FlorianaFloriana csupán egy kődobásnyira található Málta fővárosától, Valletta-tól. Floriana eredete egészen 1634-ig nyúlik vissza, amikor Palue nagymester egy újabb török támadástól tartva ide hozatta Pietro Paolo Floriani olasz építészt, aki további erődítményeket épített a városban. Floriana róla kapta nevét.
Floriana eredetileg csak Valletta külvárosa volt, de később önálló várossá fejlődött. A Városkaputól a Porte des Bombes-ig terjedő város népessége jelenleg körülbelül 2600 fő. A város rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedhet, így nem meglepő, hogy több történelmi épületet, templomokat, kerteket és a máltai történelmi események tiszteletére állított emlékműveket csodálhatunk itt meg.

Szent Publius volt Málta első püspöke, ezen kívül ő Floriana védőszentje is. Ő volt Málta első szentje, és a máltaiak körében igen nagy a rajongás iránta.
Floriana ma már egy elsődleges közigazgatási központ. Itt található az Oktatási Minisztérium, az Infrastrukturális Minisztérium, a Rendőrség, a Nemzeti Könyvtár és több más nyilvános és privát intézmény is.

Argotti kertek

Argotti kertek

Az Argotti kerteket a portugál lovag, Manoel Pinto de Fonseca tervei alapján a St. James bástyához alakították ki 1720-ban. Később, egy spanyol király, Ignatius de Argote et Gusman, akiről a kertek a nevüket is kapták, kicsinosította őket és a palotáját is ide építtette, amelyet a mai napig remek állapotban őriznek.
A kertekért több kitűnő máltai botanikus is felelős volt, de csupán a 19. században, 1890-ben Dr. Francesco Debono idején váltak a kertek ismertté, mint az Argotti Botanikus Kertek.

Portes des Bombes

Portes des Bombes

A Portes des Bombes, eredeti nevén Porta dei Cannoni, Floriana fő kapubejárata. A kaput Mondion tervezte és 1721-ben Perellos nagymester építtette meg. A kapu tetején éppen a nagymester címere látható.
1798 júniusában Szent János lovagjai sajnos elveszítették a máltai szigetet, így a franciáké lett. A kapu több átalakításon is átesett ahogy Valletta és Floriana közlekedése fejlődött. Az eredetileg egyíves kaput Sir Patrick Grant, Málta 1867 és 1872 közötti kormányzójának ötletére toldották meg egy újabb ívvel.

Szent Publius-plébániatemplom

Szent Publius-plébániatemplom

A Szent Publius az elsők között volt akiket Szent Pál térített át a keresztény vallásra. A templom első kövét 1733 augusztus 2-án fektették le Villhena nagymester jelenlétében. A templomot többször is átalakították, és ahogy Floriana népessége nőtt, úgy bővítették ki a templomot is. 1792 márciusában Vincenzo Labini püspök ünnepélyesen felszentelte a templomot, majd 1844-ben Caruana püspök nyilváníttatta plébániatemplommá. A templom több bővítés után jelenleg csaknem 50 méter hosszú, 32 méter széles, a templomhajó pedig több mint 8 méter hosszú.
1942. április 28-án a Szent Publius-plébániatemplom komolyan megrongálódott a bombázások következtében. A felújítás 1944 április 28-án kezdődött Gustav Vincenti építész felügyelete alatt. A templom legfőbb festménye Szent Publius mártíromságát mutatja be. A kép Favray munkája, de 1773-ban a tanítványa, Filippu Vincenzo Pace fejezte be. Vincenso Dimech Szent Publiust ábrázoló szobrát 1811-ben készítette el.

Sarria-templom

Sarria-templom

Ez az impozáns dóm eredetileg kápolna volt. Építését Fra Martino de Sarria támogatta 1585-ben. A kápolna helyét 1676-ban vette át egy templom, melyet a Szeplőtlen Fogantatás tiszteletére építettek. Grand Navarro Master Nicholas építette a templomot, ezzel hálát adva az 1675-ös pestis végéért.
A kupolával fedett épületet a jól ismert festő, Mattia Preti tervezte. Az építése pedig a szintén híres építész, Lorenzo Gafa irányítása alatt folyt. Lenyűgöző ahogy a kor barokk és klasszikus irányzatai keverednek a templomban. Megcsodálhatjuk Mattia Preti csodálatos hét hatalmas olajfestményét is a fantasztikus épületben.

A magtárak

A magtárak

A hatalmas, mély, földbe ásott lyukakat azzal a céllal építették, hogy magokat tároljanak bennük. A tárolókat nagy, körkörös kövekkel fedik le, hogy frissen tartsák a magokat. A magtárak, melyeket il-fosos-ként is ismernek, Málta egyik legnagyobb szabadtere, ahol gyakran rendeznek olyan rendezvényeket, mint például politikai nagygyűléseket vagy zenei koncerteket.

Krisztus király szobra

A szobor a híres máltai szobrász, Antonio Sciortino munkája. Az 1913-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, egy fontos nemzetközi vallási esemény emlékére állított szobor a lenyűgöző Krisztus alak mellett egy Máltát képviselő hölgyet is ábrázol, aki Krisztus tiszteletére letérdel.

Wignacourt-víztorony

Wignacourt-víztorony

A Wignacourt-víztorony egy érdekes kőépület egy három méter magas, körkörös talpazattal és kerekített toronnyal. Az épület tetejét egy virág alakú kőszobor díszíti. A szokatlan alakból egyből arra következtethetünk, hogy az épületnek semmi köze a védelemhez, a lakásokhoz vagy a vallásgyakorláshoz. Valójában ez egy víztorony, egy akvadukt része, amely a gravitációnak köszönhetően a magasabban fekvő területekről, Mdina-ból és Rabat-ból Floriana-ba és Valletta-ba szállítja a vizet. A szökőkút az akvadukt 1615-ös felavatásának emlékére épült. Az összképhez hozzátartozik Wignacourt címere és egy itató lovak számára.

Szent Fülöp kertje

A kertet „il-Ġnien tal-Ġeneral”, vagyis a generális kertje néven is ismerik. Legfőbb nevezetessége a közepén álló gyönyörű szökőkút. A nyilvánosság számára sokáig nem nyitották meg a Szent Fülöp kertet, de nem rég felújították és ma már bárki megcsodálhatja a lenyűgöző kertet.

Sir Luigi Preziosi kertek

A kertek a híres politikus és szemészről, Sir Luigi Preziosi-ról kapták nevüket. 2002-2003-ben a kertek teljes átalakításon estek át, mely során két új szökőkutat és egy új bejárati kaput is hozzáadtak. Az újonnan megszépített kerteket hivatalosan 2003-ban, Floriana polgármestere, Mr Nigel Holland adta át.

Mall Gardens

Mall Gardens

A Mall egy fákkal és tavakkal körülvett sétány, melyet Lascaris Gastellian alkotott 1656-ban. Ez volt az első játszótér Máltán, és valószínűleg egész Európában. Több emlékműnek is otthon ad, melyeket fontos máltai emberek emlékére állítottak.

Vilhena kert

A kis kert Manoel Antonio de Vilhena nagymester után kapta a nevét. A Floriana Helyi Tanács a Szociálpolitikai Minisztérium együttműködésével kezdeményezte a kert – ami egyébként egy kilátó hely – megépítését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here