CarvoeiroPortugália legdélebbi tartománya Algarve, mely egyben az ország egyik leglátogatottabb vidéke is. A régió 400 ezres lakossága nyaranta több mint kétszeresére nő, a turistákkal együtt közel 1 millióra duzzad. A rengeteg látogató elsősorban a nagy üdülőhelyek, mint Tavira vagy Albufeira partjait szállja meg, melyek közt olyan apró gyöngyszemek bújnak meg, mint Carvoeiro, az egykori halászfalu.
A település, akárcsak Algarve többi tengerparti városa, nem tudta kivonni magát az elmúlt évtizedek idegenforgalmának növekedése alól, de miért is tette volna, ha közben még mindig képes őrizni eredeti portugál hangulatát.

Carvoeiro ma elsősorban a barátságos környezetbe vágyó családok és a romantikát kereső párok kedvelt úticélja. Azon turisták nagy része, akik egyszer már jártak itt, évről évre visszatér ebbe a portugál faluba, melynek 2700 állandó lakosa híresen meleg vendégszeretettel fogadja a látogatókat.

Carvoeiro környékén számos nyomát találták a rómaiaknak, akik haditengerészeti célokra és üdülőhelyként is használták a település adottságait. Tengerpartja sok támadást átélt, kalózok éppúgy számtalanszor fenyegették a vidéket, mint ellenséges katonai csapatok. Történelmi eseményei közül a legnevezetesebb az 1554-ben itt zajló csata, amikor a portugál flottilla megtámadta és legyőzte a hírhedt török kalózt, Xarrametet.
A várostól nyugatra találjuk az 1670-ben épült erőd romjait, mely Algarve védelmének egyik stratégiai pontja volt. Mára ugyan nagyon kevés maradt meg belőle, de érdemes ide ellátogatni, megnézhetjük a tengerre letekintő Nossa Senhora templomot is.

A falu évszázadokon keresztül a tonhal halászatból tartotta fenn magát, de az 1960-as években a helyiek életvitele nagyban megváltozott. Egyre több turista érkezett és hogy lépést tartson a környék településeivel, Carvoeiro is idegenforgalmi fejlesztésekbe fogott. A meredek, vörös színű sziklákon álló házak között gombamód kezdtek szaporodni az újonnan épült apartmanházak, amik sosem álltak üresen, mivel a külföldiek a környék túlzsúfolt települései helyett szívesebben élvezték itt a forró portugál napfényt és a homokos partokat. Sorra nyitották meg kapuikat az éttermek, bárok, kávézók – ma már több mint 300 található belőlük -, így a korábban álmos falu utcái napjainkban egész évben élettel telnek meg.

CarvoeiroAz időjárás az év minden szakában napsütéses és kellemesen meleg, ezért Carvoeirot érdemes meglátogatni a főszezonon kívül is. A kisgyerekekkel érkező családok vagy az aktív kikapcsolódást kedvelők akár az egész napot is eltölthetik a falu gyönyörű partjainál. Vásárláshoz érdemes a helyi piacon válogatni, a halászoktól pedig mindig friss fogásokat szerezhetünk be, ha magunk szeretnénk valami finomat készíteni. Bár Carvoeiro nem éjszakai életéről híres, naplemente után sem kényszerülünk a négy fal közé. Ez az üdülőhely nem a hajnalig hangos zenéről szól, de vannak szórakozóhelyek, ahol reggelig táncolhatunk, gyakran élőzenés és karaoke partikat tartanak, a beszélgetős estékhez pedig egy finom koktélra a hajnalig nyitva tartó bárokba is érdemes betérni.

A portugálok a gasztronómia megszállottjai, nincs ez másként Algarve vidékén sem. Carvoeiroban nemcsak a helyi specialitásokat találjuk meg, de akár minden este más nemzet konyhájából válogathatunk, az éttermekben indiai, kínai, sőt még angol ételkülönlegességeket is felszolgálnak. A kávézókban és a kisebb bárokban már reggel friss, tradicionális portugál péksüteményekkel kényeztetik az ébredezőket.

Carvoeiroban nem kell egész nap a tengerparton üldögélnünk, hiszen programlehetőséget találunk bőven. A helyi halászok szívesen kalauzolnak végig a partok mentén kis csónakjaikon, akár halászni is elmehetünk velük, ami garantáltan felejthetetlen élményt jelent az egész családnak. Hajókirándulások rendszeresen indulnak a közeli, nagyon látványos barlangokhoz és tengeri kéményekhez is. A sportoláshoz sem kell messzire mennünk, Calvoeiroban egy teniszcentrum és egy 36 lyukú golfpálya is található gyönyörű környezetben.

A városközpont ugyan nem túl nagy, de ahhoz éppen megfelelő, hogy mindent egy helyen megtaláljunk, amire szükségünk lehet. Carvoeiro ilyen szempontból egy nagyon modern kis település, ha itt nyaralunk, nem leszünk rákényszerítve arra, hogy egy nagyobb bevásárláshoz egy másik városba kelljen átmennünk. A kényelmet ugyanakkor eredeti portugál hangulatban kínálja, az utcakép elengedhetetlen részei a kikötőből biciklivel érkező halászok, akik a friss fogásokat hozva mindig emlékeztetnek arra, hogy nem egy üdülőkomplexumban, hanem egy élő kis településen járunk.

CarvoeiroA városka fő strandja a Praia do Carvoeiro, egy gyönyörű, homokos öbölben fekszik, melyet két oldalról magas sziklák védenek az erős szelektől. Hogy a víz alatti világot is érdemes felfedezni, mi sem jelzi jobban, minthogy Carvoeiro partjainál több búvárközpont is működik, ahol azokat is szívesen bevezetik a rejtelmekbe, akik csak most ismerkednek a búvárkodással. Ez a strand elég kicsi az itt nyaraló turisták számához képest, de nem kell kétségbeesni, nem fogunk kimaradni a csodás partok élvezetéből! A közelben még jónéhány kellemes partszakaszt találunk, amiket a városból könnyen elérhetünk. Praia da Marinha és Praia de Vale de Centianes valamivel csendesebbek, kevésbé zsúfoltak. A környék valamennyi strandja aranyhomokos, a tenger vize pedig mindenütt kristálytiszta.
Carvoeiro strandjától 1 km-re keletre találjuk a sokat fotózott különleges sziklaképződményt, az Alger Secot.
A gyerekekkel nyaralók számára jó hír, hogy a közelben – Lagoa és Alcantarilha városában – két vízipark is található.
Egynapos kirándulás erejéig érdemes ellátogatni Porches és Ferragudo faluba, melyek Algarve felfedezetlen kis gyöngyszemei. Sliveben az erőd környékén tehetünk romantikus sétát, a környéken számos túraútvonalat is találunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here