nagyurak figyelmét is. Az eredeti vár a 9. vagy 10. században épült fel, ebből ma már csak a torony látható. A 12. századra állapota már nagyon leromlott, a salzburgi érsek ekkor rendelte el egy új vár építését, ami az ő impozáns rezidenciája lett. Ebből napjainkra a Leslijev-szárny maradt meg. A reneszánsz és a barokk kor átépítései meghatározó nyomot hagytak a vár képén. Ma Ptuj vára múzeumként működik, földszintjén a város egykor leggazdagabb családjainak értékes hangszereit nézhetjük meg. A vár legszebb szobái az első emeleten találhatók. Itt korabeli bútorok, szőnyegek, használati tárgyak, festmények vannak kiállítva, lakásbelsőket nézhetünk meg a 16-19. századból. A második emeleten a látogatók megnézhetik a hagyományos farsangi jelmezeket, álarcokat. Ptuj várának művészeti galériája az ország egyik legszebb barokk és gótikus gyűjteményével büszkélkedhet.

Ptuj másik leghíresebb látnivalója az ókori Mithras-szentély. A mithraizmus perzsa eredetű vallás volt, mely a római katonák közvetítésével terjedt el Európában. A vallási rítusokon csak a titok megtartására esküdt tettek vehettek részt. Ptuj közelében található a Felső-Duna folyásának legrégebbi Mithras-szentélye, melyet Wilhelm Gurlitt, grazi régész fedezett fel 1888-1889-ben. A feliratok arról árulkodnak, hogy a szentély a 2. században épülhetett. A városban és környékén összesen három szentélyt tártak fel.
Szintén ebből a korszakból származik Ptuj egyik legértékesebb műemléke, az Orpheus-oszlop. A Városi Torony előtt, a Szlovén tér közepén láthatjuk az 5 m magas, márványból készült monolitot, mely Ptuj egyik szimbóluma. Marcus Aurelius Vera tiszteletére állították, aki abban az időben a város vezetője volt. A középkorban pellengérként használták, melyhez a bűnösöket egy vasgyűrűvel láncolták oda, hogy nyilvánosan megszégyenítsék őket a helyiek előtt. Az Orpheus-oszlop Szlovénia legrégebbi olyan emlékműve, mely ma is eredeti helyén áll.
Az emlékmű mögött a Városi Torony uralja Ptuj látképét. A gótikus stílusú torony falába 1830-ban Simon Povoden plébános különböző antik tárgyakat építtetett be, így jött létre a legrégebbi szlovén szabadtéri múzeum, a Povodnov muzej.
A Városháza Ptuj egyik legkarakteresebb épülete. 1906-1907. között épült, tervezője Max Ferstl osztrák építész volt, ma a város önkormányzati hivatalai működnek itt.
A város keleti részén álló Szent György plébániatemplom a számos felújítás ellenére is őrzi gótikus arculatát. Kóruspadjai nemcsak a templom fénypontjai, de az ország legrégebbi padjai, melyeket 1446-ban készítettek.

Borospince, PtujA Borospince ötvözi Ptuj természeti és kulturális örökségét. A borospince 1239-ben, abban az évben, amikor a minorita kolostor épült, már egyértelműen létezett. A minoriták és a domonkosok hatalmas földbirtokokat szereztek a város környékén, különösen Halozeban, ahol a az első nagyobb pincéket építették. A legnagyobb fennmaradt pince Ptujban, a minorita kolostorban még mindig használatban van. A következő évszázadokban az egyház és a földesurak is fokozatosan elvesztették monopóliumukat a borkereskedelem felett, ami a polgárok kezébe került át.

Ptujban számos hagyományos vásárt, fesztivált és karnevált tartanak egész évben. Közülük a leginkább figyelemreméltó a Szlovénia karnevál, amikor a fura jelmezekbe és álarcokba öltözött férfiak óriási zajjal próbálják elűzni a gonosz szellemeket. Ez a színes, tradícionális rendezvény a legfontosabb a város életében, ezért ha farsang idején járunk erre, ne hagyjuk ki. A György-napi vásárnak, a Katalin ünnepnek és a karácsonyi vásároknak is régi hagyományuk van errefelé. A piacokon ekkor kézműves termékeket, helyi finomságokat vásárolhatunk és belekóstolhatunk a szlovén kultúrába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here