ArosaTéli és nyári üdülőhelyként is népszerű az 1800 m-es tengerszint feletti magasságban fekvő Arosa. A romantikus Schanfigg-völgy végén terül el, körülötte fantasztikus látványt nyújtó hegyekkel, melyek éppúgy vonzzák a túrázókat, mint a téli sportok szerelmeseit. A forgalmas utaktól távol Arosa mintha a saját kis elzárt világában élne, úgy tűnik, virágkorának régen beköszöntött napja még most sem áldozott le. A csupán 3000 lakosú kis falu saját jogán is elbűvölő, de még szebbé teszi a természet, ami sok jóval áldotta meg. Akár aktív kikapcsolódási lehetőségeket, akár relaxálásra alkalmas helyet keresünk, Arosában meg fogjuk találni.

Arosát Svájc egyik rejtett gyöngyszemének is tartják, hiszen a legtöbb utazási prospektus nem harsogja a róla szóló színes ajánlatokat. Varázslatos hegyi világának – mely éppúgy felszerelt minden korszerű szolgáltatással, mint nevesebb társai, – ez ad ellenállhatatlan vonzerőt. “Ha Arosa egyszer, Arosa mindörökké” – tartja a helyiek vendégmarasztaló mondása és valóban, sok turista először csak egy napra érkezik kirándulni, ám a jövő évi nyaralását vagy éppen síelését már ide fogja tervezni.

Arosa30 km-re Chur városától ez Svájc egyik legmagasabban fekvő alpesi üdülőhelye. A kis falu nagy előnyének tartják, hogy a felkapott hegyi városokkal, például St. Moritz-cal szemben nem kizárólag a gazdagok kegyeit keresi, hanem meleg vendégszeretettel fogad éppúgy diákokat, mint családokat vagy az idősebb korosztály tagjait. Itt akár síoverálban is leülhetünk vacsorázni, senki sem fog ferde szemmel nézni ránk. Közvetlen hangulata miatt turistáinak többségét családok adják, ennek megfelelően Arosa a gyerekek számára kifejezetten sok kikapcsolódási lehetőséget tartogat. Népszerűségéhez nem kis mértékben járul hozzá, hogy az ún. turista kártya bevezetésével ingyenessé tették a múzeumokat, a tavon való csónakázást és vízibiciklizést, a tömegközlekedést és a felvonók használatát mindenki számára, aki legalább egy éjszakát eltölt a falu valamelyik szálláshelyén vagy akár kempingjében. Ezzel pedig nem keveset lehet spórolni, hiszen csak a felvonóra jegyet váltani oda-vissza útra szinte egy kisebb vagyon egy négy fős család számára.

Az első köves, girbe-gurba ösvényeken alig megközelíthető település az Arosa völgyében 1220 körül jött létre a churwaldeni és a saint lutzi kolostorok alapításában. A népességszám a Vaz hercegei által betelepített családok révén hamarosan megnőtt, de a 15. században még mindig csak 150 ember mondta otthonának Arosát, a 19. századra pedig még tovább csökkent a lélekszám, mindössze harmadennyien éltek a faluban. Amikor a századforduló előtt a postakocsi útvonala elérte Arosát is, a turisták is felfedezték maguknak a települést. Felépült az első hotel és 1913-ra a falu a szanatóriummal gyógyhellyé vált, Graubünden kanton legjelentősebb üdülőhelye lett. 1930-ra népessége már majdnem elérte a 4000 főt, a fejlesztések pedig továbbra is zajlottak, kiépült a felvonó és megnyitották az első síiskolát is.

ArosaArosa vonzó kis település, de elsősorban nem nevezetességei miatt közkedvelt. A faluban a történelmi szempontból legérdekesebb épület a 15. századi templom, a kultúrát pedig a helyi múzeum képviseli, ahol megnézhetjük, hogyan nézett ki Arosa 100 évvel ezelőtt. Környéke azonban nem szűkölködik látnivalókban, melyeket a természet alkotott. Összesen 150 km-t kitevő turistaútvonalakkal, apró tavakkal tarkított tájain júliustól októberig vezetett kirándulásokon is részt lehet venni. A település körül a völgy három oldalán mintegy 225 kilométernyi lejtő várja a síelőket valamennyi nehézségi fokozatban. A túrázók számára különlegesség, hogy nem csak tavasztól őszig van lehetőségük felfedezni a vidéket, de Arosa környékén a téli túrázást is elérhetővé tették a kirándulók számára, akik így bejárhatják a fehér, hóval borított erdőket és hegyoldalakat, ehhez pedig a felvonókat is igénybe vehetik.
Az Arosától északra fekvő Maran hegyi falut sok túrázó útba ejti és megnézni a 40 éve működő alpesi sajtüzemet. Ide az ún. Mókus-ösvényen lehet eljutni, ami a gyerekek egyik kedvenc útvonala. Kirándulás közben kézből etethetik az emberhez szokott mókusokat. Bár eleinte még óvatosak, a kedves kis állatok hamarosan lemerészkednek a fák lombjai közül, rámásznak a kirándulók cipőjére vagy felkapaszkodnak a nadrágjukon és elveszik a nekik szánt ennivalót. A Mókus-ösvény mentén 10 informatívan összeállított tábla mesél a mókusokról.

Arosából jó két óra alatt lehet felérni a 2000 m-es magasságban található Alpenrose fogadóhoz. Kitűnő úti cél, a vendégeket csodás kilátással ajándékozza meg a Schanfigg-völgyre és a környező hegyekre. Ételek tekintetében sem lesz ok panaszra, helyi specialitásokat szolgálnak fel, mint az árpagyöngyleves vagy a különböző kolbászok, júniustól október közepéig pedig friss gyümölcsből készült gyümölcstortával kedveskednek a betérőknek.
Arosa közelében az egyik leghíresebb helyszín a Weisshorn, a 2611 m magas hegy, ahova felvonóval lehet felmenni. Innen egész Arosát belátni, de gyönyörű kilátás nyílik az Alpok távolabbi részeire és Kelet-Svájcra is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here