Balcsiki Palota és Botanikus KertHa nyár, akkor manapság egyre több embernek jut eszébe Bulgária és a Napospart vagy éppen az Aranypart. De Bulgáriában rengeteg olyan lenyűgöző szépségű és hangulatú város vagy falu van még, amelyek háttérbe szorulnak a tipikus nyári üdülőhelyek mellett.

1. Balcsik

A hatalmas, mesterséges üdülőhelyek után, Balcsik városának a friss, tengeri levegője igazi felüdülés. A fehér mészkősziklák alatt meghúzódó, aprócska, visszafogott város a halászkikötőjével olyan mintha egy egész világ választaná el Albena nyüzsgő városától.
A Balcsiki palota és a Botanikus Kert kétségkívül Bulgária egyik legszebb látnivalója. A palotát 1926-ban építtette I. Ferdinánd román király angol feleségének, mivel Marie királynő első idelátogatásakor beleszeretett Balcsik csodálatos hangulatába. Akkoriban a város még Romániához tartozott. Méretét tekintve egy viszonylag visszafogott villának tekinthető, de igazi építészeti csodának mondható a helyi, a gótikus és az iszlám stílus keveredésével, tetején egy minarettel.
A palota mögött található a lenyűgöző botanikus kert. A palota-komplexumhoz tartozik még egy szélmalom, egy borospince és egy apró, keresztény kápolna. A fél tucat szoba nyitva áll a turisták számára, ahol megtekinthetik az eredeti bútorokat, Marie által készített festményeket és persze magáról a királynőről is vannak drámai fényképek. A helyi, régészeti leletek tárlatát is láthatják az idelátogatók, ahol például mamut csontok vagy római agyagedények vannak kiállítva. A botanikuskertben több mint 600 növényfajt csodálhatunk meg a különböző témájú teraszokon keresztül. Az egyik legérdekesebb a lenyűgöző kaktuszgyűjtemény.
A királyi palotán kívül még érdekes turista program lehet Balcsikban a Történelmi Múzeum, ahol a közeli Kibela templom ásatásakor felfedezett maradványok kiállítását tekinthetjük meg. A Művészeti Galériában több mint 1500 alkotás látható bolgár és külföldi művészektől. A Néprajzi Múzeumban pedig népviseletek, hagyományos háztartási eszközök és ékszerek várják a kíváncsi turistákat.

2.Obzor

Obzor

Körülbelül 1000 éve Obzort a Nap városaként ismerték, ahova a római császárok jártak nyaralni. Vannak dolgok, amik nem változnak, hiszen a nyugodtság és a homokos part még mindig vonzza a turistákat. Az aranyhomokos part és lassan mélyülő víz mellett egy hosszú sétálóutca is várja a nyaralókat kávézókkal és bárokkal.
A rómaiak igencsak kedvelték Obzor városát, így nem meglepő, hogy a városban sétálgatva még ma is látható néhány tőlük fennmaradt oszlop és szobor. A történelem kedvelőinek érdemes benézni a város múzeumába is, ahol több kiállítást is megtekinthetünk, melyek végigvisznek bennünket egészen az 5. századtól a 20. századig.
A vízi sportok szerelmeseinek is ideális célpont ez a kis város, hiszen a hosszú partnak és az enyhe szélnek köszönhetően tökéletes hely a szörfözéshez, vitorlázáshoz vagy akár egy nyugodt vízibiciklizéshez.
De ha mind ez még nem lenne elég, Obzorban kitűnő program még a piaci alkudozás. A város egészen a fő utcától a tengerpartig tele van piaci standokkal és szuvenír boltokkal, ahol a pólóktól az ékszerekig bármit megtalálhatunk. Habár nem minden eladó beszél idegen nyelveket, de alkudozni ki ne tudna akár mutogatva vagy rajzolva is?

3. Velingrád

Velingrád

Velingrád városát 1948-ban alapították három település összevonásaként: Kamenitsa, Ladzhene és Chepino.
A Tsepina erőd egy nemzeti jelentőséggel bíró kulturális emlékmű. Az 1136 méteres sziklás dombra épült erőd a középkorban politikai és adminisztratív központ volt. Nemrégiben újították fel az erődítmény és egy templom alapjait, valamint négy vízgyűjtőt. Egy kiállítás keretében megtekintetők azok a leletek, melyeket a régészeti felmérések alatt találtak a Tsepina lábánál.
Velingrád híres még Bulgária legnagyobb karsztforrásáról is, a Kleptuza-ról. A két tavat egy pihenőövezettel választották el egymástól, melynek szélein vízikerekek vannak.
Velingrád első helyen áll gyógyvizek tekintetében Bulgáriába. A sokféle gyógyvizet, melyek hőmérséklete 28°-91°, rengeteg módon fel tudják használni, akár pihenésre, rehabilitációra vagy felgyógyulásra. Gyógyfürdők, uszodák, strandok, balneológiai szanatóriumok és wellness szállodás várják a turistákat. A legforróbb gyógyvíz Kamentsa területén található, a maga 91°-val.
A város egyik legérdekesebb kiállítását, a bolgár, festett húsvéti tojásokat tekinthetjük meg a Történelmi múzeumban.

4. Vratsa

Vratsa

Vratsa 112 kilométerre található a fővárostól, Szófiától, a Vratsa-hegy lábánál. Innen indulhatunk a Vratsa szurdokhoz és Bulgária egyik legszebb barlangjához, a Ledenika barlanghoz. A városból szintén eljuthatunk a híres Hristo Botev halálpályához, az Okolchitsa csúcs emlékműhez, valamint Bulgária második legmagasabb vízeséséhez, a Skaklya vízeséshez.
Vratsata Gorge egy keskeny hágó, mindössze fél kilométerre a város központjától. A sziklák karszteredetűek, kiváló hely a hegymászáshoz. A sziklák mentén 70 különböző nehézségű hegymászó útvonal van. Amellett, hogy a sziklák remek lehetőséget biztosítanak az extrém sportok kedvelőinek, a Vratsa-hegy természeti csodái tökéletes hangulatot nyújtanak azok számára is, akik csupán nyugodt pihenésre vágynak.

5. Pomorie

Pomorie

Pomorie csupán 22 kilométerre van Burgasztól, így a nemzetközi repülőtérről is könnyen eljuthatunk a kis városba. Népessége körülbelül 14.000 fő. A város júliusi átlaghőmérséklete 23,6°, így az elviselhető meleg miatt sok turista tölti itt a nyaralását. A várost a sós tava miatt látogatják leginkább, hiszen már ősidők óta használják a Promorie-tóból kinyert iszapot gyógyításra.
A Promorie Történelmi Múzeumban tekinthetők meg a régészeti feltárás során talált leletek. Jelentős részük az úgynevezett őskori teremben található. A tengerfenéken talált leleteket az ókori teremben szemlélhetjük meg. Egy külön termet szenteltek a pénzérméknek. A legrégebbi kiállítási tárgyak, mint a trák és macedón királyok érméi, a numizmatikai teremben láthatóak. A második szintek a látogatók megtekinthetik a tipikus Anchialus városi házak berendezését. A hagyományos népviseletek, és a tipikus női díszítések is ebben a teremben találhatóak.
A Promorie tó partján található a Só múzeum 2002 óta, amely a só termelés fejlődését mutatja be. Ez az egyetlen hely Bulgáriában, ahol még mindig használják az ősi só termelési technológiákat.
Egy ősi tholosz található a Promorie és Burgasz közötti autópályához közel. Néhányan úgy gondolják, hogy Anchialus város gazdag polgárainak szolgált sírhelyül ez a tholosz. Az itt talált leletek közül is láthatunk néhányat a Történelmi Múzeumban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here