Kostanjica strandjaMontenegró egyik legfelkapottabb nyári üdülőhelyei a Kotori- és a Risan-öböl partvidékén találhatók. Nem csoda, hiszen jobbnál jobb strandok várják a fürdőzni, pihenni vagy éppen szórakozni vágyó turistákat. A következőkben megpróbáljuk felsorolni és bemutatni az összes említésre méltót.

Kostanjica strandja

Kostanjica a gesztenyefák zöld oázisában helyezkedik el, amiről a nevét is kapta. A hajósok és halászok falvát, Konstanjicát a rengeteg babérlevél jellemzi, melyet a helyiek csak nagyon nehezen tudnak begyűjteni. Ezekből illóolajokat készítenek, főleg a külföldi piacokra, ami fontos reklám a falu számára az egész világon. A Konstanjica strand egy természetes kavicsos-homokos strand. Bokros növények, olaj- és babérfák veszik körül.

Morinj strandja

Morinj strandja

A homokos-kavicsos Morinj strand kitűnő választás a kisgyermekes családok számára. Van lehetőség napágy és napernyő bérlésre, ezen kívül több kávézó és étterem is várja az idelátogatók. Az 1000 méter hosszú és 15 méter széles strand háttere egy igazi természeti látványosság – egy rejtett kis kikötő található itt egy csatornában. A strand egy partfokon fekszik, a főút alatt. A közelében igazán érdekes látványt nyújtanak az exkluzív éttermekké alakított régi malmok.

Risan strandja

Risan strandja

Risan strandja a Teuta hotelhez közeli, kavicsos strand. A strand egy része a hotelhez tartozik, a másik pedig megoszlik a strandok között. Bérelhetünk napágyakat, de a rakparton kávézókat és éttermeket, valamint egy parkolót is találunk.

Perast strandja

Perast strandja

A Perast strand egy betonozott strand a Perast nevű bájos település határánál. Bérelhetünk napágyat és ihatunk egy frissítő italt az egyik kávézóban. A bátor móló ugrók számára ez a tökéletes hely. De azok számára is, akik csak élvezni szeretnék a tengert, sétálgatni a part mentén és csak hagyni, hogy elvarázsolja őket a város barátságos bája.

„Bajova kula” strand

Bajova kula

„Bajova kula” egy igazán szép strand, így nem meglepő, hogy a Kotor városában élők egyik kedvenc piknikező helye. A nevét a legendás Bajo Pivljanin nevű hősről kapta, aki az itt található tornyot, vagyis „kula-t” építette. Ha a Perast felé vezető úton haladunk, könnyedén felfedezhetjük a strandot a Drazin nevű faluban. A 60 méter hosszú, kavicsos strandon a víz kristálytiszta és átlátszó. Nem csupán szárazföldön juthatunk el ide, hanem a tengeren is.

Orahovac strandja

Orahovac strandja

Orahovac a Kotor városában élő emberek egyik kedvenc kirándulóhelye. Az kristálytiszta vizű strandon egész nap verőfényes napsütés van. A Kotor közelében található strandot a környezet teszi igazán különlegessé: a tengerpart, a kikötők és a tengerparti kőházak harmonikus egysége, ami buja mediterrán növényzettel van körülvéve. Az apartmanokkal határos Orahovac strand egy kavicsos strand. Lehetőségünk van napágy bérlésre és ha megszomjaznánk a nagy hőségben, a kávézókban meg is pihenhetünk egy kicsit. A kavicsos strand 1000 méter hosszú, így az idelátogatók mindig könnyen találnak szabad helyet.

Ljuta strand

Ljuta strand

A Kotortól 7 kilométerre északra található Ljuta nevű falucska strandja (Ljutaplaža) egy betonozott-homokos, nagyon nyugodt, békés és kristálytiszta vízű strand hajókikötővel. A strand közelében kávézókat és éttermeket is találhatunk.

Sv. Matija strandja

Sv. Matija strandja

Sv. Matija strandja egy betonozott strand egy kis homokos résszel a Dobrota nevű faluban. A Sv. Matija templomhoz közeli strand annak ellenére, hogy elég kicsinek számít, teljesen jól fel van szerelve napágyakkal és minden egyéb szükséges dologgal.

Dobrota strandjai

Dobrota strandjai

Dobrota strandjai egy 7 kilométer hosszú, betonozott és kavicsos partszakaszon húzódik. Napágyak és kávézók várják a strandolókat. Dobrota tengerparti sétánya több kilométer hosszú és végig a part mentén halad. Itt sétálva több homokos és betonozott strandot is találhatunk, amik úgy vonzzák a látogatókat, mint a mágnes. A strandok elég nagyok, csendesek és nyugodtak, a tengervíz pedig hihetetlenül tiszta. Bármelyik strandon is töltse a napját, biztos, hogy egy nagyszerű napot fog maga mögött tudni, hiszen mindegyik tökéletesen alkalmas az úszásra, relaxálásra, de akár halászni is lehet, vagy a bátrabbak néhány vízi sportot is kipróbálhatnak.

URC park-strand

Az URC park-strand egy betonos strand Kotor központjához közel. Innen indul egy csak gyalogosok által használt sétány, ahol kávézókat és éttermeket találhatunk.

Muo strandja

Muo strandja

Muo egy tengerparti város a Kotori-öbölben, csupán 3 kilométerre Kotortól, a Vrmac-hegy lábánál, Dobrotával szemben. A város leginkább az erre a régióra jellemző, középkori kőházairól ismert. Muo központjában található a 13. századból származó Sv. Kuzma és Damjan temploma. A Muo strand, vagy Muo plaža egy betonos strand, valójában beton kikötőhelyekből áll. A rakparton kávézók és éttermek várják a megszomjazó vagy megéhező turistákat.

Prcanj strandja

Prcanj strandja

Mivel Prcanj csupán 5 kilométerre található Kotortól, igazán nem tart soká átugrani erre a kis helyre a nagyvárosból és eltölteni egy felejthetetlen napot az egyik fantasztikus strandján. Prcanj egy kis halász falu, amire jellemző a sok, tiszta, nyugodt és kellemes strand. A Prcanj strand a Splendido hotel közelében található. Innen hihetetlen kilátás nyílik Kotor Óvárosára. Mindent megtalálunk itt, amire szükségünk lehet: bérelhető napágyak, kávézók és éttermek.

Márk partfoka

Márk partfoka

A Markov rt plaža, vagyis magyarul Márk partfoka nevű strand egy hosszú, kavicsos, lassan mélyülő strand, így kitűnő választás a kisgyermekes családok számára. Találunk itt napágyakat, strand kávézókat és éttermeket, parkolót és hajókikötőt is. A körülbelül 1000 méter hosszú strand egy részét csak a parton található hotel vendégei használhatják. Ez az egyik legnépszerűbb gyógyászati- és rehabilitációs hely.

Stoliv strandja

Stoliv strandja

Stoliv egy kis hely a Kotori-öbölben, ami a tengeri szélnek köszönhetően tavasszal és kora ősszel a legalkalmasabb hely a tüdőbetegek számára. A falu körülbelül 8 kilométerre található Kotortól és ugyanennyire Tivattól. A 14. századból származó, apró halászfalu még évszázadokkal később is szinte ugyanúgy néz ki, mint akkor. A betonozott-kavicsos Stoliv strand vize kristálytiszta, illemhely azonban nincs a strandon. Kávézókat és éttermeket viszont találhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here