MarvaoGyönyörű kilátás egy gyönyörű helyről. A leírhatatlan panoráma már önmagában elég ok lenne arra, hogy meglátogassuk a spanyol határ közelében, meredek oldalú hegy tetején kiépült kisvárost. Marvao – mely jelöltként szerepel az UNESCO Világörökségi listáján – Portugália egyik legszebb és legjobb állapotban megőrzött erődített települése. Sasfészeknek is nevezik az ország legmagasabban fekvő városát, melynek városafalain át a középkori vidéki Portugáliába léphetünk be.

A várost teljes egészében falak veszik körbe. A szűk, kanyargós, kövekkel kirakott utcák patyolatfehérre meszelt házak között kanyarogva meredeken vezetnek fel a várhoz. Marvao fontos stratégiai település volt, melyet a 13. században erősítettek meg. Ekkor épült az egész vidék látképét uraló vár, melyet a 15. és a 17. században átépítettek, kibővítettek. Az évszázadokon át bevehetetlennek bizonyuló erőd rendkívül jó állapotban maradt fenn, építészetileg is nagy értéket képvisel, ugyanakkor az innen nyíló, minden képzeletet felülmúló kilátás is rengeteg turistát vonz. Beláthatjuk innen a spanyol határvidéket és a Serra de Estrela hegység vonulatát is, melynek csúcsait télen gyakran hó fedi. A várban egy középkorból származó, hatalmas víztartályt is megnézhetünk, de érdemes felkeresni a közelben álló, 13. századi templomot egy kicsi, de annál érdekesebb múzeummal, ahol helyben talált régészeti leleteket, régi kézműves tárgyakat állítanak ki. A legegyszerűbben úgy tudjuk bejárni a várost, ha autónkat a városfalakon kívül hagyjuk. Így kényelmesen barangolhatunk sikátorok labirintusában.

MarvaoMint Portugália oly sok települése, Marvao is fontos vallási központ. Ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy felfedezzük a 14-17. század között épült templomait. Köztük is különösen figyelemreméltó az Igreja de Santa Maria és a Convento de Nossa Senhora da Estrela, melyek a régió ikonikus jelentőségű vallási épületei. Az Igreja de Santa Maria templom építése az 1300-as évekre tehető, egy 16. századi forrás pedig a felújításáról számol be. Gótikus stílusban, elsősorban gránit kövek felhasználásával építették. Néhány évvel ezelőtt alakították át múzeummá, a helyi történelmi örökséget képező tárgyakat őrzik itt. A Nossa Senhora da Estrela a városon kívül található kolostor, melyet 1488-ban építettek V. Miklós pápa parancsára. Legszebb eleme az oltár és a Szűz Mária szobor.

MarvaoA városka nem nyüzsög a turistáktól, sétánkat nem fogja zavarni a tömeg, kivéve, ha novemberben érkezünk. Ekkor tartják a híres marvaoi Gesztenye Fesztivált. Portugálok és külföldiek lepik el néhány napra a város utcáit, fiatalok és idősebbek népesítik be a máskor csendes kisvárost, mivel a marvaoi gesztenye országszerte nagy hírnévnek örvend. Egy hétvégén át sütik az őszi csemegét, a helyi éttermek is gesztenyéből készült specialitásokat kínálnak, kóstoltatják az újbort, kézművesek kínálják portékáikat, mutatványosok szórakoztatják a nézőket, tradicionális ruhákban és vicces jelmezekben vonulnak az utcákra, a zene és az éneklés hangjai messzire hallatszanak.

Marvao tökéletes úti cél az egynapos kirándulásokhoz, de kitűnő választás akkor is, ha a világ zajától távol, gyönyörű környezetben szeretnénk pihenni és élvezni a háborítatlan békét. A városka környékét is érdemes felfedezni, hiszen nem messze, a Sao Mamede-hegység természetvédelmi területén neolit és római kori romokat láthatunk és ezen a vidéken él Európa legnagyobb denevér kolóniája is. Evora és Monsaraz autóval szintén hamar elérhetők, itt további ízelítőt kaphatunk az autentikus Portugáliából és római épületek romjait is megnézhetjük.

Függetlenül a kastélytól vagy a kolostortól és az egyéb nevezetességektől, egy dolog biztosan nem hagy minket érintetlenül. Ez pedig a középkori hangulat, ami Marvaoban mindent körülleng az apró házaktól a templomokig, az éttermektől a kiskocsmákig. Úgy tűnik, Portugáliának ezen a részén az idő nem múlik olyan gyorsan, mint másutt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here