Bojana-templomBulgáriában számtalan, lenyűgöző látványosság várja az ide látogató turistákat. Az elhelyezkedésének köszönhetően az év minden évszakában találunk mindenki számára megfelelő programot. Íme, néhány kihagyhatatlan látnivaló.

1. Bojana-templom

Bulgária egyik legkáprázatosabb helye, a Bojana-templom az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A templom tipikus példája annak a kifejezésnek, hogy az számít, ami belül van. Ez a viszonylag sötét, fénytelen templom rejti egész Európa leglátványosabb, középkori freskóit. Ezek a történelmi kincsek remekül megmutatják, milyen is volt akkoriban a művészet. A templom Bulgária egyik legnevezetesebb gyöngyszeme minden fáradtságot megér, hogy gyönyörködhessünk a szebbnél szebb falfestményekben.

2. Rozsen kolostor

Rozsen kolostor

Bulgária egyik legjobb turista látványossága a középkori Rozsen kolostor, melynek történelme egészen a 9. század nyúlik vissza. A hegytetőn álló kolostorból hihetetlen panoráma tárul elénk. A Rozsen kolostort a gyönyörű fafaragások, színes üvegek és a 15. századból fennmaradt falfestmények jellemzik.

3. Kazanlaki trák sírkamra

Kazanlaki trák sírkamra

A hellenisztikus időből származó sírkamrát 1944-ben fedezték fel. A kamra csodálatos falfestményekkel van tele, melyek lovakat és ölelkező párokat ábrázolnak. A Kazanlaki trák sírkamra valószínűleg a legismertebb temetkezési hely Bulgáriában, azonban ezen kívül is sok sírkamra van még az országban, amelyekhez megéri ellátogatni.

4. Pliska

Pliska

Ha már Szófiát felfedeztük, miért ne kalandoznánk Bulgária eredeti, középkori fővárosában, Pliska-ban? 681 és 893 között a komplex erődítmény rendszerével Pliska volt az első bolgár birodalom legfontosabb városa. Az úgynevezett Nagy Bazilika a város egyik legfőbb látnivalója. Bár Pliska nem olyan nagy, mint a modern nagyvárosok, a romjai mégis 24 négyzetméteren terülnek szét, szóval a kényelmes cipőt otthon ne hagyjuk!

5. Djumaya mecset

Djumaya mecset

Európa egyik legrégebbi mecsete a 14. századból származik. Djumaya mecsetet még manapság is használják, így ha a virágmotívumokkal dekorált belső részt is látni szeretnénk a megfelelő időben látogassunk el a mecsethez. S ha már ott vagyunk, remek lehetőség, hogy körülnézzünk az egyik legrégebbi városban Plovdiv-ban.

6. Koprivshtica

Koprivshtica

Koprivshtica városa a bolgár oktatás, irodalom és kultúra egyik központja. Az apró város a macskaköves utcáival, a festői szépségű, színes, 17-18. századi házaival a Sredna Gora hegység egyik gyöngyszeme. A várost kilenc csúcs veszi körül, melyeket szentekről neveztek el. A Bolgár Nemzeti Újjászületés korából körülbelül 400 emlékmű maradt fent. A városra jellemzőek a régi kőházak magas kerítéssel, a kőhidak és a macskaköves utcák. A bolgár reneszánsz korát idézi minden. Rengeteg templomot és múzeumot fedezhetünk fel a városban, melyek közül sok, fontos, történelmi személy otthona volt. Olyan nagyszerű emberek származnak Bulgáriából, mint például Georgi Benkovski, Naiden Gerov, Yoakim Gruev, Dimcho Debelyanov, Todor Kableshkov, Lyuben Karavelov és még sokan mások. Az első iskola Bulgáriában itt nyitotta meg kapuit 1846-ban. Koprivshtica öt évente ad otthont a nemzeti zenei fesztiválnak, amelyre az egész ország területéről érkeznek híres zenészek.

Nincs vége ennyivel!

A lenyűgöző látnivalók listája ezzel még közel sem teljes. További nevezetességek, várak, falvak, világörökségi helyszínek, természeti szépségek és rejtett látnivalók várnak Bulgáriában:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here