NazaréAz utazási prospektusokban Nazaré rendre ezzel a megtisztelő jelzővel szerepel. Tűnhet akár túlzásnak is, de csak addig, amíg saját szemünkkel meg nem győződünk róla, hogy csak egyetérteni lehet vele. Nazaré valóban párját ritkítja, pedig Portugália igazán nem szűkölködik varázslatos halászfalvakban.

Nincsenek világraszóló műemlékei, sem híres látnivalói, de helyettük van egy utánozhatatlan atmoszférája, melyet az élénken élő hagyományok és a folytonos pezsgés eklektikus találkozása határoz meg. Hosszú és széles, homokos partja a nyaralók minden álmát valóra váltja, de a nagyra nőtt településen az élet nem csak a strandokon zajlik. Nazaré jól ismert éjszakai életéről, mely júliusban és augusztusban rengeteg fiatalt vonz ide. Ugyanakkor azok a turisták is jól fogják itt érezni magukat, akik a strandolást az időutazással szeretnék párosítani.

Nazaré lakói részben még ma is a múltban élnek. A helyieket nem nehéz felismerni, hiszen napjainkban is a népviseletet hordják. A férfiakon jellegzetes kalap, ing és nadrág, a nőkön több rétegű alsószoknya – mintha csak egy portugál népmese elevenedne meg a szemünk előtt. Mentalitásukban is tetten érhető a szülőhelyükhöz való ragaszkodás, Nazaré sok lakója soha nem hagyja el faluját, kivéve, ha Fatimaba megy zarándoklatra. Meglehetősen elszigetelten élnek, főleg ahhoz képest, hogy kis falujuk ma már Portugália turisztikai térképén előkelő helyet elfoglaló üdülőhellyé nőtte ki magát, ahol nyáron több külföldi szót hallani, mint portugált. Aki igazából ízelítőt szeretne kapni Nazaré életritmusából, ne nyárra tervezze az utazást. Tavasszal már kellemes az időjárás, a turisták pedig még messze vannak. Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de a hotelek mögött még mindig ott van a régi kis halászfalu, csak meg kell keresni.

NazaréNazarét feltehetően a főníciaiak alapították, nevét pedig állítólag egy Szűz Mária szoborról kapta, amit a 4. században egy szerzetes hozott magával Názáretből. Egy másik legenda szerint egy helyi nemes éppen szarvasra vadászott, mikor az állat egy szikla szélére ugrott. Hajszál tartotta, hogy a vadász lovával nem zuhant le a magasból, ijedtében Szűz Mária nevét kiáltotta, aki megjelent mögötte és visszatartotta lovát. Ezen a helyen hálából építettek egy kápolnát, a Capela da Memóriat, ami az évek során zarándokhellyé vált. A látogatók még ma is megnézhetik a gyönyörű, kézzel festett azulejo csempéket, a kriptában pedig azt a kődarabot, melyen állítólag a legendában szereplő ló patájának nyoma látható.

Mivel egy eredeti halászfaluról van szó, nevezetességek garmadájára felesleges lenne számítani. Ami Nazaréban az egyik legkellemesebb elfoglaltság a strandoláson túl, az a nézelődés. Az emberek és a színes hajók látványa felér a legizgalmasabb múzeummal is, hiszen egy letűnt kor emlékét testközelben idézik meg a turisták előtt. A helybeli asszonyok színes gazdagon hímzett ruhában, főkötővel és többnyire mezítláb járják az utcákat, míg a férfiak gyapjúból készített, hosszú sapkában láthatók, melynek lelógó végében a pénzüket tartják. Ahogyan az itt élők viselete, úgy a csónakjaik is nagyon jellegzetesek. A főníciai stílushoz hűen színesre festik őket, alakjuk karcsú, hosszúkás. Sok hajón látható egy szem, amit arab szokás szerint azért festenek rájuk, hogy védekezzenek a rontás ellen, megóvják magukat a viharoktól és elősegítsék a jó fogást.

Nazaré

Nazarénak két része van, az egyik a halászati negyed, a másik Sítio, ahol a lakóházak állnak. A strand közelében kézműves boltok, piacok, éttermek, szállodák és vendégházak várják a turistákat. A főtér közvetlenül a tengerpart mellett található, innen szűk utcák vezetnek kisebb terekhez, a falu utcahálózata az eredeti mór település szerkezetét követi.

Amikor még a tenger borította azt a területet, ahol a mai Nazaré városa fekszik, az emberek fent, egy magas sziklán éltek. Ez a régi városrész Sítio, ahova nem csak autóval, de siklóval is fel lehet jutni, érdemes ezt választani, mert sokkal látványosabb az odafelé vezető út. A településnek ez a része egy 110 m magas szikla tetején épült ki, Nazaré egésze belátható innen. Itt áll a 12. századi kis kápolna, a Capela de Memória, melynek közelében egy oszlopon felirat hirdeti, hogy Vasco da Gama indiai útja után itt rótta le tiszteletét, hogy hálát adjon a sikeres visszatérésért. Sítio mindig nyüzsög a turistáktól, ennek megfelelően rengeteg itt a szuvenír árus is, akik tradicionális szőtteseket és más kézműves termékeket kínálnak.

Nazarétól kb. 7 km-re délre egy keskeny, védett öböl terül el, ami leginkább egy tóhoz hasonlít. Concha-nak, azaz kagylóhéjnak nevezik szokatlan alakja miatt. Ennek partján található a népszerű üdülőhely, Sao Martinho do Porto, ami elsősorban a kisgyermekes családok kedvence. A csendes kis település fénypontja a hosszú, homokos strand, melynek vize mindig kellemesen meleg és nyugodt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here