Rakia

Bulgáriában hagyománya van a természetes italoknak, úgy az alkoholosoknak mint az alkoholmenteseknek. Sok bolgár italt összekevernek és koktélként fogyasztják, míg másokat, mint például a klasszikus rakia-t tisztán kortyolgatják.

1. Az alkoholos italok gyümölcsös királynője: a rakia (ракия)

A délszláv emberek kedvenc alkoholos itala. A rakia egy gyümölcs brandy, amihez bármilyen erjesztett gyümölcs felhasználható. Ez a legendás ital hagyományosan otthoni szeszfőzdékben készül. Bulgáriában a legnépszerűbb a szőlős rakia, de a nyugati területeken és Troyan-ban kedvelik a szilvás, almás, sárgabarackos, meggyes és birsalmás változatait is. Kazanlak városában a rózsa rakia a helyi ital.

Olyan előétel mellé, mint például a sopszka saláta, tökéletes a rakia bármilyen vacsora alkalmával. Figyelni kell azonban, hogy Bulgáriában a kis pohár 50 ml, míg a nagy 100 ml, mivel a rakia alkoholtartalma körülbelül 40% és a házi készítésűek még erősebbek, így a nagy pohár komoly vállalkozás lehet.

2. Egy egészséges hűtött joghurt különlegesség: ayran (айран)

Ayran

A bolgár joghurtot az egész világon ismerik, Bulgáriában a sűrű és folyékony változatát is élvezettel fogyasztják. Egyenlő mennyiségű víz és bolgár tejes joghurt összekeverésével és egy kis sóval megkapjuk az ayran nevű frissítő, tejes italt, amely tökéletes hűsítő egy forró, balkáni nyári napon.

3. Ásványvíz a Föld mélyéből

Ásványvíz a Föld mélyéből

Bulgária bővelkedik az ásványvizekben, melyek közül soknak gyógyító hatása van. A minőségi ásványvizet nem csupán üvegben árulják alacsony áron, de vannak olyan helyek, ahol a forrásokból bárki ihat és megtöltheti a gyógyító vízzel az üvegét. A főváros, Szófia központjában is található egy ilyen nyilvános forrás. Híres ásványi és forrásvízi területek Bulgáriában: Bankya, Knyazhevo, Gorna Banya, Devin, Hisarya, Sapareva Banya, Varshets, Velingrad és Mihalkovo.

4. Egy ezeréves szőlészeti hagyomány: a bor

Bulgáriában a bort azóta készítik és fogyasztják mióta évezredekkel ezelőtt a trákok megérkeztek az országba. A szőlőtermesztés virágzik gyakorlatilag az ország minden sarkán, de a különböző területeken más-más borokat készítenek.

Manapság a világon az egyik legjobb borexportőr Bulgária, és mellesleg nem ok nélkül! A helyi vörös és fehérborok igazán mesések. Egy bulgáriai nyaralás alkalmával élvezheti a helyi borokat a fűszeres Mavrudtól a hűtött, fehér Dimyat-ig.

5. Egy keleti stimuláns: a török stílusú kávé

Török kávé

A török idők óta a Balkánon és minden korábbi török területen így készítik a legszívesebben a kávéjukat az ott élők. Szófia divatos kávézóiban biztos, hogy nem találnánk török kávét, de sok hagyományos étterem szolgálja fel ezt a különleges italt, ezenkívül a bolgár családok rendszeresen készítik otthonukban.

A török kávét egy speciális rézedényben, az úgy nevezett dzhezve-ben készítik. A finomra őrölt kávét felfőzik a cukorral együtt, melynek eredményeként egy sűrű, krémes italt kapunk, amit nem szokás tejjel felönteni.

6. Reggeli ital: a boza

Boza

Ez a sűrű, keleti ital nem is különbözhetne jobban a többi listán szereplő italtól. A boza egy tipikus reggeli ital, amit egy szelet banitsa (bolgár sajttorta) mellé fogyasztanak szívesen. Az italt búzából, rozsból és/vagy kölesből készítik, amihez cukrot adnak a hagyományos édeskés ízért. A boza tulajdonképpen alkoholos, de az alkoholtartalma csupán 0,5%. Két bolgár város is híres a minőségi boza készítésről, Lyubimets és Radomir. Az utóbbi városban még egy emlékmű is áll a boza árusoknak.

7. A kristály alakú szenvedély: mastika (мастика)

Mastika dinnyében

Habár a neve a görög mastika italhoz hasonlít, ízben mégis inkább az ouzo-ra hajaz, mivel ugyanaz a fő hozzávaló: az ánizs. Az italnak erős, gyógynövényes íze van. Bár normál körülmények között a mastika teljesen átlátszó, jég hozzáadásával fehérré válik és apró kristályokat formál a folyadékban.

Fogyaszthatjuk a már fentebb említett joghurttal, az ayran-nal összekeverve, vagy akár dinnyébe fecskendezve. De a klasszikus mastika koktél az Oblak, ami a mastika és a menta keveréke.

8. A nyári, mentás élvezet: menta (мента)

Mentás nyári frissítő

Egy másik népszerű likőr a bolgárok körében a frissítő, fodormenta olajból készült zöld menta. A menta alkoholtartalma 25%, tehát nem olyan erős, mint a többi bolgár alkoholos ital, ráadásul a mentának frissebb és édesebb az íze. A hideg mentát a forró nyári napokon élvezik a leginkább, melyet hideg tejjel vagy üdítőitalokkal szolgálják fel.

9. Egy természetes csoda: a bodza lé

A bodza lé az az ital, amit nem valószínű, hogy megtalálhatunk a boltokban. A bolgár emberek otthon készítik, főleg ha van egy falusi házuk vagy egy nyaralójuk, ahol fekete bodzabokrok vannak. A bodza lé egy finom, házi ital, amelynek számtalan jótékony hatása van az egészségre.

10. Egy üdítő a szocialista időkből: az Etar (Етър)

Az Etar épp annyira mű, mint amennyire a bodza lé természetes. Az ital világosbarna színű, és van egy alig érezhető gyümölcsös íze, bár hogy milyen gyümölcs is pontosan arról még vitáznak. Az biztos, hogy a Jantra-folyó ősi elnevezéséről kapta a nevét. Kisebb cégek még mindig gyártják és árulják az Etar-t az elmúlt idők csodálóinak.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here