Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti ParkLoch Lomond, Nagy-Britannia legnagyobb tava nem messze található Glasgow városától. Walter Scott, híres skót író a „skót tavak királynőjeként” utalt rá. Ez a gyönyörű tó igazi mennyország a horgászok számára, mivel igencsak bővelkedik pisztrángban és lazacban. Loch Lomond környéke népszerű még a kirándulók, vízi sportkedvelők, túrázók és biciklisek körében is, de vannak, akik csupán a lenyűgöző tájban szeretnének gyönyörködni. Ezenkívül a hajókirándulások is vonzzák a turistákat.

Egy régi Loch Lomond-ról szóló népdal miatt is sokan látogatnak el a térségbe. A dal két skót katonáról szól az első jakobinus felkelés után 1745-ben, melyek közül az egyiket kivégezték, a másik pedig szabadon kóborolhatott a Loch Lomond gyönyörű partjain.

1. Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park

A Trossach Nemzeti Park a negyedik legnagyobb nemzeti park Nagy-Britanniában. A Loch Lomond és a nemzeti park egy hatalmas területen fekszik, itt található még a Ben Lomond csúcs valamint a Corbett és Munro hegyek is. A térséget imádják a szabadtéri programok kedvelői, hiszen lehetőség van hegymászásra, kerékpározásra, hajózásra, kenuzásra és kajakozásra is. Akik kicsit nyugodtabb kirándulásra vágynak, mindenképp látogassanak el a Nemzeti Park Centrumba, amely Balmaha-ban található.

2. Inchmurrin szigete

Inchmurrin szigete

Loch Lomond legnagyobb szigete, Inchmurrin a 7. században otthont adott egy kolostornak és kápolnának, melyek Szent Mirin nevéhez fűződtek. A szigeten megcsodálhatjuk még a 8. században épült Lennox kastély maradványait is, melyet I. Róbert király használt vadászházként, s később a legendás Rob Roy rabolta ki. Inchmurrin arról híres, hogy itt rendezték meg először a „haggis-hurling” világrekord kísérletet 1984-ben, amelynek az a lényege, hogy a haggis-t, vagyis egy gömböcöt kell eldobni a lehető legmesszebbre, melynek általában egy whiskey-s hordón kell landolnia, és ehetőnek kell maradnia. A sziget bár magántulajdonban van, mégis népszerű a turisták körében az önellátó vendégházaival és éttermeivel, valamint a különféle sport lehetőségeivel.

3. Maid of the Loch

Maid of the Loch

A Maid of the Loch 1953-ban épült, s ez volt az utolsó hajó, amely a messziről érkező turisták vonatrakományait szállította. A Balloch-i kikötőhelyén található hajó felújítási munkák alatt áll. Míg nem szállhat vízre újra, addig sem kell elkeseredni, hiszen így is betekintést nyerhetnek az idelátogató turisták a történelmébe. Tea- és ajándékbolt is rendelkezésére áll.

4. West Highland Way

West Highland Way

A West Highland Way Skócia egyik legnépszerűbb túraútvonalai közé tartozik, évente közel 100.000 túrázó látogat el ide. Az egyik legjobb hely, ahol elkezdhetjük a túránkat az Rowardennan-ban található Ptarmigan Lodge, innen indulva több mint egy kilométeren keresztül haladhatunk a tópart mentén, míg el nem érjük a Rob Roy börtöneként ismert kőszirtet. Rob Roy állítólag itt tartotta túszait. Ezután elhaladunk még az Inversnaid és Beinnglas vízesések mellett is mielőtt a Glen Falloch-hoz érünk.

5. Erzsébet királynő parkerdő

Erzsébet királynő parkerdő

Az Erzsébet királynő parkerdő egy hatalmas terület a Loch Lomond és Trossachs között. 1928 óta az Erdészeti Bizottság része. Akár gyalog, akár kerékpárral is felfedezhetjük ezt a lenyűgöző környéket. A Lodge Forest Visitor Centre a lehető legjobb hely a kirándulás kezdetéhez. Az Aberfoyle-tól északra található központban kávézó és boltok is vannak, ezenkívül ösvény vezet egy gyönyörű vízeséshez.

6. Loch Katrine és a SS Sir Walter Scott

SS Sir Walter Scott gőzhajó

Loch Katrine a törvényellenes Catterin család után kapta a nevét, akik megfélemlítették a tó menti lakosokat. A tó keleti végén található apró sziget, az Ellen sziget, Walter Scott, a „Tó hölgye” című versében szereplő hősnő után kapta a nevét. Népszerű program az 1900-ban épített SS Sir Walter Scott, régi gőzhajós fedélzetén való utazás, mely ma már csak bio-üzemanyaggal működik. A hajó Stronachlachar-ból indul, s az út során vannak megállóhelyek, ahol az utasok felfedezhetik a dombokat és az elképesztő tájat.

7. Inveraray kastély

Inveraray kastély

Inveraray a Loch Fyne partján fekszik, s erdős domboldalak teszik még varázslatosabbá a tájat. Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson és Neil Munro műveiben is gyakran helyszínül szolgál ez a gyönyörű vidék. A fő látványosság az Inveraray kastély, az Argyll család székhelye. Ez a mesebeli kastély a 18. század közepén épült egy középkori erőd alapjaira. Az elegáns termeket a korabeli bútorok és aranyozott stukkók díszítik. Az idelátogatók megcsodálhatják a fegyvereket, porcelánokat, valamint Gainsborough, Kneller, Raeburn, Ramsay és Hoppner által készített családi portrékat. Megéri még ellátogatni az Inveraray börtönhöz, valamint az Inveraray Maritime Experience-hez.

8. Auchindrain Township

Auchindrain Township

Inveraray-tól délnyugatra található Auchindrain Township, egy kis mezőgazdasági közösség, amely megőrizte eredeti állapotát. A kis község összképének, a hagyományos parasztházaknak köszönhetően el tudjuk képzelni, hogyan is éltek a falusiak a nyugat-felvidéken a 19. században. A kisgazdákon kívül, akik gabonaféléket, burgonyát termesztettek és juhokat, szarvasmarhákat legeltettek a domboldalakon, a zsellérek is itt éltek, akik a munkájukért egy kis telket kaptak, amelyet művelhettek. A hagyományos házak egy nappaliból, egy kis oldalsó szobából, konyhából, mosdóból és egy pajtából vagy istállóból álltak, s ez mind egy fedél alatt van. A Látogató Központban érdekes kiállítási darabokat nézhetünk meg a korábbi lakosok életstílusával kapcsolatban, de bolt és kávézó is van a központban.

9. A Rob Roy Sztori

Rob Roy

A festői szépségű Callander városában található Rob Roy Látogató Központ Skócia egyik legvitatottabb fiújának az életét mutatja be. A legtöbben úgy tekintenek rá Skóciában, mint egy hősi klán vezér, közben Rob Roy szarvasmarha tolvaj és zsaroló is volt. A rablásaival és hőstetteivel kapcsolatos kiállításon kívül Trossachs térségét is bemutatja, ahol élt. A korszak népviseletével is megismerkedhetünk a központban.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A Munros és a Corbetts nem csúcsok, hanem bizonyos magasságú hegyek!! Ezt ki kellene javítani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here