A csatatér Waterloo déli részénAzok számára, akik Brüsszelben szállnak meg, remek lehetőség nyílik egész Belgium megismerésére. A központi elhelyezkedésének köszönhetően Brüsszel tökéletes kiindulópont a környező vidék felfedezéséhez. Olyan híres turista látnivalókhoz juthatunk el könnyedén a városból, mint a történelmi Waterlooi csata helyszíne és a flandriai régió települései, ahol az Ypres-i csatamezőket csodálhatjuk meg. Azok számára pedig, akik nem igazán kedvelik a folyamatos ki- és bepakolást az utazásaik során, a legjobb, ha Brüsszelben szállnak meg, bérelnek egy autót és körbejárják a környéket.

1. Waterloo

A Brabant tartományában található Waterloo egy kis város, mely világszerte híres az 1815. június 18-i csatáról. A Waterlooi csatában a Napóleon által vezetett francia hadsereg csapott össze a brit, a hannoveri, a holland és a porosz haderőkkel. A csatatér Waterloo déli részén található, s jelenleg legelők és gabonamezők békés képe tárul az idelátogatók elé. A Butte deu Lion, vagyis az Oroszlános-domb a korábbi csatatér felett emelkedik, s igen messziről is jól látható. A mesterséges dombot 1823 és 1826 között alkották meg éppen ott, ahol az orániai herceget halálos seb érte. A 40 méter magas dombot 32000 köbméternyi földből építették. A domb tetején egy Arthur-Louis van Geel által alkotott oroszlánszobor áll, mely 28 tonnát nyom és több mint négy méter hosszú. Az emlékmű alatti területről elképesztő panoráma nyílik a csatatérre.

2. Királyi Közép-Afrika Múzeum

Királyi Közép-Afrika Múzeum

A Musée Royal de l’Afrique Central, vagyis a Királyi Közép-Afrika Múzeum egy Charles Girault, francia építész által tervezett fényűző épületben található. Az 1910-ben befejezett projekt csupán II. Lipót belga király egy újabb agyszüleménye volt. A múzeum rendkívül széleskörű gyűjteménye első sorban a korábban Belga Kongóként ismert területről származik. A múzeumba látogatók megismerhetik az egykori afrikai gyarmat vadvilágát, archeológiáját, ásványtanát, néprajzát és a közép-afrikai emberek művészetét. A múzeum ásványokat bemutató része, a maszk gyűjteménye, valamint a fafaragványai és elefántcsontból alkotott alakzatai rendkívül különlegesek. A régi fákkal teli hatalmas és gyönyörű Tervuren Parl a múzeumtól délre terül el.

3. Aalst

Aalst

A nagyrészt autonóm Flandria egykori fővárosa, Aalst a Dender folyó mentén helyezkedik el. A békés, nyugodt hely híres az egyre sikeresebb virágpiacáról. A fotósok semmiképp se hagyják ki a Bloemenveilinghal nevű virágpiac elképesztő, színes látványát, melyet minden reggel Albrechtlaan-ban tartanak. A Grote Markt-on, vagyis a város főterén áll az eredeti Városháza, mely igazi fénypont a történelem megszállottai számára. A Városházát 1225-ben kezdték el építeni, s ma Belgium legrégebbi ilyen típusú épületekén tartják számon. Az ókori, díszes, homokkő épületen látható a gótikus stílusú épületek három évszázados fejlődése. A főtértől nem messze, keletre található a Szent Márton-templom. A templom kápolnájának kórusát és harangját Herman és Dominic de Waghemakere alkották meg, akik az antwerpeni katedrálist is építették. A templom belsejét olyan elképesztő műalkotások díszítik, mint Peter Paul Rubens „De Heilige Rochus en de Pestlijders”, vagyis a „Szent Rókus és a Pestistől Szenvedők” című festménye, ami a jobboldali oldalhajó bal oldalán található.

4. Moorsel

Waterkasteel, Moorsel

Az Aalst városában kirándulók mindenképp látogassanak el a mindössze öt kilométerre található Moorsel nevű településre, ahol megcsodálhatják a reneszánsz korból fennmaradt, vörös téglákból épített árokkal körülvett várat (waterkasteel). Charles de Croy, Affligem apátja, majd később Tournai bíborosa építtette 1520-ban nyári rezidenciaként. A vár felfedezése után, ismerjék meg Moorsel főtemplomát, a 13. századi Szent Márton-templomot, ami a legenda szerint egy 7. századi, Szent Gudulának szentelt kápolnából nőtt ki. A jelenlegi templom három barokk stílusú oltárral büszkélkedhet, melyeket Jacob Ulner készített. A város környéke is bámulatos, telis-tele van dimbes-dombos farmokkal, így itt autózva felfedezhetik Belgium néhány legelképesztőbb tájvidékét is.

5. Meise Botanikus Kertje

Meise Botanikus Kertje

A korábban Belgium Nemzeti Botanikus Kertjeként ismert Meise-i Botanikus Kert a város külvárosi részén helyezkedik el, Brüsszeltől 14 kilométerre északra. Az 1958-ban megnyílt park faiskolái és melegházai a 12. századi kastély és a Domaine Bouchard nevű tó köré csoportosulnak, ahol II. Leopold testvére, Sarolta mexikói császárné élt miután elmenekült Mexikóból a forradalom idején. Több mint 10.000 növényt rendeztek el származásuk szerint. A leglátványosabb növények közé tartoznak a Victoria melegházban található vízi és lápi növények, a Palais des Plantes nevű házban pedig a trópusi és szubtrópusi növényeket ismerhetjük meg.

6. Oudenaarde

Városháza, Oudenaarde

Kelet-Flandria déli részén helyezkedik el Oudenaarde, éppen ott, ahol az Ardennek part menti lápos vidékét kettészakítja a Schelde folyó. A csendes város jelentős textiliparral büszkélkedhet. A művészetek szerelmesei számára Oudenaarde igazi paradicsom, hiszen a gótikus stílusú, bámulatos épületei és az 1526 és 1537 között épített, fenséges Városháza biztosan lenyűgöz minden idelátogatót. A Városházát Hendrik van Pedei, brüsszeli építész tervei alapján a már lebontott bírósági épület oldalához építették. Az építész a brüsszeli és leuveni, kései-gótikus városházak stílusát követte, valamint belecsempészett néhány reneszánsz elemet is. A Városháza megcsodálása után látogassanak el a gyönyörű Szent Walburga-templomhoz, Belgium egyik legszebb reneszánsz épületéhez, az 1600 körül épített Püspök Palotájához, valamint a Miasszonyunk-templomhoz, melynek jellegzetességei a szűk kórusablakok, a kórus saroktornya és a nyolcszögű kereszttorony.

7. Huizingen park

Huizingen

A természet szerelmesei számára a Huizingen park elképesztő kertjei és több kilométernyi túraútvonala abszolút verhetetlen kikapcsolódást jelentenek. A parkban történelemben sincs hiány, az itt elsőként épített kastély a 15. századból származik, de a térség valódi terjeszkedése a 19. század közepére nyúlik vissza, amikor a birtokot a ma is látható parkká alakították át. A kisgyermekes családok is biztosan élvezik majd a parkot, hiszen egy állatkert, medencék és számos játszótéri felszerelés várja őket, de tulajdonképpen a park maga egy elképesztően gyönyörű hely, ahol csak egy kellemes sétával vagy épp egy piknikkel is eltölthetjük az időt.

8. Ath

Szent Julien-templom, Ath

Ath kis városát a 12. században alapították, amikor IV. Balduin, Hainaut grófja felemelte a várost erre a címre. A stratégiai fontossága miatt a gróf számos várat építtetett a településre. Az 1168-ban épített 23 méter magas Burbant-torony IV. Balduin eredeti erődítményének egyik maradványa. A 3,7 méter vastag falak következtében a torony belsejében csak nagyon kis hely van. A vár többi részét a 16. században rombolták le. A városközpontban álló 12. századi Szent Julien-templom hatalmas tornya és négy kisebb tornya, valamint harangjátéka szintén megér egy látogatást, míg a Grand Place ad otthont a 17. századi városházának és több gyönyörű, 18. századi háznak is.

9. Hasselt

Szent Quentin-katedrális, Hasselt

Hasselt Limburg tartományának nyüzsgő fővárosa. A központban, a zsúfolt Grote Markt számos régi, nemesi házzal van körülvéve. A főtértől nyugatra található a 15. században, római alapokra épített, gótikus stílusú Szent Quentin-katedrális, mely gótikus freskókkal díszített belsővel büszkélkedhet. A tértől csupán egy rövid sétányira helyezkedik el az 1728 és 1740 között épített Onze-Lieve-Vrouwekerk, melyet 1950 és 1952 között építettek újjá egy 1944-es súlyos bombázás után. A belváros keleti oldalán a látogatók megcsodálhatják a helyi történelemnek szentelt Stellingwerff-Waerdenhof Múzeumot, melynek a legelképesztőbb kiállítási darabja egyértelműen a világ legrégebbi, az 1286-ból származó szentségtartója.

10. Laarne-i Kastély

Laarne-i Kastély

A Laarne-i kastély Gent városától 11 kilométerre fekszik, így remek program lehet a város és a kastély felfedezése egy egynapos kirándulás során. A 11. századi, ötszögű erődítményt Gent védelme érdekében építették, majd a 17. században újjáépítették. Jelenleg a vizesárokkal körülvett várban két belső udvar és jobboldalt egy hatalmas homlokzat van. A kastély belsejét francia és antwerpeni stílusú bútorokkal rendezték be, a 16. századból származó, gyönyörű brüsszeli falikárpitok pedig Miksa császár vadászatát ábrázolják. A kastély első szintjén a látogatók megtekinthetik a csodás ezüstmunkák gyűjteményét, mely magában foglalja a 15-18. századi francia és belga ezüstöt is, különösen fontos darab a Rubens által 1628-ban, II. Katalin cárnő számára tervezett tányér.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here