Gearrannan Blackhouse VillageHa Skóciára gondolunk nem éppen a strandos, napozós nyaralás ugrik be először, pedig Európa legszebb strandjai közül néhány épp a Külső-Hebridákat alkotó 15 lakott szigeten található. Mi több, azt is gondolhatnánk, hogy ezek a Karib-szigetek, nem pedig a Skóciában található Hebridák részei.

A hegyvidéki Harris szigeten a Luskentyre az egyik legnagyobb és leggyönyörűbb strand, a Scarista pedig a szörfösök körében nagyon népszerű.
Az északi Uist szigetén a lenyűgöző tengeri látvány érdekében a Traigh Lingeigh és a Traigh Hornais strandokra érdemes elmenni, a Hosta strandot pedig szintén a szörfösök kedvelik.
A Barra nevű szigeten található a Traigh Mhor strand, amely a világon egyedülálló, hiszen ez egyben repülőtér is.

Látnivalók a Külső-Hebridákon:

1. Gearrannan Blackhouse Village, Lewis-sziget

Lenyűgöző környezetben található ez a kis falu, amely a nádfedeles házaival minden idelátogatót elvarázsol. A falu közepén állva elképzelhetjük milyen is volt az élet a múlt században. Csodáljuk meg a híres Harris Tweed szövetet, majd ugorjunk be egy ebédre vagy vacsorára az egyik hangulatos kis étterembe.

2. Lady Anne hajókirándulás

Lady Anne hajókirándulás

A legnépszerűbb kirándulási lehetőség egy két órás városnézés, mely során felfedezhetjük a Ronay sziget élővilágát, valamint eldugott kis öblöket az Eaval lábánál, amely az északi Uist legnagyobb dombja.

3. Dun Carloway őrtorony

Dun Carloway őrtorony

A Dun Carloway őrtorony egy remekül megőrzött védelmi épület, melyet legalább 2000 éve építettek. A torony maradványai 9 méter magasak, de valószínűleg még ettől is magasabb volt eredetileg. Van egy látogatókat tájékoztató központ és egy apró bolt is az őrtoronynál.

4. Holmasaig Stúdió Galéria, Harris sziget

Margarita Williams DA Qudinish-ben született, a Harris szigeten. A Glasgow-i Művészeti Iskolában tanult rajzot és festészetet. Műveit a vegyes technikák és a vízfesték használata jellemzik, valamint egy új technikát az úgy nevezett „Japanese woodblock printing” technikát is szívesen használja. Leginkább a Külső-Hebridák lenyűgöző, vad tája, a váltakozó fények és a rengeteg nyári sé tavaszi vadvirág inspirálja a művésznőt.

5. Kisimul vár

Kisimul vár

A négyzet alakú, függönyfalú vár a MacNeil klán erődítménye a 11. század óta. A 2000-es év márciusában adták át a vár gondozását a Historic Scotland nevű szervezetnek, melynek bérleti díja egy jelképes 1 £-os összeg plusz egy üveg whiskey.

6. Luskentyre

Luskentyre

A Luskentyre-ben található strand a leglátványosabb és legnagyobb az összes Harris szigeti strand közül. Az öböl északi részét homokdűnék teszik elképesztővé. Nem csupán a gyönyörű strandok kedvelői közt népszerű, hiszen tavasszal és nyáron eszméletlenül szép fényképeket lőhetnek a fotósok az esti fényekben.

7. Crosbost

Crosbost

Az apró falu a Liurbost tó északi partján fekszik. Crosbost önmagában is elképesztően gyönyörű, de amikor a sziklás dombokról belátjuk az egész Barkin szigeteket, biztos, hogy mindenki szava eláll majd. A Barkin szigetek olyan festői szigetek kis csoportja, mint Tannray, Risay, Vatarsay, Orasay, Seumas Cleite és Sgeirean an Arbhair.

8. Bagh Mor

Bagh Mor

Grimsay szigetének keleti végén található egy kis falu, Kallin. Ez a modern kikötő a sziget fontos halászflottájának a központja. Bagh Mor a művészek és fotósok népszerű törzshelye. A kő móló mellé gyakran kötnek ki hajókat, mely gyönyörű hátteret biztosít.

9. Camas na Clibhe

Camas na Clibhe

Camas na Clibhe, a Lewis sziget egyik leglenyűgözőbb partja hatalmas sziklákkal van körülölelve. A strandon nem biztonságos az úszás. Viszont a fotósoknak és a madármegfigyelőknek ez a tökéletes hely. A magas sziklákról az öböl északi részén elképesztő panorámaképeket készíthetünk. Ezen kívül, figyelemmel kísérhetjük, hogy halásznak a szulák és egyéb tengeri madarak.

10. Saint Kilda-szigetcsoport

Saint Kilda-szigetcsoport

Az utolsó itt lakók 1930-ban hagyták el a szigetet, így manapság már csak olyan tengeri madarak élnek itt, mint a sirályhojszák, a szulák és a lundák. A sziget különlegességeinek számítanak a Szent Kildai egerek, ökörszem, valamint körülbeül 14.000 vad bárány. A lélegzetelállító sziklák Conachair közelében Nagy-Britannia legmagasabb szikláinak számítanak. 1986-tól Szent Kilda szigete az UNESCO a Világörökségei listáján is szerepel az első skót világörökségként.

+1. Callanishi állókövek

Callanishi állókövek

A Lewis szigeten található Callanishi állókövek eredete egészen a Kr.e. 3000-1500-as évekig nyúlik vissza. A 47 kőből álló kör emlékmű közepéből is indul egy vonal, ezzel megformálva egy kelta keresztet. A közepén egy körülbelül 4.5 méter magas és 5 tonnás monolit áll, mely körül van véve 13 másik kővel. Elvileg a köveket asztrológiai célokra használták.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here