NápolyNapos, eleven, szemtelen és egyszerűen felejthethetlen. Nápoly a Vezúv, a kávé, a pizza, a tenger városa, minden szín és hang esszenciája, ami elcsábít és végleg magával ragad. A kaotikus közlekedés, az élénk utcai élet eleinte talán megrémíti az utazót, de ez Nápoly igazi mai arca, amely mögött gazdag történelem, az olasz építészet és a szubtrópusi táj kombinációja, a festői szépségű vidék ezer bája rejlik.

Egymilliós lakosságával Olaszország egyik legnagyobb városa a Nápolyi-öböl partján húzódik állandó éberségben a Vezúv mellett. Az országnak ezt a termékeny, déli vidékét évszázadok óta dicsérik híresen kék vize és szépsége miatt.

Nápoly vibráló városközponttal büszkélkedhet, mely az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik. A városban számtalan templomot, gyakran egy utcában többet is találunk az arisztokrata családok egykori palotái és rezidenciái között. Nápoly legfontosabb temploma a San Gennaro székesegyház, gótikus templomai a San Lorenzo Maggiore és a San Domenico Maggiore, valamint a barokk Gesu Nuovo szintén megérnek egy látogatást. A San Severo kápolna egy misztikus látnivalót tartogat. Két csontvázat láthatunk itt, melyek megmagyarázhatatlan módon úgy konzerválódtak, hogy több száz év után is jól látható testükön a vénák hálózata, megfigyelhetjük a szívet és megdöbbentő benyomást keltenek a még mindig fénylő szemeik.
Városnézés közbeni vagy utáni pihenéshez csodálatos helyszínt nyújt a San Chiara kolostor padokkal, oszlopokkal tarkított kertje.

Castel dell’OvoA Királyi Palota és annak kertje lenyűgöző reneszánsz hangulatot áraszt a 17. századból. A spanyol alkirály egykori rezidenciája mellett fákkal és magnóliákkal szegélyezett sugárutak teremtenek idilli környezetet. A Reggia di Capodimonte, Bourbon Károly palotája 1738-ban épült és ma is uralja az egész várost. Lélegzetelállító kilátás nyílik innen a Nápolyi-öbölre. Az épületnek kezdetektől fogva kettős funkciója volt, hiszen a királyi rezidencia mellett múzeumként működött és működik ma is. A Maschio Angiolino kastély az Anjouk megrendelésére épült a 13. században. A kultúra fellegvára lett, olyan művészek és írok fordultak meg itt, mint Giotto, Petrarca vagy Boccaccio. Az Aragóniai-dinasztia uralkodása alatt bővítették a kastélyt két toronnyal és egy fantasztikus diadalívvel. A Castel dell’Ovo Nápoly partjainak szimbolikus része. A 12. században épült erőd hosszú időn át stratégiai szerepet töltött be a város életében.

Nápoly föld alatti világába érdekes utazást tehetünk. A modern város alatt 80 km hosszú labirintus húzódik rejtett barlangokkal, 40 m-rel a föld felszíne alatt. A barlangok egy részét a sárga tufa bányászata során alakították ki, ezekből építették a felettük álló házakat évszázadokkal ezelőtt. De vannak olyan barlangok is, melyeket már i.e. 400 óta használtak különböző célokra. Menedékehelyek, katakombák, kultikus szertartások színhelyei voltak egykor. A falakon lenyűgöző ábrázolások őrzik ennek a kornak a nyomait. A föld alatti túrák a Piazza San Getanoról indulnak és kb. 1,5 óra alatt vezetik körbe a látogatókat.

SpaccanapoliA város leghangulatosabb része a Spaccanapoli, Nápoly régi főutcája. Nevének megfelelően valóban kettészeli a történelmi belvárost. Több, mint 2 km hosszú és csupán 6 m széles, macskaköves utca mentén régi házak és rengeteg templom, üzletek, bárok és kézművesek boltjai sorakoznak. Annak idején a munkásosztály lakta az itteni házakat, a vérbeli nápolyiak életritmusa, az utcán játszódó hétköznapi drámák ma sem mennek ritkaságszámba errefelé. A Spaccanapolit sokak szerint azért érdemes felfedezni, mert Nápolyról és a helyiekről itt kaphatunk igazán hiteles képet. Vomero éppen az ellenkezője Spaccanapolinak. A város feletti dombon található csendes negyed tele van múzeumokkal, műemlékekkel és történelmi kávéházakkal. Felejthetetlen élményekben lehet részünk, ha a montesantoi siklót választjuk. A panoráma leírhatatlan.

Nápoly sokoldalú és szélsőséges város. Az ideérkezőt érő első benyomások gyakran nem a legkellemesebbek, hiszen a piszkos utcák, az utcai bűnözés veszélye nem éppen a legvonzóbbak a turisták szempontjából. Azonban aki igazán szeretné megismerni Dél-Olaszország legnépesebb városát, azt nagyon kellemes meglepetések fogják érni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here