PetrovacPetrovac, a Budva riviéra egyik városa, igazán népszerű a turisták körében. A várost oliva- és fenyőfák veszik körül. Ez a tökéletes üdülőhely azok számára, akik egy kicsit nyugodtabb, csendesebb nyaralásra vágynak, távol Budva zajos, nyüzsgő éjszakai életétől.

Petrovac szerzett magának egy pár percnyi hírnevet Hollywood-ban is, amikor a 2006-os Casino Royale című James Bond filmben szerepelt. Turisták tömkelege érkezett, hogy megnézze azt a bizonyos helyszínt, ahol egy igazi James Bond filmet forgattak. Sokan még mindig nem tudják, hogy azt az egész híres „Petrovac részt” igazából Csehországban forgatták.

Petrovac városát a rómaiak alapították a Kr.e. 3. században. Ezt bizonyítja az egyik itt található látványosság is, melyen római mozaikokat fedezhetünk fel. Abban az időben a város neve Lastva volt. A 18. század végén és a 19. század elején építették a Castel Lastva tornyot. Ezért kapta a Petrovac-ban található erőd is ezt a nevet.

Strandok

Lucice strand

A városon belül csupán két, összesen 600 méter hosszú strand található. Az egyik a városi strand, a másik pedig a Lucice strand. Ezeken kívül, Budva leghosszabb strandja, a Buljarica strand közvetlenül Petrovac mellett húzódik.

A Lucice strand egy igazán kényelmes, kavicsos-homokos strand a fával körbevett öbölben. Ingyenes és fizetős parkolók is vannak a közelben, ezen kívül éttermek, bárok, csúszdák és mindenféle tengeri programlehetőség varázsolja kényelmessé és nyugodttá, ugyanakkor izgalmassá a nyaralásunkat.

Buljarica strandBuljarica strand 2 kilométerre található Petrovac városától, Bar irányába. A 2400 méter hosszú strand nem csupán a Budva Riviéra legnagyobb, de az egész Adriai-tenger partszakaszának az egyik leghosszabb strandja. Könnyedén odajuthatunk autóval, hajóval vagy épp a Lucice strandról induló, a dombon átvezető ösvényen át. A strand teljesen jól felszerelt, minden strandoláshoz szükséges dolgot megtalálunk, éttermek, kávézók és bárok is biztosítják a tökéletes nyaralást. Akik az aktív nyaralást kedvelik és inkább túráznának egy kicsit, a srand körül festői szépségű öböl húzódik.

Rengeteg étterem és bár található Petrovac rakpartján. A város éjszakai élete csendes, nyugodt, de nyáron a Castello erődítményben egy éjszakai klub várja a szórakozni vágyókat. De nem kell tartaniuk azoknak sem a zajtól és nyüzsgéstől, akik a pihenés miatt mennek Petrovac-ba, mivel a klub egyáltalán nem zavar senkit.

Látványosságok

Castello

A velencei erőd, a Castello, a rakpart jobb oldalán található. A tetejéről elképesztő kilátás nyílik egész Petrovac-ra, nem hiába innen lehet a legszebb képeket készíteni a városról.

Egy idegenvezető segítségével könnyen megtalálhatjuk a római mozaikokat. Nem tart sokáig, de igazán érdekes és tanulságos.

Sveta Nedjelja szigetKét kis szigetet is Petrovac látványosságai közé sorolhatunk. Az egyik a Sveta Nedjelja, melyen egy apró templom is található. A legenda szerint ez a templom védi a tengerészeket.
A másik sziget pedig a Katič. Mindennap szerveznek kajaktúrákat a strandról a szigetekre a turisták számára.

Gradište monostorNem messze Petrovac városától, Buljarica térségében áll a Gradište monostor. Busszal vagy taxival is eljuthatunk oda, de akik egy kis mozgásra vágynak, csupán egy óra alatt el is sétálhatnak a monostorhoz.
Egy kis nehezítés, hogy a Gradište monostor a domb tetején áll. De abszolút megéri felmászni, hiszen lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. A Nemanjić uralom idején épített monostorról először a 14. században találtak írásos dokumentumokat. Annak ellenére, hogy ez egy igazán kicsi monostor, rendkívül híres a freskóiról.
Fontos megemlíteni, hogy két szerzetes itt írta meg az Első Szerb Helyesírási Könyvet, melyet 1597-ben Velencében adtak ki.
A monostor a „gradjevine” szó után kapta a nevét, ami az ókorban itt talált épületre utal. A turistákat egyáltalán nem érdekli, hogy a monostor mennyire kicsi, igazán nagy csodálattal beszélnek róla.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here