A Xlendi öbölXlendi egy kicsi üdülőhely Gozo szigetének délnyugati részén. Az egykori halászfalut és csodás kis öblét magas sziklák veszik körül. A hangulatos kis város vonzza a turistákat az év bármely részében. A 17. században egy tornyot építettek a magas sziklák tetejére, ami különleges bájt kölcsönöz a városnak. A várost körülvevő gyönyörű, zöld növények között egy igazán kellemes délutánt tölthetünk el egy nyugodt sétatúra során. A festői zöld völgy ad otthont néhány igen ritka növény- és életfajnak, mint például a sirályoknak, a máltai édesvízi ráknak és a nemzeti növénynek, az úgy nevezett “Widnet il-Bahar”-nak.

A város neve valószínűleg a „xelandion” szóból ered, amely egy bizánci hajótípus volt, amit valószínűleg ebben a kikötőben használtak. Xlendi városát a Munxar, Fontana és Kercem városok veszik körül. Xlendi nem rég alapította meg a saját mini közigazgatási tanácsát, ami a térség fő tevékenységeiért felelős.

Kármel-hegyi Boldogasszony templomA város fő templomát a Kármel-hegyi Boldogasszony emlékére építették, tiszteletére pedig minden év augusztus második felében tartanak ünnepséget Xlendi-ben. Mint ahogyan Málta más fesztiváljain, itt is zenekarok lépnek fel, kidekorálják az utcákat és tűzijátékok szórakoztatják az ide látogatókat. A fesztivál különlegessége egy verseny, a „gostra”, amelynek során a résztvevők egy trófeáért versengenek, amit egy csúszós rúdra tesznek, ami a víz szélén van kifüggesztve.
Habár Xlendi legfőképpen a strandjáról ismert, a történelem kedvelőinek sem kell elkeseredniük, hiszen a térségben találtak néhány a pun-bizánci korból fennmaradt sírt is. A rómaiak Xlendi védett kikötőjét használták, mivel ezt a részt nagyon jól védték a magas sziklák az erős széllökésektől. Az öbölben található zátony több hajótörést is okozott, s ennek köszönhetően rengeteg római amfora van a tengerfenéken.
A térség elhelyezkedése hihetetlenül csodás. A magas sziklákat egy völgy választja el egymástól, ami az öbölbe vezeti a környező falvakból az esővizet. Ez a völgy az egyike azon ritka helyeknek, ahol a máltai édesvízi rák megél. Korábban a Xlendi öböl egy homokos strand volt, de a természetes folyamatok és az emberi beavatkozások miatt ma már kavicsos. Ez azonban egyáltalán nem vett vissza az idelátogatók és az itt lakók számából, ugyanis sokan szeretnek itt úszni, napozni és búvárkodni.

A Xlendi torony

A Xlendi torony

A kikötő felett emelkedő tornyot Lascaris nagymester építette 1650-ben azért, hogy visszatartsa a kalóztámadásokat. Ezen kívül a toronynak a brit korban is igen fontos szerepe volt, hiszen a térségben ez volt az egyetlen védelmi épület. Ma a torony már a Din l-Art Helwa alapítvány védelme alatt áll, s tervezik a felújítását.

A Xlendi malom

A Xlendi malom

1955-ben vájták ki a Xlendi malmot a sziklákból a Kármel-hegyi Boldogasszony templom mögött. A malomba egy 30 méter hosszú bejárati alagúton keresztül juthatunk be, ami egy hatalmas háromszintes kamrába vezet, ahol a csiszoló és maró szerszámokat tárolják. A malom hátuljában egy siló is található, ahol akár 1000 tonnányi búzát is raktározhatnak. A silót egy mechanikus motor köti össze a malommal. Bár hatalmas erőfeszítésbe telt mire megépítették a malmot, igazából sosem használták.

A Xlendi öböl

Ez az öböl egy igazán népszerű hely, ahol az idelátogatók úszhatnak, búvárkodhatnak, vagy csak napozás közben élvezhetik a forró napsütést, de a párok akár egy romantikus tengerparti sétát is megejthetnek.

Caroline’s Cave

Caroline’s Cave

A szikla jobb oldalában kis barlangokat találhatunk, melyek közül a leghíresebb a Caroline’s Cave, amelyhez lépcsőkön át juthatunk el. Caroline egy Rabat-ból származó, gazdag hölgy volt, aki megalapította az Ágoston-nővérek zárdáját, amelyre minden birtokát hagyta, beleértve ezt a barlangot is. A nővérek a barlangot búvóhelyként használták arra, hogy nyugodtan úszhassanak az öbölben anélkül, hogy más emberek megláthassák őket. A Catherine of Siena Cave nevű barlang szintén az öböl jobb oldalán található, ami a kristálytiszta, kék vizéről híres. A 17. században a barlang környékén élő emberek egy templomot építettek a tetejére St. Cathrine emlékére, s innen kapta a barlang a nevét.
Az aktív nyaralás kedvelőinek mindenképp nagyszerű program lehet ezekre a magas sziklákra felmászni, ahonnan hihetetlen csodás kilátás tárul elénk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here