DobrotaDobrota egy kis település Montenegróban a Boka öböl partján. Dobrota az ókori Kotor városától a Liuta nevű kis falucskáig húzódik a festői szépségű parton. Nem hiába tartják az öböl egyik legszebb településének.
A kisvárost kilenc századdal ezelőtt alapították az öböl partján. Dobrota a 17-19. században élte virágkorát, amikor a város egy óriási kikötővel büszkélkedhetett, ahol számos hajót tartottak és mindenki tengeri tudományokat tanult, akit érdekelt a tenger.

1717-ben Dobrota megkapta a tengerparti település státuszát. A hajózásból meggazdagodott, helyi hajók kapitányai gyönyörű barokk stílusú palotákat építettek, melyeket drága bútorokkal rendeztek be és lenyűgöző olajfestményekkel, egzotikus növényekkel díszítették. A saját könyvtáraik telis-tele voltak régi könyvekkel.

Tripković palotaA leghíresebb paloták, melyeket a mai napig elképesztő módon megőriztek a Tripkovića, Dabinovića, Ivanovića, Radoničića és Miloševića házak. A dobrotai hajósok feleségei finom csipkéket készítettek, míg férjeik hosszú tengeri kalandokon vettek részt.

Szent Máté temploma

A paloták mellett néhány régi templomot is találhatunk Dobrota városában. Az egyik ilyen a barokk stílusú Szent Máté temploma. A 17. században épített templomban megcsodálhatjuk Giovanni Bellini híres „Madonna a kisdeddel” képét is. A Szent Éliás templomát tartják Montenegró legrégebbi építészeti emlékművének. A 11. században épült templom épületét a mai napig gyönyörűen megőrizték. Az 1773-ban épült Szent Eustace templomot 17-18. századi csipke kollekciók, egy egyedülálló, régi mozaik díszíti.

A külföldi vállalkozók több omladozó palotát is felújítottak, melyek fenségesebbek, előkelőbbek, mint amik Perast vagy Kotor városaiban találhatóak. Fedezzük fel őket egy esti séta során a víz mentén…biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz mindenki számára.

A várost Kotor részeként tartják számon, hiszen itt van az erődváros legtöbb lakóövezete. Ugyanakkor, Dobrota tengerpartjának megvan a saját hangulata. Csendesebb, mint a szomszédságában lévő nyüzsgő város, de ha valaki mégis arra vágyna, csupán egy sétányi távolságra van a fallal körülvett óváros. Dobrota tengerpartján a régi kapitányok villái manapság már kávézóként vagy hotelekként szolgálnak, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Vrmac-hegyre. Az öbölbe beékelődött kis tengerparti város népszerű a külföldi vásárlók, igényes nyaralók és a helyi kirándulók körében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here