Szocialista Művészeti Múzeum SzófiábanA történelmének és az elképesztő építészeti örökségeinek köszönhetően Bulgária tele van történelmi és régészeti múzeumokkal. Olyan érdekes műtárgyak kiállítását tekinthetjük meg ezekben a múzeumokban, mint a legrégebbi megmunkált arany a világon vagy trák kincseket.

Azonban sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy Bulgáriában rengeteg szokatlan múzeum is megtalálható, melyek ugyan az országról adnak képet, mégis teljesen más megvilágításból, mint az előbb említett múzeumok.

1. A világ munkavállalói egyesüljetek: Szocialista Művészeti Múzeum Szófiában

A 2011-ben nyílt Szocialista Művészeti Múzeum abba az időbe enged betekintést nyerni, amikor Bulgária szocialista köztársaság volt és lényegében a szovjetek csatlósa.

A múzeumban a bolgár kommunista vezetők az átlag munkások mellett sorakoznak, Lenin feje az óriási vörös csillag mellett, amely egykor a Szófiában található pártház tetejét díszítette. Azt, hogy a vörös csillag valóban rubintból készült-e döntse el mindenki maga…

2. A tej emlékére: Joghurt Múzeum Studen Izvor-ban

Joghurt múzeum

Bulgária világszerte híres az itt készült joghurt minőségéről. Így érthető, hogy a világ egyetlen Joghurt múzeuma éppen Bulgáriában található. A múzeumnak egy tipikus, 19. századi bolgár ház ad otthont egy apró faluban, Studen Izvor-ban.

Miért éppen ez a kis jelentéktelen falu? Nos, mert itt született Dr. Stamen Grigorov, aki felfedezte a Lactobacillus bulgaricus nevű baktériumot, amely fontos szerepet játszik a joghurt előállításában. A Joghurt múzeumban, a joghurt készítés történelmével kapcsolatos tárgyakat tekinthetjük meg.

3. Földünk az időszámítás előtt: Pliocén park Dorkovoban

Pliocén park Dorkovoban

Nem egészen a Jurassic Park, de nagyon közel áll hozzá. A Pliocén park, amely Pazardzhik közelében, Dorkovoban található, Bulgária egyik legújabb múzeuma. Szokatlan henger alakú, fából és üvegből készült épülete megérdemelten nyert építészeti versenyeket.

A múzeum természetesen nem csupán az épülete miatt különleges. A központi kiállítási darab egy valós méretű masztodon, amely biztos, hogy minden idelátogatót lenyűgöz. A múzeumban továbbá megtekinthetők még Európa egyik legértékesebb őslénytani helyén talált leletek, mint például kardfogú tigris, masztodon, hipparion ló, őskori orrszarvú és tapír fogak.

4. A rózsák nevében: Rózsa múzeum Kazanlak városában

Rózsa múzeum Kazanlak városában

A joghurt mellett a rózsa a másik bolgár nemzeti szimbólum. A Balkán-hegység déli táján elterülő Rózsa völgy az egész világon ismert a rózsa termesztéséről és rózsa olaj készítéséről. Érthető tehát, hogy a világ egyetlen Rózsa múzeuma éppen a Rózsa völgy legnagyobb városában, Kazanlakban található.

A múzeumban 15.000 rózsa termesztéssel és rózsa olaj készítéssel kapcsolatos tárgyat tekinthetünk meg. Az egyik leglenyűgözőbb darab egy rózsa olaj edény, amelyet 1947-ben használtak utoljára, de még mindig árad belőle a finom rózsa illat.

5. Nevetve fetrengeni a padlón egy múzeumban? Igen! A Humor és Szatíra Biennáléban, Gabrovoban

Humor és Szatíra Biennálé

Gabrovot Bulgáriában a humoráról ismerik, éppen úgy, mint az Egyesült Királyságban Aberdeen városát. A Gabrovoban élő embereket a zsugoriskodásukról és leleményességükről ismerik. Tipikus példa erre, hogy állítólag levágják a macskájuk farkát, hogy hamarabb be tudják zárni utánuk az ajtót, így nem hűl ki a szoba.

A Humor és Szatíra Biennálé az egyetlen hely Bulgáriában, amelyet a humornak szenteltek, ezenkívül igazán jó móka körbejárni a múzeumot. Nem meglepő, hogy április 1., vagyis bolondok napja a múzeum hivatalos ünnepe. A Humor és Szatíra Biennálé az év bármely napján szívesen várja nevetni vágyó látogatóit karikatúrákkal, szobrokkal és még rengeteg más humoros tárggyal.

6. Óda a borhoz: Borászati múzeum Pleven-ben

Borászati múzeum Plevenben

Mivel egy olyan országról beszélünk, ami évezredek óta készít minőségi borokat, így egyértelmű, hogy Bulgáriának kellett egy Borászati múzeum. Elképesztő helyen található, egy sziklabarlangban Pleven festői szépségű Kaylaka parkjában.

Valószínűleg azért éppen ide épült a múzeum, mert Pleven fontos borászati központ volt a történelem során. A múzeumban nem csupán a bor készítéssel kapcsolatos tárgyak kiállítását tekinthetjük meg, de 6000-féle bort is, melyeket akár meg is kóstolhatunk!

7. Nemzetek csatája: Pleven Panorama

Pleven Panorama

A szintén Plevenben található Panorama témáját tekintve nem is állhatna messzebbre az előbb említett Borászati múzeumtól. Az 1977-ben nyílt múzeum Pleven ostromának az emlékére épült, hiszen ez az ostrom döntötte el az 1877-78-as orosz-török háborút, amelyben körülbelül 35.000 ember vesztette életét.

A Pleven Panorama leginkább a panoráma terméről híres, amely a legfelső szinten található, s a retro-futurisztikus épület a csata közepébe varázsol bennünket a valósághű festményeivel és szobraival.

8. Pingvinek Bulgáriában: Antarktisz múzeum Szófiában

Antarktisz múzeum Szófiában

Bulgáriában már 20 éve működik az Antarktiszi múzeum. Európából igencsak nehéz eljutni az Antarktiszra, de Szófiában átélhetjük az igazi antarktiszi élményt.

A Szófiai Egyetemi múzeum részeként létrejött Antarktisz múzeum a bolgár törekvések történelmét mutatja be az Antarktiszon. A múzeumban megtekinthetjük azokat a tárgyakat, dokumentumokat és egyedülálló fényképeket, melyek a mindennapi életet és a tudományos felfedezéseket mutatják be a bolygó legdélibb kontinensén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here