Koncheto hegygerinc

Bár a Pirin-hegység „csak” a második legmagasabb hegyég Bulgáriában, természeti szépségeivel mégis bátran versenybe szállhat a a bolgár győztessel, a Rila-hegységgel.

A Pirin legmagasabb csúcsa a maga 2900 méterével az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A lenyűgöző tájnak, a gazdag növény- és állatvilágnak és a különböző nehézségű útvonalaknak köszönhetően a Balkán egyik legfantasztikusabb túra élményét élhetjük itt át.

1. Keskeny hegygerinc: Koncheto

Bulgária legismertebb hegygerince, a Koncheto a Pirin-hegység második és harmadik legmagasabb csúcsai, a Kutelo és Banski Suhodol között található. Nem hiába jelent nagy kihívást egyik oldalról a másikra átjutni a tériszonyban szenvedőknek. A néhol csupán fél méter széles Koncheto neve azt jelenti, hogy kis csikó, mivel állítólag a nem tapasztalt turisták inkább átlovagolnának rajta, mint sétálnának.

Koncheto körülbelül 400 méter hosszú és szakadék van mindkét oldalán. Egy egész estét eltölthetünk a hegyfok észak-nyugati végén, ahonnan megcsodálhatjuk a festői szépségű napfelkeltét.

2. A márványos csúcs: Sinanitsa

Sinanitsa csúcs

Bulgária legszebb csúcsának tartott Sinanitsa a Pirin-hegység nyugati részén található, egy lenyűgöző gleccsertó felett. A Sinanitsa egyediségét a jellegzetes felosztott formája és a függőleges, rózsaszín-szürke márványfalak adják.

A Sinanitsa kunyhótól körülbelül egy egy órás gyaloglással juthatunk el a csúcsra, de a lélegzetelállító kilátás bármennyi fáradtságot megér.

3. Magaslati kemping a tónál: Tevno Ezero

Tevno Ezero

Tevno Ezero egy hihetetlen gleccsertó, melyet hatalmas hegycsúcsok vesznek körül, mint például a Kamenitsa. A tó keleti partján található kis épület a Pirin-hegység legmagasabban található szálláshelye. Aludhat a szálláson vagy kempingezhet a környéken és élvezheti a meleg ételt és az elektromosságot 2500 méter magasan.

A legkönnyebben a Bezbog-ból induló felvonóval juthatunk el Tevno Ezero-hoz. A legszebb kilátás akkor tárul elénk, ha körülbelül fél óra alatt felmászunk a közeli Valyavishki csúcsra, ahonnan valóban gyönyörű az egyik oldalon a tó panorámája, míg másik oldalra tekintve a Pirin-hegység nagy részét és a Valyavitsa tavakat láthatjuk.

4. Bulgária legrégebbi örökzöld növénye: a Baykushev fenyő

Baykushev fenyő

Azok is élvezhetik a Pirin-hegység különleges természeti csodáit, akik nem annyira vannak oda a túrázásért és nem szívesen merészkednek le az útról. A világhírű síközpont, Bansko felett áll egy 1300 éves bosnyák fenyő, amely a legöregebb tűlevelű Bulgáriában.

A királyi fatermelő, Kostadin Baykushev fedezte fel 1897-ben a 26 méter magas fennséges fát. Hihetetlen, de a fenyő annyi idős, mint a bolgár államiság, hiszen amikor még csak egy kis toboz volt akkor alapították meg az első Bolgár Birodalmat 681-ben.

5. A Pirin-hegység bajnoka: Vihren

Vihren csúcs

A Balkán harmadik legmagasabb csúcsa a Vihren. A Pirin-hegység legmagasabb, 2914 méteres csúcsát csak a Musala, a Rila-hegység és Bulgária legmagasabb csúcsa, valamint a görög Olümposz előzi meg az egész Balkánon.

Vihren csupasz, márvány lejtői minden oldalról teljesen mások. Az egyik oldalon a csúcs fokozatosan lejt, míg a másikon a Premkata hegygerincen sokkal meredekebb, a Kazanite terület meg annyira függőleges, hogy csak profi hegymászók mászhatnak rajta.

6. Tó egy pap kalapjával a közepén: Popovo Ezero

Popovo Ezero

Popovo Ezero a legnagyobb és legmélyebb tó a Pirin-hegységben, s az egyik legnépszerűbb úti cél. Popovo Ezero a 11 magaslati tó csoport egyik tagja, melyet rétek és hegyi törpefenyők vesznek körül.

A tó egyik védjegye a cuki, apró sziget a közepén. A szigethez számos legenda fűződik, a legtöbb egy ortodox papról szól, aki elmerült a tóba és a kalapja a felszínre jött, s ez hozta létre a szigetet.

7. A hegyi mennydörgés: Popina Laka vízesés

Popina Laka vízesés

Bár nem a legmagasabb vízesések egyike Bulgáriában, de a Popina Laka vízesés mégis igazán lenyűgöző a maga 12-15 méteres magasságával. Mi több, csupán 20 kilométerre van a festői szépségű Sandanski városától, ahol egy wellness központ is található.

1230 méteres magasságban, a Pirin-hegység sűrű erdejében csodálhatjuk meg a Popina Laka vízesést, mely a Bashilitsa folyóból táplálja magát. A környéken rengeteg hegyi kunyhó és villa van, amelyek olcsó és kényelmes szállást kínálnak a turisták számára.

8. Európa legdélibb gleccsere: Snezhnika

Snezhnika gleccser

A magasabb Rila-hegységgel és az Olümposszal ellentétben, a Pirin-hegység különlegességei a legdélibb gleccserek egész Európában. Bár a Snezhnika egy apró gleccser, mégis több mint 500 éves.

A körülbelül 70-100 méter hosszú és 40-90 méter széles gleccser talán nem olyan lenyűgöző, mint a Svájci Alpokban találhatók, de igencsak ritka és emlékezetes látvány Dél-Európában. Mi több, ez a kedvenc helye a Pirin-hegység hegyikecskéinek, akik imádnak a márvány sziklákon mászkálni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here