Kezdőlap Belgium Namur és környékének 14 legjobb látnivalója

Namur és környékének 14 legjobb látnivalója

0

A Sambre és a Meuse folyók egybetorkollásánál elhelyezkedő Namur egy igen fontos egyetemváros, egykor pedig a szárazföldi és vízi szállítás csomópontjaként szolgált. A domb, amin jelenleg a citadella „csücsül”, a római korban fontos katonai szereppel bírt, s mára a város legnépszerűbb látnivalójává vált. Stratégiai elhelyezkedésének következtében a városnak számos ostromot kellett túlélnie a múltban. A csaták miatt Namur építészetére egy kissé a „zagyvaság” a jellemző, hiszen különböző időszakokból maradtak fenn épületek. Namur remek kiindulópontnak bizonyul, ha szívesen ellátogatnának a gyönyörű Meuse és Semois völgyekbe.

1. Namur-i Citadella

A város felett magasodó citadella Európa egyik leghatalmasabb erődítménye. A római korban, a Sambre és a Meuse folyók közötti sziklás felszínt megerősítették, így nem meglepő, hogy több namuri gróf is ideépíttette kastélyát. Az idelátogatók felfedezhetik a régi barakkokat, bástyákat és a titkos, földalatti csatornákat. A barakkok alatti hídról nyílik a legelképesztőbb kilátás a városra. Innen lenézve láthatóvá válik a „donjon-t”, vagyis a középkori vár egykori helyét körülölelő, kacskaringós Merveilleuse út.

2. A Rue de Fer menti látnivalók

A városközponton át végighaladó, Ru de Fer nevű út két fantasztikus látnivalóval büszkélkedhet. Az egyik a gyönyörű, nemesi rezidencia, a 17. századból származó Hôtel de Gaiffier d’Hestroy, mely jelenleg az Ókori Művészetek Múzeumának ad otthont, ahol a látogatók a namuri régióból fennmaradt középkori műtárgyakat csodálhatnak meg. A kiállítás különlegességei közé tartoznak a helyi aranyművesek munkái, az elefántcsont darabok és a rendkívül jó minőségű vörösréz szerszámok. Az úton tovább haladva látható a barokk stílusú Szent Loup templom, ami az építészetet tekintve Namur legérdekesebb temploma. A Peter Huyssens által tervezett, 1621 és 1645 között épített templomot stukkó homlokzat és a 12 dór oszlop teszi igazán különlegessé.

3. Szent Albin-katedrális

A Szent Albán-katedrális a Place Saint Aubain közepén magasodik. A fenségesen klasszikus, kupolás épületet 1751 és 1767 között építette a milánói Gaetano Pizzoni egy korábbi, 11. századi templom helyére. A katedrálistól jobbra található a Diocesan Múzeum és az úgy nevezett Kincstár katedrális. A kiállítási darabok közé tartoznak a szertartási eszközök és miseruhák, valamint az egykori aranyművesek pompás munkáit is megcsodálhatják az idelátogatók. A templom fő különlegességei közé tartoznak a 12. századi, elefántcsont díszítésű namuri gróf mozgatható oltára, egy 8. századi, Meroving korabeli ereklyetartó Andenne városából, valamint namuri nemes Fülöp ereklyetartó koronája, melyet állítólag Jézus Krisztus töviskoronájának néhány tövise díszít. Fülöp bátyjától, konstantinápolyi Henriktől kapta a koronát.

4. Notre-Dame templom és a Kincstár

A Namur-ban található egyházi kincstár az 1818-ban az Oiginies kolostor tulajdonába került kincseket tárolja. Az itt látható darabok legszebbike egyértelműen Pater Hugovon Oiginies, aranyműves munkája, aki a 13. században a kolostorban élt. Ide látogatva két igazán fenséges dolgot semmiképp se hagyjanak ki: a Trier-ből származó, 1230-as evangélium borítóját és Gilles de Walcourt 1238-as serlegét. A Notre-Dame templom a kincstártól keletre fekvő kolostorhoz tartozik. A barokk stílusú templomot 1750 és 1756 között újították fel. Az idelátogatók megtekinthetik I. és II. Wilhelm grófok temetkezési emlékműveit.

5. A Központi Óváros

Namur belvárosának felfedezésének legjobb módja, ha a sétát a Pointe de Grognon-nál kezdjük, majd ellátogatunk az 1590-ből fennmaradt, egykori húsházhoz, mely jelenleg a Namuri Archeológiai Múzeumnak ad otthont. A múzeumban a római, frank és meroving időkből származó antik darabok igen széleskörű gyűjteményei látható, s ez Belgium egyik legjobbnak tartott kiállítása. Az aranyművesek munkái és a különböző üvegmegmunkálások rendkívül értékesek és különlegesek. A múzeumtól nem messze található a város legzsúfoltabb, legnyüzsgőbb tere, a Place d’Armes, melynek hátsó részén magasodik a harangtorony, mely a 14. századi városfal részét képező Saint-Jacquestorony maradványára épült.

6. Floreffe

Floreffe ad otthont az egykori pompás Premontrei Apátságnak, mely a rendet tekintve Belgium egyik legjobb állapotban megőrzött épülete. Az apátságot St. Norbert alapította 1121-ben, s ma is látható méretét a 17-18. században érte el. A nagy francia forradalom idején leállt a kolostori élet, ám manapság ismét egy apró papnevelő intézetként működik. Az apátsági templomból csupán a kereszthajó és a sekrestye maradt fent, a belsejét pedig Dewez újította fel a 18. század végén. Az apátság különlegessége Peter Endelrlin kórusülése, a 74, faragásokkal igen gazdagon díszített székével.

7. Fosses-la-Ville

A Fosses-la-Ville nevű község helyén eredetileg a kelták települtek le, a római időkben pedig a „Fossa” városnevet használták. Feuillien, ír misszionárius itt alapított egy kolostort 650 körül, melyet a 10. században leromboltak. Az új templom építését a 11. században kezdték meg, amikor Szent Feuillien maradványait a városba hozták. A templomból mára csupán a torony, a kórus és Belgium legrégebbi kriptája maradt fenn. A Szent Feuillien-templom maradványait a 18. században építették újjá. Az idelátogatók semmiképp se hagyják ki az 1524-es tölgyfa kórusülést és a 16. században készített, szentek ereklyetartóját.

8. Franc-Waret Kastély

Franc-Waret városához közel áll az ugyanezt a nevet viselő, elképesztő kastély, melyet eredetileg a 17. században építettek, ám a 18. században bővíttette ki XV. Lajos. Az épületek a belső udvar köré csoportosulnak, s egy felvonóhídon át közelíthetők meg. A kastélyba látogatókat idegenvezetők kísérik körbe a belső térben, ahol megcsodálhatják a pazarul berendezett szobákat, a gyönyörű, brüsszeli szövettapétákat, a ritka porcelánokat és a holland-flamand festményeket. A kastélyon kívül olyan hatalmas, gyönyörűen karban tartott kertekben sétálgathatnak a turisták, mint a 17. századi Francia-kert és a 18. századi Angol-kert.

9. Dinant

A Condroz nevű belga régió második legnagyobb városa, Dinant az Ardennek egyik legfontosabb turista központja. A pompás elhelyezkedésének köszönhetően a Felső-Meuse-völgyben, a meredek mészkősziklák alatt, valamint a hatalmas citadellája miatt Dinan egy rendkívül élénk turista központtá nőtte ki magát, főként hétvégente, amikor a Meuse-folyó telis-tele van boldog hajósokkal és kenusokkal. A citadella domb lábánál haladó Place Reine Astrid út mentén áll a Notre-Dame templom a Meuse-híd végénél. A gyönyörű, korai gótikus stílusú épület megcsodálása után, a látogatók felsétálhatnak a város felett magasodó citadellához, ahol a bámulatos kilátás mellett, fontos csatamezők is várják a kíváncsi turistákat.

10. Spontin Kastély

A Spontin kastély egy bámulatos, árokkal körülvett kastély. A Belgium egyik legszebbjének tartott Spontin Kastély a szintén Spontin nevű apró városhoz közel, a Bocq-völgyben található, 11 kilométerre Dinant-tól északra. A kastély egy 12. századi, öreg torony helyére épült, s a 14. században bővítették ki erődített várrá, majd a 16. században reneszánsz stílusban építették újjá. 1622-ben adták hozzá a munkás negyedet közvetlenül a 19. századi kovácsoltvas szökőkutakkal büszkélkedhető udvar mellé. A kastély szobáiban sétálva láthatóvá válik, hogyan is változott a stílus az évek során. A torony két üres szobájában gótikus kémények vannak, a könyvtár jellegzetessége a sakktáblaszerű padló, a szalon a tipikus reneszánsz stílust mutatja be, míg a déli szárnyra abszolút a neo-gótikus stílus a jellemző.

11. Semois-völgy

A Semois Belgium délkeleti sarkában, Arlon-hoz közel folyik, először Gaume síkvidékén és Lorraine belga részén keresztül, majd Tintigny-nél éri el az Ardenneket. A régióból továbbhaladva, a folyó átszeli a dombokat és széles kanyarokat váj az erdős sziklák köré, s ez együttesen fantasztikus látványt nyújt. A Semois-völgy meredek oldalai néhol olyannyira közel vannak a folyóhoz, hogy az út a perem felett magasodik. A völgybe látogatók gyalog vagy hajón csodálhatják meg a legjobban a rendkívüli tájakat. A nagyobb falvak többsége az Ardennek fennsíkján, a kanyargó folyó felett magasan helyezkedik el. A völgyben túrázva mindenképp látogassanak el Jamoigne-hez, ami egy régi kastéllyal és egy templommal is büszkélkedhet, Chiny-hez, és a folyómeder felső részén megbújó Florenville-hez.

12. Notre Dame d’Orval Apátság

A Gaume csendes és festői erdeje közepén, a francia határnál áll Belgium legnagyobb és legszebb kolostora, a trappista rendű Notre Dame d’Orval apátság. Az „arany völgy” első kolostorát állítólag 1070-ben alapították a calabriai bencés szerzetesek. Őket 1132-ben a trappisták követték, akik elkezdték megépíteni a Notre-Dame templomot. A trappista rend szigorú szokásait is átvevő apátság 1700 körül Európa egyik legvirágzóbb kolostora. Manapság, a régi apátság romjai tökéletesen felidézik az egykori hangulatot, az idelátogatók továbbá mindenképp csodálják meg a gyógynövénykertet és a régi gyógyszertárat is.

13. Bouillon

A Luxembourg belga tartomány déli részén, közel a francia határhoz,a kanyargós Semois folyó mentén bújik meg a csodás Bouillon. A várost az Ardennek déli erdős vidéke öleli körbe. Az itt található erődített kastély koronázza meg a Semois felett magasodó „sziklaszigetet.” A várat „szakállas” Godfrey építette 1050 és 1067 között a még régebbi erőd maradványaira. A vár Belgium középkori, feudális építészetének legkorábbi és egyben legjobb állapotban megőrzött példája. Bouillon másik rendkívüli látnivalója, ahová mindenképp érdemes ellátogatni a Ducal Múzeum, aminek a kastély tér északi része alatt elhelyezkedő, 18. századi ház ad otthont. A múzeumban, a helyi történelmet és néphagyományokat bemutató részén a látogatók különböző kézműves munkákat, régi bútorokat, konyhai eszközöket, valamint a város nemesi családjaihoz és Pierre Rousseau, híres újságíróhoz kapcsolódó emléktárgyakat tekinthetnek meg.

14. Arlon

Belgium messzi, délkeleti részén, Franciaország és Luxembourg közé ékelődött be az ország egyik legrégebbi városa, Arlon. A Grand Place és a polgári szabadságot szimbolizáló középkori kereszt az óváros központja. A tér délkeleti sarkától egy hangulatos utcácska vezet a Római toronyhoz, a 3. századi, római körkörös fal maradványához, mely jelenleg múzeumként funkcionál. A Grand Place-től, vagyis a főtértől felfelé haladó úton eljuthatunk a dombtetei Szent Donát-templomhoz, ami az Arlon grófok középkori erődítményének helyét vette át. Itt látható továbbá a Musée Luxembourgeois is. A múzeum három termében római sírköveket és Belgiumban igen különlegesnek számító szarkofágokat csodálhatunk meg.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version