Tsarevets erődBulgária háborús történelme következtében rengeteg fenséges kastély és erődítmény épült az országban. Néhány közülük ugyan megőrizte régi kinézetét, de azok is lenyűgözik az idelátogató turistákat a puszta nagyságukkal, amelyeket leromboltak az évek során. Érdemes tehát időnként felváltani a strandpapucsot a túracipőre és felkeresni ezeket a lenyűgöző építményeket.

1. Tsarevets erőd

A Veliko Tarnovo fölé magasodó Tsarevets (Царевец) valószínűleg Bulgária leghíresebb középkori erődítménye. Ez a tágas és jól őrzött kastély volt a második Bolgár Birodalom központja. Ez adott otthont a császár és a pátriárka palotáinak, valamint Bulgária legszentebb patriarchális katedrálisának. Börtöne a latin császárok és a piti bűnözők nyughelye volt.
Manapság, Tsarevets a Fény és Hang show-ról híres, amely erős lézereket és fényszórókat felhasználva életre kelti a kastélyt a turisták örömére.

2. A gyönyörű hegyfok: Kaliakra

Kaliakra

A kastély neve nem szószerinti fordításba gyönyörű hegyfokot jelent, ami pontosan leírja a kastély körüli tájat. A festői erődítmény a 14. században valószínűleg Dobrudzsa független fejedelemség központja volt. A kastély kapuin keresztül sétálva, a hegyfok legvégén egy kőből készült, festői ortodox kápolnába ütközünk.

3. A bizarr sziklák között: Belogradchik erőd

Belogradchik erőd

A Belogradchik erőd (Белоградчишка крепост) az egyik legjobb példa arra, hogyan tud ember és természet együtt egy ilyen varázslatos helyet létrehozni. A régi őslakók a Belogradchik sziklákat okosan kihasználva egy szinte áthatolhatatlan erődöt hoztak létre. A középkorban, a bolgár és török uralom idején alaposan újjáépítették az erődítményt.

4. Egy legenda életre kel: Tsari Mali Grad

Tsari Mali Grad

Habár a 4. században épült, Tsari Mali Grad (Цари Мали град) mégis az ország egyik legújabb turista látványossága. Ez a római erőd csupán 2013-ban lett rekonstruálva és ekkor nyitották meg a nyilvánosság előtt. A domb tetején egy igen gazdag kiállítás található, ami részletesen bemutatja az aprólékosan helyreállított római erődítmény és a középkori templom történelmét.

5. Baba Vida

Baba Vida

A Baba Vida (Баба Вида) állítólag, arról a nagymamáról kapta a nevét, aki megtestesíti az erődítményt. Az első és második bolgár birodalomból fent maradt falaival ez a legjobban állapotban megőrzött kastély Bulgáriában. Ezt a fenséges erődöt abszolút élvezet körbe járni.
Az erődben megnézhetjük az egyik védekező torony faltörő kosát, beléphetünk a középkori börtönökbe, hogy szembesüljünk a korban elterjedt kínzások képeivel vagy a kastély legfelső szintjéről csodálhatjuk Európa legnagyobb folyóját, a Dunát.

6. Cherven

Cherven

Cherven (Червен) egy időben északkelet Bulgária legfontosabb vára volt. Epikus romjai mai napig a Cherni Lom folyó völgye felett állnak. Bár a kastély nagy része ma már romokban áll, egy 12 méter magas torony csodálatos módon fennmaradt. A jelen, a múlt és a csodás környezet keveredése olyan érzést vált ki az emberből, mintha megállt volna körülötte az idő. Minden év májusában középkori fesztivált rendeznek a vár körül, amely lehetővé teszi, hogy az ide látogatók abban az időben érezzék magukat, amikor az erőd épült.

7. A Rodope hegység kapuja: Aszen erőd

Aszen erőd

A Rodope hegység lábánál elterülő Aszen erőd leginkább a csodálatos 700 éves templomáról nevezetes. A vastag falakkal és meredek sziklákkal körülvett, bizánci stílusú templom úgy néz ki, mint egy igazi vallási bástya. Az erőd az Aszen dinasztia nevét viseli, még konkrétabban II. Iván Aszen bolgár cár nevét, aki újjáépíttette a 13. században, miután elfoglalta azt a bizánciaktól.

8. A balkáni Disney kastély: Ravadinovo kastély

Ravadinovo kastély

Néhány kilométerre a fekete tengertől, Ravadinovo-ban csodás kilátás tárul elénk: egy kastély, ami épp ugyanúgy néz ki, mintha Disneyland-ben lennénk. Egy helyi gazdag ember újította fel az elmúlt két évtizedben, így vált ilyen szemet gyönyörködtetővé. Hegyes tornyaival, hattyútavával és gyönyörű kertjével abszolút megéri, hogy legalább egy napra ott hagyjuk Sozopol homokos strandjait, és ellátogassunk ide, egy modern, tündérmese parkba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here