Tiroli Népművészeti Múzeum - InnsbruckAkik kicsit is érdeklődnek a művészetek, a kultúra vagy a történelem iránt, jól teszik, ha szemezgetnek az osztrák múzeumok között. Ausztria világszínvonalú gyűjteményekkel büszkélkedhet, múzeumai a valaha készült legértékesebb és legjelentősebb alkotások közül számosat birtokolnak. Bár vitathatatlanul Bécs Ausztria múzeum-fővárosa, az ország más városaiban is találunk kihagyhatatlan gyűjteményeket, melyek az elmúlt évszázadok mellett a közelmúlt és napjaink művészeti alkotásait is bemutatják.

Tiroli Népművészeti Múzeum – Innsbruck

A 16. századi apátsági épületben kapott helyet a tiroli kézművességet bemutató múzeum. Látható itt minden a jászoltól kezdve a hatalmas kemencéken át a díszes tehén kolompokig. A 16-18. századig terjedő időszakot öleli át a kiállítás, benne vallási témájú művészeti alkotásokkal, népviseletekkel, hagyományosan faragott és dekorált bútorokkal. A múzeumot három szinten rendezték be, láthatók itt a gótika, a reneszánsz és a túldíszített barokk stílus jegyében készült népi alkotások, az épület első emeletén pedig hagyományos stílusban épített tiroli házak makettjeit lehet megnézni.

Essl Gyűjtemény – Klosterneuburg

Essl Gyűjtemény - Klosterneuburg

Bécstől néhány kilométerre található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye. A gyűjtemény tulajdonosa a Baumax barkácsáruházlánc alapítója, Karlheinz Essl. A gyűjteményt eredetileg a bécsi Múzeum negyedben akarták elhelyezni, de ebben nem sikerült egyetértésre jutni. Végül a tulajdonos lakhelyén, Klosterneuburgban húztak fel egy önálló épületet a múzeum számára, melynek nagy részét a háború utáni osztrák kortárs művészetnek szenteltek. Az osztrák alkotások mellett azonban helyet kaptak a világ számos távoli pontjáról összegyűjtött művek is, velük együtt a múzeumban ma 6000 alkotás látható. A múzeumban a kiállított darabok mellett fontos szerepe van a fénynek és a térnek, melyek még inkább kiemelik az alkotások mondanivalóját.

Modern Művészetek Múzeuma – Salzburg

2004-es megnyitásával a Modern Művészetek Múzeuma igazán különleges helyszínt kapott Salzburgban. A Mönchsberg tetejéről tekint le a városra, ahonnan belátni Salzburg legszebb részeit. A múzeum 3000 m2-en, négy emeleten mutatja be a 20-21. század művészetét, illetve annak egy darabját, hiszen a teljes gyűjtemény másik fele a Rupertinumban kapott helyet. Nem csak osztrák, de külföldi művészek alkotásai is láthatók itt, köztük absztrakt művek és fotók is. A múzeumot 1983-ban alapította a galéria tulajdonos Friedrich Welz, aki magángyűjteményét azzal a feltétellel hozatta át Salzburgba, hogy itt múzeumot építenek neki. A munkálatok először a Rupertinumban kezdődtek, de ahogy a gyűjtemény folyamatosan bővült, szükség lett egy új épületre, ahol méltóképpen elhelyezhetik őket. Így jött létre a Modern Művészetek Múzeuma, ahol többek közt Cézanne, Gauguin, Bertram Hasenauer, Jakob Mattner művei, grafikák, szobrok, festmények láthatók.

Tartományi Fegyvertár – Graz

Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb fegyvergyűjteménye látható Grazban, az 1642-1645. között épült múzeumban. Nagyjából 32 ezer különböző típusú fegyvert, harci eszközt, páncélt, sisakot, kardot, muskétát lehet itt megnézni. A stájer fegyvertárat egy évszázadon keresztül használták a védekezéshez szükséges, kellő mennyiségű fegyver tárolására, míg Mária Terézia meg nem akarta szüntetni. Végül az alkudozások eredményeként a fegyvertár megmaradhatott, de fokozatosan leépítették. A II. világháború alatt teljes tartalmát Ausztria három különböző pontján helyezték el, így a gyűjtemény nem károsodott és hiánytalanul fennmaradt.

Osztrák Szabadtéri Múzeum – Graz

Graztól 16 km-re, egy erdős völgyben található Ausztria egyik legnagyobb és legjobb szabadtéri múzeuma. 50 hektáron 80 jellegzetes parasztházat építettek fel, köröttük a hozzájuk kapcsolódó istállókkal, magtárakkal, gazdasági épületekkel. A múzeum kitűnő áttekintést ad Ausztria vidéki örökségéről, a tiroli alpesi házakról és a karintiai tanyákról. Az itt található épületek az ország különböző régióinak hagyományos építészeti stílusait mutatják be pontos történeti hűséggel, nagyon szépen kialakított környezetben.

Őskori Kelta Falu Szabadtéri Múzeum – Mitterkirchen

Őskori Kelta Falu Szabadtéri Múzeum - Mitterkirchen

A hallstatti kultúra idejében létező ősi település rekonstrukcióját a Mitterkirchen közelében feltárt leletek gazdagsága hívta életre. Az eredetiek alapján felépítették a kelta falu lakóházait, műhelyeit, korabeli eszközökkel, szerszámokkal rendezték be őket. A múzeum fantasztikusan mutatja be, hogyan éltek az emberek Felső-Ausztria területén 2700 évvel ezelőtt, megismerteti a látogatókkal a kelták történelmét és kultúráját. Vitathatatlanul a múzeum fénypontja a kelta halomsír, melyen keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek az évezredekkel ezelőtt temetkezési rítusokba. Ugyanakkor nemcsak nézelődni, de gyakorlati tapasztalatokat szerezni is lehet. A látogatók kipróbálhatják a korabeli eszközökkel történő kerámia készítést, kenyérsütést, ékszer készítést vagy akár íjászkodhatnak is.

Lauriacum Római Múzeum – Enns

Ausztria legjelentősebb római kori leleteket magában foglaló gyűjteményének ad otthont az Enns-ben található múzeum. A régi Városháza épületében mutatják be az ország római kori történetét számtalan régészeti leleten és kézműves alkotáson keresztül. A múzeumnak a római korszakot ismertető részén kívül van egy őstörténettel, a technológiai fejlődés történetével és Enns város múltjával foglalkozó része is, valamint látható itt egy fegyvergyűjtemény is.

Hallstatti Múzeum – Hallstatt

A világörökségi múzeum látványos és izgalmas időutazást garantál. A látogatók az emberi történelem kezdetétől ismerhetik meg a vidék történetét, beleértve a sóbányákat. 7000 évet repülhetnek vissza az időben, bepillantást nyerhetnek az illírek, a kelták, a rómaiak világába, a sókereskedelembe és az egykor itt élő, egyszerű emberek hétköznapjaiba. A Hallstatt környékén feltárt bőséges leletanyag kézzel foghatóvá teszi az elmúlt évezredek vallási életét, kultúráját és történelmi eseményeit, kitekintéssel az egészségügy és a technológia fejlődésére, a vidék geológiai adottságaira, a temetkezési szokásokra és a munka világára.

Mauthauseni Koncentrációs Tábor és Emlékhely – Mauthausen

Ausztria múzeumai közül talán a legsötétebb múlttal ez rendelkezik. A II. világháború alatt a becslések szerint 200 ezer zsidó halt meg a táborban, ami a náci birodalom valamennyi koncentrációs tábora közül a legbrutálisabbként vonult be a történelembe. Az éheztetés és a börtönőrök kegyetlenségei mellett az itt fogva tartottakat kemény munkára fogták, ami az egyébként is legyengült rabokat sorra tizedelte. A múzeumot hivatalosan 1975-ben nyitották meg azzal a szándékkal, hogy emlékeztessen az emberi kegyetlenség határtalanságára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here