BarcelonaKatalónia és benne Barcelona Spanyolország első számú turisztikai célpontjai. Minden megtalálható itt, ami kellőképp megfogja az utazókat.
A gazdag történelemi örökség, a mindig élénk főváros ellenállhatatlan bája és persze a Costa Brava csodás strandjai. A művészeti kincsek, a román stílusú templomok, a modern művészet és építészet legnagyobb kiválóságai, mint Dali, Gaudi, Miro vagy Picasso szintén itt várnak ránk.

Barcelona a Földközi-tenger és a hegyek találkozásánál fekszik. Méretét és lakosságát tekintve egyaránt Spanyolország második legnagyobb városa és Katalónia fővárosa. Különlegessége, hogy sikerült hihetetlen egyensúlyt teremtenie a tradíciók és a modern világ között, fél lábbal a hagyományokban, fél lábbal az avantgarde-ban létezik. Barcelona Spanyolország talán legmodernebb és leginkább kozmopolita városa.
Nemcsak éghajlatában, de kultúrájában és hétköznapjaiban is igazi mediterrán hely.

Sagrada FamíliaBár magát a várost a hozzá tartozó körzetek nélkül is több mint másfélmillióan lakják, a látnivalók felfedezésének akár gyalog is nekivághatunk. Barcelona nevét hallva a legtöbbeknek valószínűleg a Sagrada Família ugrik be, mint olyan nevezetesség, amit erre járva nem szabad kihagyni a városnézésből. Építése 1882-ben indult meg neogótikus stílusban, Antonio Gaudit, a leghíresebb spanyol építészt egy évvel később bízták meg a munkálatok folytatásával. Annyira szívéhez nőtt a 2010-ben bazilika rangra emelt templom, hogy élete fő művének tartotta. 43 éven át minden erejével a Sagrada Familia megépítésén dolgozott és igyekezett azt teljesen a saját stílusára formálni. Az épület 18 tornya az apostolokat és az evangelistákat jelképezi, Gaudi célja az volt, hogy Barcelona bármely pontjáról jól láthatóvá tegye templomát. Az épület befejezésén azóta is folyamatosan dolgoznak, ha valaha elkészül, valószínűleg a világ legnagyobb bazilikája lesz. A Sagrada Familia, melynek homlokzata a Világörökség része, Spanyolország legnépszerűbb turistalátványossága, évente több mint 2 millióan keresik fel Gaudi csodáját.

Ha a Sagrada Familia a város legnagyobb nevezetessége, akkor a második a sorban mindenképp a Güell Park. Körbesétálva rengeteg látnivalót találunk, hiszen a park tele van Gaudi mester meghökkentő alkotásaival. Eusebio Guell kérte fel Gaudit, hogy építsen neki ezen a területen egy luxusvillát, mely el is készült 1900-1914 között. Eredetileg úgy tervezték, hogy Barcelonának ez a része elegáns lakónegyed lesz, de ma már mondhatjuk, szerencsés véletlen, hogy inkább egy nyitott parkká alakították. A színek és formák játékos, szecessziós kavalkádja jellemzi az egész parkot, melyet egy dombtetőn alakítottak ki. A tetején nyílt kávézóból csodálatos a kilátás egész Barcelonára. A Güell Park szintén az UNESCO Világörökségének része Gaudi régi házával, a La Torre Rosaval együtt, melyben ma múzeum működik.

Barcelonában Gaudi sok helyen otthagyta a nyomát. A Casa Míla lakóház, mely a város tíz legnépszerűbb látnivalóinak egyike, szintén az ő munkája. A legtöbben La Pedrera, vagyis Kőbánya néven ismerik az 1905-1910 között épült bérházat, mely jellegzetes hullámos tégláival és színes kerámiáival összetéveszthetetlenül idézi a mester egyedi stílusát.

Poble Espanyol

A Poble Espanyol, vagyis a Spanyol falu egy nagyon különleges része Barcelonának. Igazi unikum, hiszen a világvároson belül hoztak létre egy 117 épületből álló falumúzeumot 1929-ben, a barcelonai világkiállítás alkalmából. Az egész ország hagyományos építészeti stílusait gyűjtötték össze és a házak méretarányos másolatait építették fel itt. A házakban kézműves boltokat találunk és természetesen a mestereket is megnézhetjük, ahogy tradicionális módon készítik termékeiket a kerámiáktól a maszkokig.

Ha Barcelona legfontosabb látnivalóit már útba ejtettük, tegyünk egy sétát az 1,2 km hosszú La Rambla utcán, a város központjában. A fákkal szegélyezett sétálóutca egészen a kikötőig vezet. Rengeteg üzlet, étterem és persze turista található errefelé, de egy szép napsütéses napon nincs kellemesebb, mint itt elmerülni Barcelona hangulatában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here