VóloszGörögország harmadik legnagyobb városa a Thesszáliában fekvő Vólosz. 145 ezer ember otthona, az ország történelmi és régészeti kincsekben egyik leggazdagabb, valamint sokak szerint egyik legvonzóbb települése. Bár nem kifejezetten tengerparti üdülőhely, hegyek és tenger alkotta természeti szépsége több tízezer turistát csábít ide minden évben, köztük szép számmal akadnak hazai, görög utazók is. Történelmi városként emlegetik, valójában Vólosznak csak egy kis része nevezhető réginek, hiszen 1955-ben földrengés sújtotta, ezt követően épült újjá a település.

A régió gazdagsága és hosszú múltja Vólosz régi épületein rajta hagyta nyomát. Számos kúria, hivatali épület, múzeum és a 20. század elején emelt ipari létesítmény, valamint a csodálatos templomok idézik vissza a város egykori nagyságát. Tengerpartján kis éttermek sorakoznak, a sétányon maguk a helyiek is szívesen nézelődnek. Vólosz egy rendkívül élénk város, kikötője a világ szinte valamennyi kikötőjével kapcsolatban áll, vasúton innen Görögország bármely részébe el lehet jutni és a városnak reptere is van.

Vólosz egyik legnevesebb látnivalója az 1976-ban alapított Régészeti Múzeum, ami a kiállításokat a lehető legkorszerűbb formában tálalja. A neolitikumtól kezdve mutatja be a város és a régió történelmét, egyedülálló, 300 darabos gyűjteményt őriznek itt 3. századi halotti sztélékből, melyeket Demetriosban tártak fel. Láthatók itt csontok, fosszíliák, szerszámok, fegyverek és sírkövek is. A múzeum egy 1909-ben épült, neoklasszikus stílusú épületben kapott helyet.

Agios Konstantinos templomA tengerparti sétány ékessége az 1936-ban épült Agios Konstantinos templom, a híres görög építész, Aristotelis Zachos munkája. A templom nem csak a hívők számára fontos, de a helyiek egyik találkozási pontja is. Itt terül el a nagy kiterjedésű Agios Konstantinos park, amit 1920-ban alakítottak ki és azóta ez a városnak az itt élők és a turisták által is egyik legkedveltebb része. Vólosz másik jelentős temploma az Agios Nikolaos, melyet 1934-ben építettek, de harangtornya jóval korábbról, 1884-ből származik. A gyönyörű, bizánci stílusú templom szintén Aristotelis Zachos munkája.

Aki régészeti látnivalók nyomába eredne, nem kell nagy utat megtennie. Vólosz közvetlen közelében több jelentős ókori település nyomai is fellelhetők. Kár lenne kihagyni a várostól 4 km-re található Dimitrias-t, melyet az i.e. 3. században alapítottak. A kiterjedt régészeti területen egy templom, palota és egy rendkívül akusztikával rendelkező színház romjai láthatók. Tőle egy kissé keletre találjuk Pefkakiát, az egykori mükénéi település romjait, melyet Homérosz Neleia nevű településével azonosítanak.

DiminiA Vólosz környéki ősi települések sora itt még nem ér véget. Dimini a neolitikumban élte fénykorát, látható itt egy nekropolisz, falak és sírok maradványai, csontok, kőszerszámok. Dimini a bronzkorig lakott volt, feltárása a 20. század elején történt meg, ez Görögország egyik legjelentősebb ősi települése és a világ egyik legfontosabb újkőkori lelőhelye. Sesklo legnevezetesebb történelmi emléke Görögország legrégebbi akropolisza, melyet i.e. 6000 körül építettek. A Kastraki-hegyek körül kifejlődött település először az i.e. 7. évezredben népesedett be, a neolitikumban pedig már hatalmas területet ölelt fel. Sesklot Európa legősibb településeként tartják számon, Vólosztól csupán 13 km-re található.

Vóloszhoz közel fekszik a hagyományos kis falu, Anakasia, mely köves utcáival, régi házaival és forrásvizet felbugyogó kútjaival kellemes színfoltja lesz az utazásnak. G. Kontos házában egyedülálló freskókat lehet megnézni, melyeket a Mytiliniből származó művész, Theophilos készített. A falucska határához közel, az Episkopi-hegyen álló bizánci templomot szintén különleges, a 18. századból való freskók díszítik. Anakasia elbűvölő település, mely bepillantást enged a Pelion falvainak régi mindennapjaiba.
Aki nem bánja, hogy kicsit távolabbra kell utaznia, érdemes felkeresnie a Vólosztól 57 km-re fekvő Amaliapolis-t. Ez igazi üdülőhely, Almiros környékének egyik legnagyobb és legforgalmasabb települése, ahol rengeteg turista tölti pihenését. Homokos strandjai ideálisak a gyerekeknek is, bárjai, tavernái nem csak szezonban várják a vendégeket, de egész évben nyitva tartanak. Augusztusban az athéniak lepik el a települést, főszezonon kívül alig-alig érkezik ide külföldi, afféle mindentől távoli és turistaösvényen kívülre eső település ez, rejtett kincse ez Görögországnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here