Buzludzha EmlékműBulgária nyüzsgő városai és régi óvárosai rengeteg látványosságot és programot ajánlanak a turisták számára. De van néhány olyan emlékmű, nevezetesség, amiről még talán a bolgár lakosok sem tudnak. Íme, az eldugott, mégis lenyűgöző szépségű érdekességek listája Bulgáriából.

1. Buzludzha Emlékmű

A távoli Buzludzha csúcson áll egy szokatlan, csészealj alakú emlékmű. 1868-ban ezen a hegycsúcson harcoltak egymás ellen a török és bolgár csapatok. 1891-ben egy Dimitar Blagoev által vezetett szocialista csapat gyűlt össze a csúcson, hogy megbeszéljék terveiket a bolgár, szocialista jövővel kapcsolatban. Ezeknek az eseményeknek az emlékére, a szovjet befolyás idején, a kormány úgy döntött, hogy egy emlékmű állításával emlékszik meg a szovjet kommunizmusra.
1974-ben kezdtek rajta dolgozni a bolgár hadsereg egységei, illetve mesteremberek, akik a hatalmas szobrokért és falfestményekért feleltek. Lenin és Marx óriási képei néztek le az ünnepségekre kialakított arénára. Feléjük pedig egy vörös, csillag alakú ablakot építettek be a Szovjetunió tiszteletére.
A kormány bukása után 1989-ben, a hely elhagyatottá vált és megnyílt a vandálok előtt. A főbejáratot lezárták, de az épület jobb oldalán még mindig van egy kis út, ahol be lehet jutni. Az emlékmű belsejében, a legtöbb mesterművet eltávolították vagy lerombolták, de a konkrét szerkezet még mindig ugyanúgy áll mint akkoriban.

2. Az Ördög Hídja

Az Ördög Hídja

A 16. század elején, egy Dimitar nevű építész alkotta meg az Ardinoban, az Arda folyón átívelő kísérteties csodát. Több, mint 56 méter hosszú és 3,5 méter széles, a gravitációt meghazudtoló központi íve pedig majdnem 12 méter magasan van. Beltéri, félkör alakú íveket is építettek, ezzel segítve a vízszint figyelését.
A helyiek, a sötét, kísérteties történetek miatt csupán hezitálva lépnek rá a hídra. Az egyik sztori szerint, a főépítész felesége abban az időben hunyt el, amikor a híd épült és a lelkét bezárták a szerkezetbe. Egy másik történet szerint az ördög lábnyoma látható az egyik sziklán. Bár ezek csak népi hiedelmek, mégis a hídon állva kissé nyugtalanító érzés foghat el bennünket a sötétségbe nézve. Az Ördög Hídja 1984 óta kulturális emlékmű.

3. Történelmi Melnik

Melnik

Ez az apró, bolgár helység csodálatos hegyi kilátást, csendes utcákat, festői szépségű völgyeket és fantasztikus piacokat kínál. Ennek a kis falucskának csupán 385 lakosa van, akik közül sokan a világ legszerencsésebb emberének vallaná magát. Bulgária legkisebb városa csak a mesés történelmének köszönhetően tarthatja meg a bejegyzett városi státuszát.
Melniket több, mint 1000 éve, a 9. században fedezték fel, s ahogy a háborúk sepertek végig Európán, úgy járt kézről kézre a falu is. A Pirin-hegység távoli kis városából a helyiek csak nagyon nehezen tudnak utazni bárhová is, ennek ellenére imádják a csendes, kis elszigetelt otthonukat. Az ide látogatók is hamar beleszeretnek a város különleges hangulatába, ahol az apró kávézókban ülve úgy érezhetik, mintha az idő is megállt volna.
A nyugodt kis faluban kiváló minőségű borokat készítenek, melyeket értékesítenek is a helyi lakosok. Ezen kívül Melnik híres még a Rozhen kolostoráról, ahol megcsodálhatjuk a gyönyörű állapotban megőrzött freskókat, színes üvegű ablakokat, egyedi fafaragásokat és a kolostor történelmének különböző időszakaiból fennmaradt épületeket.

4. A Bolgár Állam Emlékműve

A Bolgár Állam Emlékműve

Ezt a masszív szobrot tartják a világ legnehezebb kommunista emlékművének. A bolgár mitológia úgy tartja, hogy az emberek létezése előtt, óriások lakták a Földet. Nem nehéz felismerni ezeket a misztikus fejszobrokat az emlékműnél sétálva. Krum Damyanov és Ivan Slavov építette 1981-ben az emlékművet Shumen városában, ezzel tisztelegve a több, mint 1300 éves bolgár történelem előtt. A város felé tornyosuló szobrot akár 30 kilométerről is láthatjuk. A Buzludzha emlékművel ellentétben, ez a szobor az évek során is fennmaradt és csodás helyként szolgál esküvők és fotózások megrendezéséhez.

5. Perperikon

Perperikon

Egy őskori trák város, ahol rituálékat gyakoroltak délkelet Európa legnagyobb kultikus oltárán. Az összes őskori kultúra közül, az egyiptomiak, a görögök és a trákok történelme a legmisztikusabb. A trákoknak nem volt írott nyelvük, és csupán néhány emlékmű maradt fent tőlük. A trákok, akik a Balkántól Bulgáriáig és Magyarországot is uralták, nagyon jók voltak fémmegmunkálásban, így csodálatos ékszereket készítettek.
Peperikon a Balkán legnagyobb kőből készült régészeti helye, melyet Nikolai Ovcharov professzor fedez fel mostanság, akit a bolgár Indiana Jones-ként ismerik. Egy magas, sziklás hegyen fekszik 15 kilométerre a ma Kardzhali-ként ismert bolgár várostól.

6. Az Ördög torka-barlang

Az Ördög torka-barlang

A barlangot elvileg Orpheusz meséje ihlette, aki lement a szerelméért, Eurüdikéért az alvilágba Hadészhoz. A Rodope hegység nyugati részén található Ördög torka-barlangja népszerű látványosság a turisták, barlangászok és fotósok körében.
A barlang egy ördögfejre emlékeztet, a torka belsejében pedig a Trigrad folyó vízesése zúdul le a sziklaüregbe. Az üreg a Mennydörgés csarnoka nevet kapta a vízesés dübörgő hangja miatt.
A barlangot csak idegenvezető kísérete mellett tekinthetjük meg, aki mesterséges galériákon keresztül vezet lépcsőkön végig a vízesés mentén. A falakon férfiak és démonok faragványait láthatjuk, melyek a természetes kijárathoz vezetnek, ahol megcsodálhatjuk a barlang ördögi száját körülvevő, lenyűgöző növényt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here