PiranAki először jár Piranban, azt elsősorban a türkizszínű tenger, a velencei stílusú városkép és a gyönyörű panoráma fogja meg. De ez a különleges város, mely a szlovén Isztria települései között kulturális értékek szempontjából a legjelentősebb, jóval több, mint egy szép üdülőhely. Igazi gasztronómiai Mennyország, ráadásul itt található a világ néhány legjobb gyógyfürdője is. A félsziget csücskén fekvő város teli van meglepetésekkel, hiszen sok turista nem fűz különösebb reményeket a szlovén tengerparthoz. Az ő számukra Piran különösen jó választás, lépten-nyomon csodálkozni fognak, mennyi báj és mediterrán életérzés árad ebből az apró szlovén gyöngyszem-városkából.

A város hírnevét és jólétét a helyben termő olívabogyónak és a sónak köszönhette. Környékén la fleur de sel-féle sót bányásztak, ennek értéke egy időben az aranyéval vetekedett. Fehér szarvasgombája, finom borai és friss tengergyümölcsei bőven ellátják az éttermeket, melyek aztán belőlük gasztronómiai különlegességeket készítve kápráztatják el a vendégeket. Hogy Piran lakói számára mennyire fontos az ételek minősége, mi sem szemlélteti jobban, minthogy az egyik legnagyobb gyorsétteremlánc egy éven belül kénytelen volt elhagyni a várost, mivel nem vehette fel a versenyt a helyi vendéglők kínálatával.

Piran a szlovén Isztria legragyogóbb pontja, mely a II. világháború végéig Olaszország része volt, ez még ma is meghatározza a település mindennapjait, hiszen Piran lakói az olaszt és a szlovént is anyanyelvükként használják. Bár nyaranta igencsak nyüzsgő üdülőhely, alapjában mégis egy csendes és barátságos tengerparti kisváros, ahol a helyieket is közelebbről megismerhetjük. A szlovén tengerpart legfényűzőbb városából, Portorozból, kb. fél óra alatt kényelmes sétával átérhetünk Piranba a lenyűgöző kilátást nyújtó parti sétányon.

A Tartinijev Trg a város főtere, melyet a neves hegedűművészről, Giuseppe Tartiniról neveztek el. A teret szemet gyönyörködtető épületek koszorúzzák, köztük a 15. századi Velencei Ház, melyet élénk piros színe és jellegzetes sarokerkélye miatt lehetetlen eltéveszteni. Az egész teret fényes márvány borítja, esti kivilágításban a legszebb.
Piran egyik legjobb – sőt, talán mondhatjuk, hogy egyetlen – látnivalója a Szent György templom, melynek tornyába csekély díj ellenében felmehetünk. Ne hagyjuk ki, mert hihetetlen panorámában lesz részünk. A város régi falainak egy részét a domb mögött találjuk, közvetlenül mellette pedig Piran régi temetője fekszik, ahol gyönyörű, autentikus virágos motívumokkal díszített sírköveket láthatunk.

A városban az aktív kikapcsolódást kedvelők is megtalálják számításaikat, hiszen korántsem csak strandolni lehet itt. Kerékpározáshoz, vitorlázáshoz és búvárkodáshoz is kitűnő a terep, Piran környékén pedig egy túraútvonal is fut. A 3 km hosszú ösvény bejárásához nem szükséges különösebb edzettség, családok számára is nagyszerű program.
Szlovénia néhány legjobb gyógyfürdőjének a város szállodái adnak otthont. Ahhoz, hogy itt élvezzük a pihenést, nem kell feltétlenül az adott hotelben megszállnunk. A gyógyfürdők a hangsúlyt a helyi iszapra és sóra helyezik, melyek mindegyike terápiás tulajdonságokkal rendelkezik.

Piran hírnevét és jólétét a helyben termő olívabogyónak és a sónak köszönhette.Aki először jár itt, kóstolja meg a sót, akár az ételeken keresztül, de csipegethetünk belőle magában is. Ha van időnk, érdemes részt venni a város sóedényeihez induló kiránduláson, ahol a sóbányászat történetébe is bepillantást nyerhetünk. Látogassunk el a Fonda halgazdasághoz, mely hivatalosan is a világ legjobb tengeri sügér tenyészete.
Piran gasztronómiai specialitásai nagyon változatosak. A helyben készült étcsokoládétól kezdve a halételekig érdemes annyi fogást kipróbálni, amennyi csak módunkban áll. A város konyhaművészete leginkább a horváthoz hasonló, hiszen az Isztrián sok szempontból nem léteznek határok, így a két ország ezen részének gasztronómiájában sincsenek éles különbségek.

Piranban és Portorozban is rengeteg a szálláslehetőség, de ha közvetlenül szeretnénk élvezni a mediterrán kisvárosi hangulatot, mindenképp Piranban keressünk szállást. A helyiektől is bérelhetünk apartmant, de vannak ifjúsági szállások is, bár ezek az átlagosnál magasabb árakon kínálják szobáikat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here