MostaMosta egy 6,8 km2 területű város Málta közepén. A körülbelül 19.200 fős népességével ez az egyik legnagyobb város a szigeten. Mosta leginkább a Rotunda templomáról híres, melyet egy hatalmas kupola ékesít. A várost termékeny mezőgazdasági földek és Naxxar, Rabat, Burmarrad és Liia városai veszik körül.

Mosta a Valletta-ból Cirkewwa városába tartó főúton fekszik, ami hatalmas napi forgalmat jelent. Mosta folyamatosan fejlődik, új házak épülnek nap mint nap. Az üzleti közösség igencsak aktív és sikeres, ennek köszönhetően pedig a város népessége is egyre csak nő.

Mind a turisták, mind a helyi lakosok körében nagyon népszerű a Szent Mária Mennybemenetelének tiszteletére rendezett ünnepség. Ez a nap nemzeti ünnepnek számít a városban, s rengeteg zenével, étellel és tűzijátékkal ünnepelnek az idelátogatók. Ha tehetjük, ebben az időben látogassunk el a városba, abszolút megéri!

Mosta kupolája

Rotunda

Mosta legfőbb látványossága a Rotunda templom kupolája, ami a világ harmadik legnagyobb meg nem erősített kupolája, a maga 37,2 méteres belső átmérőjével és a közel 9,1 méter vastag falaival. 1942 áprilisában egy hatalmas bomba száguldott keresztül a templomon, de nem robbant fel. Ekkor több mint 300 ember tartózkodott a szentélyben esti misén. Ezt a hátborzongató eseményt „Mosta csodájaként” emlegetik. Az a pont, ahol a bomba becsapódott a kupolába, a mai napig látható a mennyezeten, a sekrestyében pedig a bomba másolatát is megtalálhatjuk.

Máltai Repülés Múzeum

Máltai Repülés Múzeum

A Mosta külvárosában található Máltai Repülés Múzeum kiállításának a több mint 60 méter hosszú Romney Huts és egy hatalmas hangár ad otthont, amit Málta légi csatájának a tiszteletére építettek. Az 1994-ben létrehozott gyűjtemény ma is folyamatosan gyarapodik a felújított repülőgépektől kezdve a legkülönfélébb kapcsolódó tárgyakig.

Speranza kápolna

Speranza kápolna

A Speranza kápolna neve reményt jelent, mely nagyszerű történelemmel büszkélkedhet. Állítólag a 18. században, amikor a törökök megszállták Máltát, egy fiatal kislány és testvére a család bárányaira vigyáztak. Az idősebb lány ki tudott szabadulni a törökök karmai közül, a kisebbik testvér azonban sántított, így nem tudott gyorsan szaladni. Elbújt egy barlangban a kápolna alatt és a Miasszonyunkhoz imádkozott, hogy segítsen neki megmenekülni. A Miasszonyunk azonnal közbelépett és egy pókkal beszövette a barlang bejáratát, hogy a török megszállók ne vegyék észre a kislányt.

A Marquis Mallia Tabone farmház

Marquis Mallia Tabone farmház

A történelmi farmház üzemeltetője a Philanthropic Society Talent Mosti a szomszédos iskola tanácsával együttműködve. A farmház a Mosta-ban található Wied il-Ghasel völgyre néz. Az egykor a Marquis Mallia Tabone nemes család tulajdonában álló ház ma már kiállításoknak ad otthont egész évben.

Ta’ Bistra katakombák

Ta’ Bistra katakombák

1. századi, korai keresztény katakombák hálózatát találhatjuk az il-Bisbezija-ként ismert területen. A katakombák tizenhat kamrából állnak, melyek közül a legnagyobb az első. Az 1891-ben felfedezett 4. századi ókeresztény temetőként szolgáló katakomba-hálózat 90 méter hosszú és 57 sír található benne.

Cumbo torony

Cumbo torony

A Cumbo torony Mosta erődítményeként szolgált a középkorban, ma pedig már Contessa Preziosi, a megboldogult Barone della Quleja lányának a magántulajdonában van. A torony egy kétszintes épület nagy kertel körülvéve.
A Cumbo torony a 2016-os 13 óra: Bengázi titkos katonái című amerikai filmben is látható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here