Scilly-szigetekAnglia egyik legerősebb turisztikai ütőkártyája kevesebb mint 50 km-re dél-nyugatra fekszik Cornwall partjaitól. A leginkább elszigetelt és vitathatatlanul a legszebb szigetei ezek Nagy-Britanniának, szubtrópusi növényekkel, fehérhomokos partokkal, azúrkék vízzel, különleges élővilággal és olyan életritmussal, amit Anglia nagyvárosi világában már lehetetlen megtalálni.

A Scilly-szigetcsoportot összesen 150 kisebb-nagyobb sziget alkotja, közülük csupán 5 lakott. Ezeken sincsenek főutak, autók se nagyon, annál több viszont a gyalogos és kerékpáros útvonal, a vidéket pedig lóháton is be lehet járni. A Scilly-szigetek a természet szerelmeseinek paradicsomai, tökéletes úticélok azok számára, akik az időtlen békét és a nyugalmat szeretnék élvezni a legszebb természeti környezetben.

Nem meglepő, hogy a szigetek legfőbb bevételi forrása ma már a turizmus. A beruházókat mágnesként vonzzák a lehetőségek, a szigetek kedvező klímája, a kitűnő tengeri és légi összeköttetés a szárazfölddel. St. Agnes kivételével a lakott szigetek mindegyikén található legalább egy szálloda és egyéb szálláshely. A turisztikai szezon azonban eléggé korlátozott, tavasztól koraőszig érkezik a látogatók többsége, télen a szigetek gyakorlatilag kihalnak. Nyaranta azonban egyre többen választják őket úticélul, járt már itt David Beckham és Jude Law is.

Szent Márton-sziget

Szent Márton-sziget

Ideális hely a családok és azok számára, akik a nyüzsgéstől félrevonultan szeretnék tölteni pihenésüket. A Szent Márton a Scilly-szigetek harmadik legnagyobb tagja, kristálytiszta vízzel, homokos partokkal, virágos mezőkkel és a világ legszebbjei közé tartozó strandokkal. A búvárok paradicsoma, de a programlehetőségek között szerepel a félnapos halászaton való részvétel, hajókirándulás a közeli lakatlan szigetekre és a madárkolóniák megfigyelése is. A Nagy-öbölben a passzív pihenésnek szentelhetjük az egész napot, álomszerű környezetben heverészhetünk a tengerparton. A szigeten kempingben, bungalókban és panziókban lehet megszállni.

Bryher-sziget

Egyik oldalon az Atlanti-óceán viharos hullámai faragják zordra a sziklákat, másik felén nyugodt, homokos strandok terülnek el. A lakott szigetek közül ez a legkisebb, csupán 80 ember tartozik azon szerencsések közé, akik Bryhert az otthonuknak hívhatják. A sziget büszkélkedhet egy luxushotellel és csodás gránit sziklákkal, melyekről lélegzetelállító a panoráma. Partmenti vizei tiszták, ideálisak a szabadtüdős merüléshez. Tavasszal és nyáron Bryher a legszebb arcát ölti magára élénken zöldellő mezőkkel és a rengeteg nárcisszal, melyek színesre festik a tájat.

Tresco-sziget

A Scilly-szigetek második legnagyobb tagja, mely rendkívül változatos tájjal rendelkezik. Északon masszív gránit sziklái teszik drámaivá a látképet, míg délen puha tengerpartok húzódnak. Tresco történelmi szempontból gazdag múlttal rendelkezik, a szigetet számos legenda lengi körül. Sokan úgy tartják, hogy ez a sziget Artúr király végső nyughelye. Tresco Apátsági Kertjében, mely eredetileg magántulajdonban volt, több mint 20 ezer egzotikus növényfaj él, melyek a világ 80 országából származnak Brazíliától Afrikáig. Egyedülálló mikroklímája tökéletes feltételeket biztosít olyan növények számára is, melyek a közeli cornwalli szárazföldön nem élnének meg. A kertben található a Valhalla Múzeum, mely egyedülálló gyűjteménye azoknak a szobroknak és névtábláknak, melyek azokra az időkre emlékeztetnek, amikor rengeteg hajó szelte a szigetek körüli vizeket, az óceán kíméletlen viharai pedig sokat közülük a szigetek sziklás partjaihoz csaptak. Ezeknek a többnyire kereskedőhajóknak a roncsaiból 1840-ben hoztak létre kiállítást. Láthatunk olyan korai gőzhajókat is, melyek a 19. században szenvedtek itt hajótörést.

St. Agnes-sziget

St. Agnes-sziget

Távoli gyöngyszeme ez az Atlanti-óceánnak, halászok és virágtermesztők egészen apró közösségének otthona. Sziklás öblök, magányos strandok, érintetlen tájak, tiszta levegő – a stresszmentes kikapcsolódáshoz minden feltétel adott. Mivel a St. Agnes-sziget szinte teljesen érintetlen, a programlehetőségek ehhez mérten korlátozónak a kellemes sétákra, a csendes tengerparton való olvasásra, piknikezésre, úszásra, egy jó italra a helyi pubban és egy finom vacsorára a vendéglőben.

St. Mary-sziget

A Scilly-szigetek legnagyobbika, központi szerepet tölt be gazdasági, adminisztrációs és idegenforgalmi szempontból is. Itt él a szigetek lakosságának háromnegyede, ennek megfelelően a városi élet minden kellékét megtaláljuk, működik itt kórház, iskola, több bank, számtalan üzlet és szálloda. Történelmének sok nyoma megtalálható a szigeten, neolit kori kamrasírok és egy falu maradványai, valamint a polgári forradalom idejéből származó erődök. Összeköttetése a szárazfölddel egész évben kitűnő, ide futnak be a hajók és innen indulnak tovább a többi szigetre. Partjai mentén több tanösvény halad, melyeken keresztül a látogatók megismerhetik a káprázatos növényvilágot, az illatos erdőket. St. Mary fővárosa Hugh Town, ahol a legtöbb létesítményt találjuk. Tőle 10 percnyire fekszik Old Town, melynek lábainál egy gyönyörű öböl terül el. Eredetileg ez volt a sziget központi települése, a lakók a Csillagvár megépülése után, 1593-tól kezdve költöztek át Hugh Townba. Kikötőjében csak néhány csónak ringatózik, szemben a fővárossal, melyet óriási kompok és áruszállító hajók töltenek meg. Szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek szempontjából a Scilly-szigetek közül St. Mary viszi a pálmát. Van itt golf-, squash- és teniszpálya, egy szörfközpont, több bár és egy lovasközpont is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here