FőtérBrüsszel, Belgium és az Európai Unió fővárosa, valamint a belga királyi család székhelye egy szokatlanul kicsi, kényelmes város. A gyönyörű Brugge és Gent városokkal ellentétben, ahol turisták tömkelege sétálgat nap mint nap, Brüsszel Belgium fő gazdasági és oktatási központja, így sokkal hétköznapibb hangulatot áraszt, mint előbbiek. A Brüsszelbe kirándulók abszolút átérezhetik, milyen is a tipikus belgiumi élet, főként a fantasztikus éttermekben és kávézókban ücsörögve. Ugyan Brüsszelben nem találhatóak meg az igazi turista látnivalók, azonban néhány napra mindenképp érdemes ellátogatni a városba, hiszem világszínvonalú múzeum és művészeti galéria, valamint olyan bámulatos látványosságok várják az érdeklődőket, mint az Atomium és az óvárosi negyed néhány régi épület elképesztő maradványa. Miután megcsodáltuk a pompás gótikus és barokk stílusú épületeket, mindenképp pakoljunk fel a híres brüsszeli csokoládéból.

1. Főtér

Brüsszel Óvárosának szívében található Európa egyik legjobb állapotban megőrzött főtere. A tér elegáns jellegét az egyesületi házak rendkívül különleges épületei adják, melyekre jellemzőek a fenséges oromfalak, a falkiugrások és a balusztrádok, valamint a díszes kőfaragványok, a házak továbbá arannyal is gazdagon dekoráltak. A barokk stílusú épületek többségét 1696 és 1700 között építették, ám sok házon látható a flamand hatás is. A főtér történelme azonban sokkal korábbra nyúlik vissza, hiszen először a 11. században alapították meg, s nem sokkal később a város politikai és gazdasági központjává nőtte ki magát.
A tér legszembetűnőbb épülete az 1402-ben épített Városháza, amit tulajdonképpen azért hoztak létre, hogy háttérbe szorítsa a rivális város, Brugge Városházát. Az épület belsejébe számos fenséges szoba található, melyek között a leglenyűgözőbbek egyértelműen a brüsszeli faliszőnyegekkel díszített Maximilian terem, a hatalmas Tanácsterem, melynek az elképesztő mennyezetét Victor Janssens tervezte, a nagyszerű bálterem és a Házasságkötő terem, valamint az Escalier d’Honneur, ahol Brüsszel történelmét ábrázoló falfestményeket tekinthetnek meg az érdeklődők.

2. Manneken Pis

Manneken Pis

A Rue de l’Etuve mentén található Manneken Pis Brüsszel legismertebb látnivalója, amit általában turisták tömkelege vesz körbe. Azon kívül, hogy története legalább 1388-ig nyúlik vissza, sokkal többet nem tudunk a pisilő kisfiú szobrának eredetéről. A gyakran „Brüsszel legrégebbi lakójaként” emlegetett szoborról számos legenda terjeng. Az egyik szerint a szökőkutat egy bátor kisgyermek emlékére állították, aki megakadályozott egy tűzvészt, egy másik szerint pedig az egyik gróf fiát ábrázolja, aki nem tudta visszatartani a vizeletét egy felvonulás során. A jelenleg is látható szobrot idősebb Jérôme Duquesnoy készítette 1619-ben, s ugyan számtalanszor ellopták, mindig helyreállították. A fő ünnepek, események és fesztiválok alkalmával a szobrot különböző jelmezekbe öltöztetik.

3. Szent Mihály-székesegyház

Szent Mihály-székesegyház

A Szent Mihály és Szent Gudula tiszteletére épített gótikus templomot a 1225-ben alapították, de csupán a 15. században készült el teljesen. A lenyűgöző homlokzat fenségesen magasodik a széles lépcsősor felett, melyet Jan van Ruysbroeck egyik remekműve, egy 69 méter magas ikertorony koronáz meg. A gyönyörűen bútorozott belső részt Bernard van Orley egyedülálló színezett üvegablakai teszik még varázslatosabbá. A déli kereszthajóban, az érdeklődők megtekinthetik az V. Károlyt és Portugáliai Izabellát ábrázoló bámulatos festményt, míg az északi kereszthajót II. Lajos és Mária, magyar királyi pár képe díszíti. A Szentség kápolnájában pedig a kórustól balra, az ablaküvegen az Oltáriszentség csodája látható.

4. Belga Képregény Centrum

Belga Képregény Centrum

A fantasztikus, 1906-os épületet Victor Horta tervezte, ma pedig a csodálatos Belga Képregény Centrumnak ad otthont, melyet a mesék és képregények történelmének szenteltek, hiszen Belgiumnak köszönheti a világ például a Hupikék Törpikéket és a Tintin kalandjait. A múzeumban 200 folyamatosan váltakozó eredeti képregény kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, melyeket belga és francia képregény készítők rajzoltak. Emellett pedig, a kiállítás eredeti tervekkel és vázlatokkal mutatja be a belga és francia képregények népszerűségének növekedését, továbbá olyan rendkívül ötletesen újjáalakított képregényeket is megtekinthetnek a látogatók, mint a Lucky Luke, valamint a Tintin és Haddock kapitány kalandjai.

5. Koningsplein (Királyi-tér)

Királyi Palota

A téren álló legfontosabb épület a Királyi Palota, ami a belga királyi család hivatalos rezidenciája. A tetőn lobogó belga zászló az uralkodó jelenlétét jelzi, mindennap délután fél három körül pedig ünnepélyes hangulatban történik meg az őrváltás. A palota körül egy neoklasszikus homlokzattal büszkélkedhető épületegyüttes található. A Királyi Tudományos Akadémiának otthont adó Palais des Académies egykor az orániai herceg rezidenciájaként szolgált, a tér nyugati oldalán pedig a Palais des Beaux-Arts áll, melyet Victor Horta tervezett és épített az 1920-as években.

6. A Belga Királyi Szépművészeti Múzeum

Belga Királyi Szépművészeti Múzeum

Belgium Királyi Szépművészeti Múzeuma a világ egyik legnagyobb és legszebb művészeti galériája. A múzeum egy 1797-es kiállításból nőtte ki magát, melynek először V. Károly lotaringiai herceg egykori palotája adott otthont, majd 1846-ban helyezték át a kiállítást egy újonnan épített múzeumba. A gyűjtemény két részre oszlik: az Ókori Művészetek Múzeuma, ahol olyan flamand és holland mesterek művei láthatóak, mint Petrus Christus, Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Hans Memling és Gerard David, a másik része pedig a Modern Művészetek Múzeuma, ahol főként 19-20. századi, belga műveket csodálhatnak meg az érdeklődők.

7. Atomium

Atomium

A Manneken Pis mellett, az Atomium Brüsszel másik legismertebb látnivalója. Ugyan kissé sokat kell utazni villamossal, hogy elérjük az Atomiumot, ám abszolút megér egy kis kirándulást, hogy megcsodáljuk a város egyértelműen legszürreálisabb látványosságát. A 102 méter magas acél és alumínium épületet André Waterkeyn tervezte az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra. A szerkezet egy vasmolekulát ábrázol 165 milliós nagyításban. A kilenc gömb közül négyben egy emberi életet bemutató előadást élvezhetnek a látogatók.

8. Mont des Arts

Mont des Arts

Az 1956 és 1958 között kialakított Mont des Arts a Koningsplein (Királyi-tér) és a Place de l’Alebertine között magasodó területen helyezkedik el. A hatalmas épületegyüttes közt található I. Albert Könyvtár és a feltűnően modernt Palais de la Dynastie, valamint a Palais de Congrés. Az épületek közötti térről elképesztő kilátás nyílik az alatta elterülő városközpontra. Az I. Albert Könyvtárat a burgundiak uralkodása idején alapították meg, s több mint három millió könyvvel büszkélkedhet, melyek között kéziratok és számos érdekes múzeum értékes gyűjteménye is megtalálható.

9. Notre-Dame du Sablon

Notre-Dame du Sablon

A 15-16. századi Notre-Dame du Sablon általánosságban Belgium legszebb késő-gótikus stílusú templomának tartják. A templomot egy korábbi, apró kápolna helyére építették, melyet az íjászok egyesülete hozott létre 1304-ben. Az épület belső tere egyszerűen lélegzetelállító, főként a bámulatos színezett üvegnek köszönhetően. A Thurn és Taxis család temetkezőkápolnáját, ami részben Luc Fayd’herbe nevéhez fűződik, szintén érdemes megcsodálni. A szentélyben egy Szűz Mária szobor is látható, amit a legenda szerint egy nő, Baet Soetens hozott a kápolnába 1348-ban, miután meglátta Szűz Máriát.

10. Cinquantenaire park

Cinquantenaire park

A Cinquantenaire parkot 1880-ban hozták létre az ország 50. évfordulójának emlékére. A park központi látnivalója a monumentális Palais du Cinquantenaire, melynek két szárnyát egy masszív, Charles Girault által 1905-ben tervezett diadalívvel kapcsolták össze. A palota Brüsszel két legérdekesebb múzeumának ad otthont: A Királyi Művészeti és Történelmi Múzeumban látható a világ legnagyobb falikárpit gyűjteménye, míg a Királyi Katonai Múzeum egyrészről a katonai technológiák fejlődését, másrészről a belga területeken zajlódott, fő hadjáratokat mutatja be.

11. Királyi Palota

I. Leopold emlékműve

A belga királyi család otthona, a Királyi Palota ugyan nem áll nyitva a látogatók előtt, az azt körülvevő park azonban igen. A parkban bűbájos gyalogutak vezetik végig az érdeklődőket az olyan elképesztő látnivalók között, minta a palota előtt elterülő körkörös virágágy közepén álló I. Leopold emlékmű. A park legészakibb sarkán álló Japán-tornyot eredetileg az 1900-as párizsi kiállításra szánták. Az érdeklődők számára áprilisban és májusban látogatható, II. Leopold idején épített melegházak a kertek fő látnivalóinak számítanak, hiszen számos növény éppen ebben az időszakban borul virágba.

12. Szent Szív-székesegyház

Szent Szív-székesegyház

A Koekelberg nevű városrészt egyértelműen a hatalmas Szent Szív-székesegyház, a világ ötödik legnagyobb temploma uralja. II. Leopold ötletét 1905-ben kezdték el építeni az ország 75. évfordulójára, ám csupán 1970-ben fejezték be. Nem meglepő módon, a székesegyház épületén számos stílus keveredése látható. Az idelátogatóknak már a templom puszta méreteitől biztosan tátva marad a szája, a belső részben pedig egy kitűnő műgyűjtemény és a székesegyház történelmét bemutató, folyamatos kiállítás várja az érdeklődőket. Az oltár felett látható Krisztus képet Georges Minne készítette. A templom kupolájából elképesztő kilátás nyílik a városra és a környéken át egészen Antwerpenig. Azok számára, akik még élesebben szeretnének körbenézni, van lehetőség távcsőbérlésre is.

13. La Cambre-apátság

La Cambre-apátság

Az apátságot 1200-ban ciszterci apácák alapították, melyet később, a 16. században leromboltak, majd újjáépítettek. Jelenleg a gyönyörű francia kertekkel körülvett apátság ad otthont a Nemzeti Földrajztudományi Intézetnek és egy művészeti kollégiumnak. A 14. századi apátsági templom egy szerény, elegáns épület barokk stílusú boltozattal. A belsejében Albert Bouts egyik festménye, valamint Szent Bonifác, egy 13. századi brüsszeli püspök síremléke is látható. A kolostor ablakait több mint 40 apátnő és apáca címerével díszítették.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here