Kezdőlap Montenegró 10 fantasztikus program Kotorban és környékén

10 fantasztikus program Kotorban és környékén

0

A horvátországi Dubrovnikot rengeteg ember választja Európában tengerparti nyaralásként. Sokan közülük egy ilyen üdülés alkalmával ugranak át egy napra a lenyűgöző montenegrói Kotori-öbölbe. Csak sétálnak és élvezik azt a csöppnyi szépséget, amit ez a vidék nyújthat egy nap alatt nekik.

De Kotor városa és annak környéke az az apró, kicsinyke pötty a térképen, ami rengeteg programlehetőséget rejt magában, melyeket egy nap alatt kevés lenne felfedezni. Nos, itt van tíz, amivel kezdhetjük a túránkat.

1. Fel az erőd tetejére!

Ha csupán egy programra van ideje a Kotori-öbölben akkor ez legyen az! Kotor óvárosában kövesse a jelzőtáblákat, melyek az erődhöz vezető útvonalat jelzik. Valószínűleg kell egy kis belépőt fizetni, de higgye el, abszolút megéri. Az útvonalon több mint 1000 lépcsőfok vezet felfelé, és biztos, hogy több tucat emberrel fog együtt felmászni az erődhöz, de a fentről elénk táruló kilátás minden fáradozást megér.

Üljön fel az ókori rom tetejére és élvezze a pillanatot. Sőt, akár még egy csendes kis zugot is találhat, ahol teljesen átadhatja magát a természet szépségeinek.

2. Fedezze fel az Óvárost

Úgy tartják, hogy Kotor óvárosa az egész mediterrán térség legjobban megőrzött fallal körülvett városa. A 20 méter magas falak akár hiszi akár nem, több mint ezer éve épültek. Az Óvárosban sétálgatva fedezze fel a szűk sikátorokat és macskaköves utcákat. Barátságos helyiek, rengeteg kis butik és igazán boldog légkör jellemzi a város ezen részét, melyet nem nagyon tapasztalhatunk máshol.

3. Sveti Tripun katedrális

Kotor óvárosának szívében található az 1100-as évek elején épült Sveti Tripun katedrális. Nem nagyon tudunk semmit a Sveti Tripun katedrálisról, kivéve azt, hogy egy ilyen épületet biztosan egy hatalmas, dicső védelmező inspirált. Ez a római katolikus katedrális a térség legnagyobb és legszebb épülete, és remek példa ez a román stílusú építészetre. Belépőjeggyel a belsejét is megcsodálhatjuk.

4. Perast építészete

Perast egy igazán gyönyörű település. Ennek az apró városnak hihetetlenül gyönyörű építészete van, és akár hiszi akár nem, 16 barokk palota is található itt. Sőt mi több, 17 katolikus templomot, védelmet szolgáló tornyokat és ortodox épületeket is megcsodálhatunk Perast kis városában. Ma Perast már az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel.

5. A Kotori-öböl bájos kis szigetei

Talán már látta is a Kotori-öböl közepén található két sziget klasszikus képét, egyikük tetején egy templommal, a másikon pedig egy kolostor áll. Mindkét sziget kicsi és biztos lehet benne, hogy egy istentisztelet alkalmával itt nem a tipikus vasárnapi tömeggel találkozna.

Az egyik a Gospa od Škrpjela (Szirti Madonna) nevű sziget, egy mesterséges sziget, amely az egyik legenda szerint az ezen a helyen elsüllyesztett ellenséges hajók és a rájuk hordott kövek által jött létre. A templomhoz egy múzeum és egy ajándékbolt is tartozik.
A másik sziget a Sveti Đorđe (Szent György), egy természetes sziget, amelyen nem csak a Szent György kolostor áll de egy régi temető is van.

6. Próbálja ki a helyi specialitásokat!

A montenegrói konyhát főleg az olaszok és a közeli mediterrán országok inspirálták. Kotor óvárosában és Perastban rengeteg kis, olcsó étterem is található.

Ha Kotor óvárosában barangol, a városfalakon kívül próbáljon ki egy éttermet, hiszen az árak sokkal barátságosabbak a turista központon kívül.

7. Montenegró Tengerészeti Múzeuma, Kotor

A múzeumban található a Boka Marie szövetség által talált tárgyaknak a gyűjteménye. Bemutatja még Montenegró belföldi hajózásának és tengeri kereskedelmének a történelmét is. Az egész múzeumnak egy barokk palota ad otthont, amely az 1900-as években a Grgurina család tulajdona volt.

8. 1-2 ital belefér!

Montenegróban igazán élénk az éjszakai élet, az egyre több turistának és a fiatal utazónak köszönhetően pedig egyre nyüzsgőbb az egész ország. Ha nincs kedve felfedezni az Óvárost, vagy épp elfáradt az egész napos barangolásban, kezdje az estét egy bárban vagy egy barátságos kis helyi pubban. Kóstoljon meg néhány helyi bort, mint például a Vranac-ot vagy a Pro Corde-t.

A kocsmák és bárok hajnali egykor bezárnak, de utána jöhet az igazi táncos mulatság az egyik igazán nyüzsgő clubban.

9. Ki a vízből!

Bár sok program a Kotori-öbölben csupán szezonális, de könnyedén találhat valakit, aki kajaktúrákat szervez az öbölben vagy egy egy napos túrát a Skadar tóhoz. Több cég szervez hajóutakat vagy sétahajózást, amik még akkor is remek programnak ígérkeznek ha csupán egy napra látogat el az öbölhöz. Ha egy kis kalandra vágyik, próbálja ki a vizísízést.

10. Sétálgasson Tivat városában

Tivat egy kis város, de mostanában egy igazi turistaközponttá vált, amit a luxus és a kényelem miatt látogatnak leginkább. Remek program ez főleg azok számára, akik megpihennének egy csésze eszpresszo mellett, elbújnának egy izgalmas könyv mögé, vagy egész nap a sétáló embereket figyelgetné. Rengeteg strand is van, ahol élvezheti az egész napos semmittevést.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version