Szent Bávo-katedrálisGent régi városa festői utcácskák zűrzavara, ahol különös, toronytetős épületek sorakoznak a bájos csatornák mentén. Brugge mellett, Gent Belgium másik fantasztikus építészeti látványossága, ám Brugge-vel ellentétben itt a hatalmas turistabuszok tömkelege nélkül élvezhetik a látogatók a fantasztikus látnivalókat. Egy kellemes, nyári estés séta a városban biztosan feledhetetlen élményt biztosít minden ideérkezőnek, hiszen a legfontosabb épületeket gyönyörűen kivilágítják. A Schelde folyó mellékágain és a várost átszelő Leie csatornákon remek hajókirándulási lehetőségeket kínálnak. A történelem és építészet szerelmesei számára Gent a tökéletes úti cél, plusz itt sokkal kevesebb turista fordul meg, mint a nagyobb városokban, így kényelmesen felfedezhetik a helyi, modern, flamand kultúrát.

1. Szent Bávo-katedrális

A Sint-Baafsplein keleti oldalán áll a Szent Bávo-katedrális, egy fenséges, tégla- és gránitépület. A katedrális elődjéből, a Szent Jans templomból fennmaradt a gyönyörű, román stílusú kripta. A katedrálist V. Károly ajándékozta a városnak miután lerombolta a régit, hogy helyére egy erődítményt építsen. A katedrális gótikus kórusa a 13. századból származik, míg a gótikus tornyot és a főhajót a 15-16. században építették. A világos belső teret néhány rendkívül különleges festmény díszíti, mint például Peter Paul Rubens 1624-es Szent Bávó megtérése, valamint Frans Pourbus 1571-ben festett Krisztus az orvosok között című műve. A katedrális leghíresebb műalkotása egyértelműen a Genti Oltár, más néven a „Bárány imádata”, ami a flamand festészet legfantasztikusabb darabjaként ismert. A fő templom alatt található a püspökök sírjainak és a kincstárnak otthont adó kripta. A katedrális egyik kápolnájában tekinthető meg Joos van Wassenhove (Justus van Gent) 1464-es egyedülálló szárnyas oltárképe.

2. Gravensteen

Gravensteen

Gravensteen Nyugat-Európa egyik legerősebb, árokkal körülvett erődítménye, amit a Lieve folyó vesz körbe. Az erődöt I. Fülöp flamand gróf parancsára építették 1180 és 1200 között egy 9. századi épület helyére, amit egy szír stílusú várrá alakították át. Mára pedig az európai, középkori erődítmények egyik rendkívüli példájaként maradt fenn. A 14. századtól már nem a katonai funkcióit látta el, hanem a grófok használták a földek ügyintézéséhez. 1800-ban magántulajdonba került, s pamutszövődévé alakították át, valamint a munkások számára lakásokat hoztak benne létre. A vár előtt terül el az ókori Sint-Veerleplein, valószínűleg Gent legrégebbi tere. A téren piacokat rendeztek, ám itt tartották a kivégzéseket, valamint itt égették el az inkvizíció áldozatait is.

3. A Harangtorony

Harangtorony, Gent

A Sint-Baafsplein nyugati oldalán áll a város függetlenségét szimbolizáló, 91 méter magas harangtorony. A tornyot körülbelül 1300-ban kezdték el építeni, majd 1338-ban fejezték be. A jelenlegi templomtornyot az évszázad elején újították fel, így visszanyerve eredeti, 14. századi pompáját. A tornyot egy aranyozott rézsárkány díszíti, melyet először 1377-ben tettek fel rá. Ma már csupán a hasonmása látható, csak úgy mint a négy sarkon elhelyezkedő fegyveres alakzatnak. Az eredeti szobrok közül egyetlen egy maradt fenn, amely a földszinten található. A bámulatos posztócsarnok közvetlenül a harangtorony mellett helyezkedik el. A termet Simon van Assche építette a gyapjú- és ruhakereskedők találkozóhelyeként, majd a 18. században alakították át börtönné. Manapság kávézó és étterem várja az érdeklődő turistákat.

4. Városháza

Városháza, Gent

A hosszú-hosszú időn át épített fenséges városháza épületében több stílus is keveredik. A tanácstermeknek helyet adó, legrégebbi részt a brugge-i városháza ihlette. Rombout Keldermans és Dominic de Waghemakere építészek nevéhez fűződik a késő-gótikus stílusú, szobrokkal gazdagon díszített új szárny. A városháza ezen részének építését a vallási harcok miatt 1539-ben felfüggesztették. Az eredeti terv mindössze negyedét valósították meg, a Béketermet és az Esküvői kápolnát 1535-ben építették. A munkát a 16. században folytatták, így a Botermarkt-ra néző szárny reneszánsz stílusban épült, s tulajdonképpen a felső szint ad otthont a Trónteremnek.

5. Régi Piactér (Groentenmarkt)

Régi Piactér

A Régi Piac halpiacként kezdte, majd a 18. században már főként zöldségpiacként működött. A középkorban Gent szégyenoszlopa is a téren állt. A nyugati részén terül el a hosszú Groot Vleeshuis, egy középkori, fedett húspiac egy aranyozott házzal és egy kápolnával. Az épületet 1406 és 1410 között építették, majd 1912-ben újították fel. A Vleeshuis déli végén található a Penshuizeket, ahol a leölt jószágok belsőségeit adták a szegényeknek. Manapság a Vleeshuis épülete étteremként funkcionál, ám nem csak az éhes turisták fedezhetik fel a csodás belső teret.

6. Folklór Múzeum

Folklór Múzeum

Az 1962-ben tökéletesen felújított múzeum korábban gyermekkórházként működött. A házakat a jómódú családok alapították a rászorulók számára. A festői udvar 18 összekapcsolt, tipikus flamand házikónak ad otthont, melyekben jelenleg egy rendkívül széles körű Folklór Múzeum tekinthető meg. A múzeumban az érdeklődők egy igen figyelemre méltó szerszámgyűjteményt, dokumentumokat és mindennapi tárgyakat csodálhatnak meg, amelyek remekül bemutatják, milyen is volt a flamand népi élet az 1900-as években. A felújított műhelyek, nappalik, étkezők, borbély üzletek, gyógyszertárak, cukrászdák és gyertyagyártó üzletek szintén nagyszerű látnivalóknak bizonyulnak.

7. Szent Bávo-apátság romjai

Szent Bávo-apátság romjai

A város keleti részén, a Leie-csatorna felett átívelő Slachthuisbrug hídon átsétálva érkezünk meg a Szent Bávo-apátság romjaihoz. A St. Amandus által 630-ban alapított apátságot azután építették újjá, hogy a 10. században a normannok szinte teljes egészében lerombolták. Az apátság késő gótikus kolostorának galériája, a nyolcszögű árnyékszéke és az ebédlő egy része is fennmaradt. A gyönyörű, 12. századi, román freskókkal díszített ebédlő ad otthont a Kőfaragó és Szobrászati Múzeumnak, ahol középkori sírok rendkívüli gyűjteményét, genti szobrokat és a 12-18. századból származó, építészeti alkotásokat csodálhatnak meg az érdeklődők.

8. Genti Múzeum

Genti Városi Múzeum

Belgium egyik leggazdagabb múzeumának, a Genti Múzeumnak a Bijloke-i Ciszterci Apátságának téglaépülete ad otthont, ahol a látogatók a város örökségeit és egy rendkívüli kulturális gyűjteményt tekinthetnek meg egy egyedülálló, történelmi helyen. A termek kronológiai sorrendben mutatják be Gent történelmét, s pompás kiállítási darabokon át ismerhetik meg a városi életet. Ékszerek, fegyverek, ruhadarabok, könyvek, festmények, vallási szentképek és kerámiák várják a legkorszerűbb módon az érdeklődőket. A múzeum központjában a 14. századi ebédlő áll a kivételes téglaoromzatával. A belső falakat freskók díszítik, melyek között ott „lapul” a 10 méter hosszú Utolsó Vacsora című festmény is. A múzeum ideiglenes kiállításokat is szervez, melyek az év során a szomszédos kolostor épületében láthatóak.

9. Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

A múzeum fő látnivalói egyértelműen a 15-20. századi festmények gyűjteménye. A bejárat mellett található központi teremben nyolc, nagyszerű, brüsszeli falikárpit várja az érdeklődőket, közülük három Dárius történetét ábrázolja, a maradék öt kép témája pedig az Istenek győzelme. A terem bal oldalán helyezkedik el a „Régi Mesterek” rész, ahol két kiemelkedő festmény is látható: Hieronymus Bosch „Keresztvitel” és „Szent Hieronymus” című alkotásai. A terem jobb oldalát főként belga művészek 19-20. századi művei díszítenek.

10. Vismarkt és Kraanlei

Kraanlei

A Sint-Veerleplein téren álló bámulatos, barokk stílusú épület a régi halpiac, amit Artus Quellin tervei alapján építettek 1689-ben. A bejárat Neptunust ábrázolja, továbbá a férfi és nő allegorikus képe is látható rajta. Északkeletre található a Kraanlei sétány mentén az elképesztően elegáns házakkal. Balra látható a Craenenburgh, majd az 1500 körül épített brabant-gótikus stílusú De Lelye házak sorakoznak egymás után. A csatorna mentén tovább haladva megcsodálhatjuk a 17. századból származó De Klok házat a különleges csigalépcsőjével és allegorikus domborműveivel. A De Zeven Werken van Barmhartigheid és a Het Vliegend Hert két 17. századi városháza, amiket pompás domborművek díszítenek.

11. Graslei

Graslei

A Graslei sétány mentén sorakozik Belgium néhány legszebb egyesületi háza. Az építészeti különlegességeket kedvelők számára tökéletes program egy kellemes séta a térségben. Semmiképp se hagyják ki az 1531-ben épített, brabant-gótikus stílusú Gildehuis der Vrije Schippers-t és a Fildehuis der Graanmeters-t, melynek jellegzetessége az 1698-ból származó lépcsős oromzata. A csatorna mentén tovább haladva látható a Tolhuisje (vámház), egy flamand, reneszánsz épület, ami a román Spijker vagy Koornstapelhuis mellett helyezkedik el. Az 1527-ben építet, brabant-gótikus stílusú Gildehuis der Metselaar -ral, vagyis a Kőművesek Házával válik teljessé az egyesületi házak sorozata.

12. Korenlei

Korenlei

A Sint-Michielsbrug híd vezet a Korenlei sétányhoz, ahol bámulatos homlokzatú házak sorakoznak. A csatorna partján állva elképesztő látványt nyújt a Graslei túlpartja. Itt sétálgatva mindenképp látogassanak el Egmont herceg egykori, 1352-ből származó házához (Hof van Gruuthuse), melynek helyét mára átvette egy neoklasszikus stílusú homlokzatú épület. A Hotel de Ghellinck egy másik nagy nevezetességnek számít a Korenlei mentén, de az egykori, 12. századi, román kastélyhoz, a Lintworm en Krocht-hoz is abszolút megéri elsétálni, amelyet a 20. század elején építettek újjá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here