MechelenMiután megcsodáltuk Antwerpen történelmi központját és meglátogattuk a város legendás múzeumait, a hátország számos más látnivalóval várja a kíváncsi turistákat. Belgium igazán nagyszerű ország, hiszen kis méretének köszönhetően minden település elérhető maximum egy óra autózással, így tökéletes mindazok számára, akik egy városban szeretnék tölteni a kirándulásokat, s azok számára is, akik egész napokon át túráznának. A főbb látványosságok közül sokat láthatunk az olyan belga nagyvárosokba tartó utazásunk során, mint például Gent és Brugge. Akik pedig inkább a fővárost kedvelik, azok számára is ugyanolyan könnyen megközelíthetőek ezek a helyek Brüsszelből.

1. Mechelen

Mechelen lenyűgöző városa Brüsszel és Antwerpen között fekszik a Dijle folyó partján. Az óváros központját körkörös módon, széles körutakkal alakították ki, amelyek a korábban a várost körülvevő falakat helyettesítik, ez az elrendezés segített megőrizni a középkori megjelenést. A Grote Markt-ban még mindig a 16-18.századi oromzatos házakkal találkozhatunk, míg a tér délkeleti oldalát a városháza (Stadhuis) határolja, amely 2 részből áll. A jobb oldali épület a Lakenhall (Posztócsarnok), amely 1320-1326 között épült Brugge csarnokainak mintájára, míg az épület bal oldalát, melyet Rombout Kelderman tervezett 1529-ben, V. Károly ajándékozta a Nagy Tanács számára.
A tér mögött található a Sint-Rombouts katedrális, melynek fő jellegzetessége a méltán híres 97 méter magas óratorony. Azok számára pedig, akik még többre vágynak Mechelen óvárosi része számos látnivalót kínál. A Dijle-hídon túl áll a Huis de Zalm, a halkereskedők egyesületi háza gyönyörű, reneszánsz stílusú homlokzattal. Manapság a híd jobb oldalán helyezkedik el Belgium egyik legrendkívülibb látnivalója, az úgy nevezett Haverwerf-nél található bámulatos, részben fából készült homlokzatokkal büszkélkedhető házak sorozata. Az egyik leglátványosabb mind közül a 16. századi „Paradicsom”, melynek ajtóboltozatán Ádám és Éva jelenik meg.

2. Lier

Lier

Lier városa egy igazán nyugodt hely, ahol mindenki kikapcsolódhat egy kis időre. Ugyan a városközpontban található Grote Markt súlyosan lerombolódott az antwerpeni német bombázás során, a fő épületek többsége mégis fennmaradt. A tér keleti oldalán a 18. századi Városháza áll, mely egy elképesztő, rokokó stílusú lépcsőházzal és gyönyörűen dekorált szobákkal is büszkélkedhet. A szomszédos, 1369-ben épült, gótikus harangtorony a középkori posztóház egyetlen máig látható darabja. A városházától északra található az 1418-as Vleeshuis, vagyis a húsház, mely manapság kiállító teremként funkcionál. A közelben a turisták megcsodálhatnak néhány igazán figyelemre méltó társulati házat is, ilyen például az 1717-ben épített Bakkerhuis és az 1721-es Huis d’Eycken Boom. Közvetlenül a Városháza mögött látható az 1383-ból származó Spanyol-kápolna (Sint-Jacobskapel), nyugatra pedig a Cauwenberghstraat nevű utcán elhelyezkedő Stedelijk Múzeumban a látogatók nem csupán a holland és a flamand művészetet, de a francia és spanyol, valamint a kortárs művészek műveit is megismerhetik. A Grote Mark-tól elindulva az Eikelstraat-ot követve délre található Belgium egyik legfestőibb kolostorkomplexuma, a Begijnhof, mely az alacsony épületeivel és szűk utcácskáival egy város a városban érzetét kelti.

3. Szent Gummarus-templom, Lier

Szent Gummarus-templom, Lier

A lieri Klenie Nete-től keletre található Brabant egyik késő-gótikus mesterműve, az 1425 és 1540 között épített Szent Gummarus-templom. A templom olyan egyedülálló művészeti kincsekkel büszkélkedhet, mint a késő-gótikus, világos homokkőből faragott karzatrács, mely Jézus kínszenvedését, evangélistákat és papokat ábrázol, a templom színesre festett ablakai pedig szintén elképesztő szépséggel bírnak. A templomot díszítő számtalan festmény közül a leglenyűgözőbb egyértelműen az első fedett körfolyosón található oltárkép, melynek oldalburkolatát valószínűleg Rubens festette. A templom kincseinek legfontosabbika kétségkívül a 800 kilogrammos, ezüst Szent Gummarus síremlék, melyet körmenetek alkalmával végigvisznek az utcákon.

4. Turnhout

Turnhoutu kastély

Turnhout rendkívüli gazdagságra tett szert annak köszönhetően, hogy egy középkori kereskedelmi útvonalon helyezkedik el, s így fontos szerepet játszott a szövőiparban. Manapság a legtöbb fennmaradt történelmi látnivalója abból az időből származik, mikor kereskedelmi központként funkcionált. Turnhout 12. századi kastélya adott otthont egykor a térség feudális uralkodóinak, Brabant hercegeinek. A remek állapotban megőrzött, 13. századi Beuginage, az úgy nevezett „beguina” női vallási rend kolostora, az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült. A gótikus pompát kutató turisták mindenképp látogassanak el a városközpontban álló Szent Péter-templomhoz.

5. Sint-Dimpnakerk

Sint-Dimpnakerk

A Mol városába vezető úton található a Sint-Dimpnakerk, egy 1349 és 1479 között épített késő-gótikus templom. A hatalmas, 16. századi tornyot váltakozó, fehér homokkőből és barna vasércből építették, ám soha nem fejezték be. A templom műkincsei közé tartozik például a 1515-ös gyönyörű, fából faragott Szent Dymphna oltárfala. A templom 14. századból származó kőoltára a 12 apostolt ábrázolja, valamint az épületben a látogatók megcsodálhatják még Szent Dymphna és gyóntatója, Gerebernusz ereklyetartóját is.

6. Breendonk-erőd

Breendonk-erőd

A Willebroek nevű településtől délre, Mechelen-től 12 kilométerre áll a Breendonk-erőd, melyről sok belga asszociál egyből a II. világháborús német megszállás terrorára. Az erődöt 1906 és 1914 között építették, s ez volt Antwerpen utolsó védelmi helye, melyet végül 1914 októberében adtak fel. A II. világháborúban, a német hadsereg beözönlésekor, az SS felállította a koncentrációs táborát, ahol egészen 1944-ig körülbelül 4000 hadifoglyot tartottak fogva, akik közül 370 meghalt. Az idelátogatók egy bámulatos túrán is részt vehetnek, mely során először a cellákat és a kínzókamrákat nézhetik meg, s a korábban őrizettbe vett emberektől származó bizonyítékokat is megismerhetik. Az erőd falait először felrobbantották, a romokat pedig a rabok hordták el. A tábor történetéről filmet is készítettek.

7. Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Kelet-Flandria tartományában, a Schelde és a Durme folyó között, a Waasland régió közepén helyezkedik el Sint-Niklaas. Az itt található, lenyűgöző Grote Markt Belgium legnagyobb várostere, melynek északnyugati végét az 1878-ban épített, neo-gótikus stílusú Városháza uralja. Az épület tornya 35 harangnak ad otthont. A Városháza mögött magasodik az 1841-ben alkotott Onze-Lieve-Vrouwekerk tornya. A torony egy aranyozott kupolával és egy hat méter magas Szűz Mária szoborral is büszkélkedhet, közvetlen mögötte pedig a Sint-Niklaas templom, a város védőszentjének temploma emelkedik, melyet 1238-ban építettek, s a 16. században több okból kifolyólag is megnagyobbítottak.

8. Dendermonde

Dendermonde

Dendermonde városa a textiliparnak köszönheti gazdagságát, mely a fenséges épületekre nézve a mai napig látható. Rendkívül érdekes történelmi emlékművek és műkincsek maradtak fenn a hosszú-hosszú történelméből. A városközpontban található Grote Markt épülete egy bájos, elkerített, flamand piactér képét kínálja. A főtér ad otthont a korábbi húspiacnak. A gótikus Városházát 1460 és 1462 között építették, manapság pedig egy kitűnő városi múzeumnak ad otthont.

9. Diest

Diest

Diest egy erősen farmosított térség piacközpontja, melyet idilli mezők vesznek körbe. A főtéren álló Városháza pincéi adnak otthont a Stedelijk Múzeumnak, mely nem csupán az értékes gyűjteményeinek köszönhetően lenyűgöző, de a középkori épülete is bámulatos. A gótikus épületen belül, a látogatók megcsodálhatnak egy fegyvergyűjteményt, az Utolsó Vacsora fára festett változatát és az aranyművesek csodás alkotásait is. A román szobát például Vilmost, a csend fiát és az „Orange-Nassau” házból származó Fülöp herceget ábrázoló festmények díszítik. A főtéren található továbbá a Sint Sulpitius-templom is, a Brabant gótikus stílusú egyik legszebb alkotása. A templom olyan igazán érdekes műalkotásoknak ad otthont, mint a szószéket, az oltárokat és a gyóntatószéket díszítő elképesztő faragások.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here